Halal controles onder vuur: paard én varken in Döner
15/03/2013
Snijbieten, de ‘vergeten groenten’?
29/03/2013
Show all

Antibraakmiddel mogelijk dodelijk

Antibraakmiddel mogelijk dodelijk

Antibraakmiddel mogelijk dodelijk

Antibraakmiddel mogelijk dodelijk

Het antibraakmedicijn Domperidon is mogelijk dodelijk. Het middel zou in Nederland in verband worden gebracht met vier sterfgevallen.
Onder hen is een meisje van onder de 10 en een vrouw van in de 30.

Domperidon stimuleert de bewegingen van de maag en het eerste deel van de darmen en versnelt de passage van voedsel van de maag naar de darmen.Het is te gebruiken bij misselijkheid en brakenopgeblazen gevoel, maagklachten,migraine en problemen bij borstvoeding.
Ook wordt het wel gebruikt bij bepaalde vormen van verlaagde bloeddruk bij de ziekte van Parkinson.

Het middel zou hartfalen en hartritmestoornissen veroorzaken.

Tot 2005 zijn tien gevallen bekend van Domperidon-gebruikers die aan een plotselinge hartstilstand bezweken, zegt onderzoeker Miriam Sturkenboom bij het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam in de krant. Als een gebruiker overlijdt, is de kans volgens haar 75 procent dat dit door het middel komt.

In Nederland is het medicijn vrij verkrijgbaar in de apotheek, in tegenstelling tot veel andere landen.

Het Europees Geneesmiddelenbureau begint een onderzoek naar het medicijn.
De Europese geneesmiddelenwaakhond EMA onderzoekt of het antibraakmiddel Domperidon in verband kan worden gebracht met meerdere sterfgevallen.

Het Europese onderzoek is ingegeven door het Belgische agentschap voor medicijnen dat zich zorgen maakte over het effect van Domperidon op het hart. In België mag het aan bepaalde patiënten niet worden verstrekt.
De Europese waakhond gaat alle meldingen over hartfalen bij het gebruik van Domperidon analyseren. Op de bijsluiter van het middel staat sinds 2009 dat het hartritmestoornissen kan veroorzaken. Sinds dat jaar mag het ook niet meer door drogisterijen worden verstrekt.

Antibraakmiddel Domperidon in Nederland vrij verkrijgbaar

In Nederland is Domperidon vrij verkrijgbaar in apotheken terwijl het in Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland alleen op doktersrecept is te krijgen.
In de Verenigde Staten is het middel verboden.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen zegt in de krant het Europese onderzoek af te wachten voordat het met maatregelen komt. De regels rond de pil Diane-35 werden onlangs aangescherpt toen die in verband werd gebracht met 11 sterfgevallen.

Het Nederlands College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ziet nog geen reden om mensen af te raden het medicijn te gebruiken.
”Als patiënten zich zorgen maken, wordt geadviseerd contact op te nemen met de apotheker of arts”, meldt het CBG.

Mariam Aaras

Bronnen ANP, NRC

Antibraakmiddel

 

 

 

Antibraakmiddel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.