Artisjokken ideaal voor de vetverbranding en ontgiftend
Wist je dat de artisjok voor het eerst gekweekt werd in Marokko?
Van daaruit veroverde hij de Europese keuken, voornamelijk de Italiaanse.
Italië exporteerde hem naar het Midden-Oosten.
Artisjokken ideaal voor de vetverbranding, maar heeft ook een ontgiftende werking op de lever.
Artisjokken waren al in de tijd van het Oude Egypte bekend als voedings- en dieetplant.
In de middeleeuwen werd de heilende werking van de bladeren bekend en gebruikt tegen leverziektes en galziektes en voor het regelen van de spijsvertering.
De bladeren regelen de levercellen en steunen de vetverbranding.
In de artisjokbladeren en wortelen zitten bittere stoffen waarvan een de galafscheiding doet toenemen en een beschermende werking heeft op de levercellen.
Galsappen
Galsap in je lichaam zorgt normaal voor een goede vetverwerking uit je voeding.
Bij symptomen zoals een vol gevoel, misselijkheid, verstopping of buikpijn
vormt het lichaam in het algemeen te weinig galsap.
Bij een tekort aan galsap zijn er klachten van een volgevoel, misselijkheid, verstopping of buikpijn en kan door het tekort een te hoge bloeddruk en aderverkalking ontstaan.
De bittere stof in artisjokken heeft een positieve werking op de vetstofwisseling.
De artisjokken werken bij zwelling van de lever en geelzucht. Daarnaast ondersteunen zij ontgifting van de lever en kunnen zelfs galstenen verhinderen.
Artisjokken zorgen er voor dat de cholesterolspiegel daalt en beschermen de bloedvaten en levercellen.
Doordat lever onder andere een ontgiftende werking in het lichaam heeft, leveren artisjokken een bijdrage tot verminderde kans op kanker.
TIP: Een ideale groente tijdens het vasten in de maand ramadan vanwege zijn ontgiftende werking en stimulerende werking op de vetvertering
Mariam Aaras
Artisjokken