Turk vindt kebabrobot uit
30/03/2012
Varkensvlees in lamsdöner kebab
30/03/2012
Show all

2 glazen wijn tijdens zwangerschap funest

2 glazen wijn tijdens zwangerschap funest

Twee glazen witte wijn, door de moeder geconsumeerd, leiden tot een verstoring van het foetale gedrag, antidepressiva tot een toename van foetale activiteit. Dit blijkt uit een onderzoek die De Snoo – van ’t Hoogerhuijsprijs heeft ontvangen.

Bioloog dr. Edu Mulder weet nog niet wat hij met het prijzengeld gaat doen, patholoog dr. Peter Nikkels gaat er met zijn gezin van op vakantie. Vorige week vrijdag kregen beiden 10.000 euro van de De Snoo –Van ’t Hoogerhuijsstichting voor hun onderzoek op het gebied van prenatale zorg.

Nikkels onderzoekt de achtergronden van sterfte voor, tijdens en na de geboorte en ontrafelt de pathofysiologische achtergronden van deze problematiek.
In Nederland is hij dé expert op dit gebied en verricht hij vele consultaties in het hele land.
Ook internationaal wordt hij als vooraanstaand beschouwd.

Echoscopisch onderzoek Mulder onderzoekt de ontwikkeling van foetale bewegingen en gedrags(slaap)toestanden in de baarmoeder. Dat doet hij door echoscopisch onderzoek en registratie van de foetale hartfrequentie. Op die manier kunnen effecten van moederlijke aandoeningen, medicatie en omgevingsfactoren op de ontwikkelende foetus worden vastgesteld;

“Twee glazen witte wijn, door de moeder geconsumeerd, leiden tot een verstoring van het foetale gedrag, antidepressiva tot een toename van foetale activiteit.

Vervolgonderzoek van deze kinderen toont dat effecten, opgedaan in de baarmoeder, blijvende consequenties kunnen hebben. In de loop der jaren is Mulder uitgegroeid tot de internationale expert op dit gebied.

Utrechtse hoogleraar De Snoo
De naamgever van de prijs, de Utrechtse hoogleraar De Snoo, was voor en na de Tweede Wereldoorlog vooraanstaand op het gebied van verloskunde.
Hij is het geweest die de prenatale zorg heeft ontwikkeld. Samen met zijn echtgenote heeft hij een legaat nagelaten ter bevordering van onderzoek op het gebied van de voortplanting.

De Stichting De Snoo – van ’t Hoogerhuijs reikt om de twee jaar prijzen uit aan vooraanstaande (inter)nationale onderzoekers op het terrein van de (vergelijkende) verloskunde, erfelijkheidsleer, embryologie, zoötechniek, zoölogie en paleontologie.
Wie onderzoek doet, steekt daar veel tijd in, vaak te veel tijd, meende De Snoo.
Vandaar dat de prijs is bedoeld ter besteding aan privédoeleinden.
Sinds 1948 hebben dertig onderzoekers de prijs gekregen.

Link naar ons intranet is
http://scoop.umcutrecht.nl/Scoop/Nieuws/De+Snoo+-+van+t+Hoogerhuijsprijs+uitgereikt.htm

 

zwangerschap #wijn

 

zwangerschap

Comments are closed.