Japan: Halal Development Foundation
06/02/2014
Veel vraag naar halal betrouwbaar brood onder consumenten
12/02/2014
Show all

Alcohol verhoogt de kans op kanker

Alcohol verhoogt de kans op kanker

Bij vrouwen blijkt de kans nog groter op kanker  en met name bij borstkanker al bij het drinken van 1 glas alcohol

Uit onderzoek van de Harvard Medical School in Boston blijkt dat consumptie van drie tot zes glazen alcohol per week zorgt voor een lichte verhoging van het borstkankerrisico bij vrouwen.

De onderzoekers volgden van 1980 tot 2008 de gezondheid en levensstijl van ruim 100.000 verpleegkundigen. Het unieke van dit onderzoek is dat er specifiek gekeken is naar de consumptiefrequentie en -hoeveelheid en de leeftijd waarop alcohol gedronken wordt. Eerdere onderzoeken hebben zich met name gericht op het borstkankerrisico bij hogere consumptiehoeveelheden.

Risicoverhoging
Consumptie van drie tot zes glazen alcoholhoudende drank per week verhoogt het uitgangsrisico op borstkanker met 15 procent. Het risico op het krijgen van borstkanker voor een vrouw van 50 jaar is drie procent. Bij consumptie van zes glazen alcoholhoudende drank stijgt dit risico dus naar 3,45 procent.
Per 10 gram alcohol (standaardglas alcoholhoudende drank) neemt het risico gemiddeld gezien met 10 procent toe. Dit percentage is iets hoger dan wat eerdere studies vonden.

Er was geen effect van consumptiefrequentie (aantal dagen per week dat gedronken werd). Het borstkankerrisico was wel hoger bij piekdrinken (binge drinking). Zowel het drinken op jongvolwassen leeftijd als op latere leeftijd verhoogde het risico op het krijgen van borstkanker.

Het exacte mechanisme hoe alcoholconsumptie het risico op borstkanker kan verhogen is niet bekend. Een verhoging van oestrogeenwaarden zou een verklaring kunnen zijn.

Beperkingen
Omdat het hier gaat om bevolkingsonderzoek is het niet mogelijk om te spreken over een causaal verband. Het verband kan ook komen door verstorende factoren. Een beperking van deze studie is dat er niet gecorrigeerd is voor de voedingsgewoonten. Uit eerdere onderzoeken blijkt bijvoorbeeld dat inname van voldoende foliumzuur het effect van alcoholconsumptie op borstkankerrisico juist teniet kan doen.

In de praktijk
Het uitgangsrisico op het krijgen van borstkanker is afhankelijk van factoren als leeftijd, BMI, borstkanker in de familie, roken, leeftijd bij eerste menstruatie, aantal zwangerschappen en periode dat borstvoeding is gegeven. De onderzoekers geven aan dat in hoeverre het effect van matige alcoholconsumptie op het borstkankerrisico opweegt tegen de beschermende werking op hart- en vaatziekten een afweging is die het beste voor iedereen persoonlijk in overleg met (para)medici gemaakt kan worden.*1

Alcohol en verhoogde kans ook op andere vormen van kanker

Bij 1 glas neemt de kans op borstkanker al toe.
Bij 2 glazen is het risico verhoogd op kanker van de mond, keelholte en bepaalde vormen van slokdarmkanker.
Bij 3 glazen alcohol per dag neemt de kans op darmkanker al toe.

Zo’n 4 tot 6% van alle kankersterfte moet aan alcohol worden toegeschreven.
In 2011 overleden 44.000 mensen aan kanker (2). Bij 1760 tot 2640 gevallen is de ziekte toe te schrijven aan alcohol.

Bij een grote Europese studie bleek dat onder mannen zelfs 10% van alle gevallen kan worden toegeschreven aan alcohol, bij vrouwen ligt dit op 3% (3).
Dat zou betekenen in Nederland er misschien wel ruim 4000 mensen zijn, die kanker hebben gekregen door alcohol.

Alcohol zelf is geen kankerverwekkende stof maar bij de afbraak van alcohol ontstaat de zeer giftige stof aceetaldehyde.
In de mond, keel en strottenhoofd wordt onder invloed van enzymen en bacteriën de alcohol al voor een klein deel afgebroken tot aceetaldehyde. Deze stof beschadigt de cellen. De gezonde cellen delen zich en vervangen de beschadigde cellen.
Door de versnelde celdeling zijn de cellen extra gevoelig voor kankerverwekkende stoffen.
Hierdoor kan mond of keel kanker ontstaan. Darmkanker kan ontstaan omdat alcohol zorgt voor een verhoogde afgifte van galzuur.*2

Mariam Aaras

Bronnen:
1.Kennisinstituutbier.nl
2. Jellinek.nl

 

alcohol

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.