Samenwerking bakkers en voedselbank
Drie Turkse en één Marokkaanse bakker in Amsterdam Noord geven hun overtollige broden aan de Amsterdamse Voedselbank.
Ongeveer een maand geleden zijn de bakkers benaderd om de voedselbank te ondersteunen
Iemand van de voedselbank komt twee of drie avonden per week langs met een busje. “Ze krijgen zoveel broden als ze maar willen”, zegt Yasin Yildirim van de Turkse bakkerij Öz Karadeniz in dagblad Metro.
De bakkers zijn positief over de samenwerking.
De drie Turkse bakkers, Bizim Ufuk Bakkerij op het Waterlandplein,
Oz Karadeniz Bakkerij op het Spreeuwenpark en
Andalusia Bakkerij op de Ganzenweg gaan de voedselbank wekelijks voorzien van brood.
De Vereniging van Jonge Turkse Ondernemers (AGIAD) steunt het gebaar van de bakkers en schenkt 1000 kg rijst aldus nieuwssite Dichtbij.
“We geven ons brood liever aan een goed doel, dan dat we ze moeten weggooien”, vertelt Ferdi Guven van Turkse bakkerij Bulut.
Alles wat overblijft mag de voedselbank meenemen. Dit zijn meestal gemiddeld tien tot vijftien broden.
“Zolang onze bakkerij bestaat, willen we dit initiatief steunen”, vertelt Yildirim.
De Öz Karadeniz bakkerij bakt zelfs extra broden, om meer te kunnen weggeven.
“We bakken expres meer, zodat we aan het eind van de dag genoeg overhouden.”
Het aantal klanten bij de voedselbank in Amsterdam is enorm toegenomen.
De voedselbank heeft nu 1350 klanten.
“In dit jaar hebben we nu al meer aanmeldingen dan in heel 2011”, zegt Piet van Diepen van de Amsterdamse Voedselbank.
auteur:Mariam Aaras,diëtist
bron:Metro en Bakkerswereld.nl