Roddelen of kwaadsprekerij is als het eten van vlees van je dode broeder
17/08/2012
Chocolade, bessen en omega-3-vetzuren hebben een positief effect op de stemming
24/08/2012
Show all

1000 kilo illegale antibiotica voor diervoeder in beslag genomen

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft 1000 kilogram van het illegale antibioticum virginiamycine in beslag genomen. Rechercheurs troffen de partij aan bij een doorzoeking vorige week in een Noord-Brabants overslagbedrijf.

Deze illegale antibiotica kwam aan het licht na signalen van de Belgische autoriteiten dat mogelijk een grote partij illegale middelen zou worden afgezet in Nederland.Uit een 1e inventarisatie blijkt dat de illegale middelen mogelijk bestemd waren om als groeibevorderaar te verwerken in diervoeders. Ook is het niet uit te sluiten dat er al eerder via deze weg illegale antibiotica zijn ingevoerd en verwerkt.
Het strafrechtelijk onderzoek zal dit verder moeten uitwijzen.
Mogelijk kan het dus zijn dat vlees is geconsumeerd van dieren die met deze groeibevorderende voeding zijn gevoerd.Virginiamycine
Sinds 1998 is het antibioticum virginiamycine in de Europese Unie verboden als toevoeging in diervoeders.
Reden is dat het resistentie tegen antibiotica kan ontwikkelen.
In enkele landen buiten de EU is het middel wel toegelaten.
Hierdoor is doorvoer in de Europese Unie wel toegestaan, maar moet dit wel altijd uitdrukkelijk aan de toezichthoudende autoriteiten worden gemeld.
De vraag is of die bijvoorbeeld in Marokko of Turkije wel is toegestaan. Dit zou uitgezocht moeten worden.
Daarnaast is het de vraag of deze vorm van antibiotica als groeibevorderaar halal is.

Mariam Aaras

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.