Chatar runderworst zonder rundvlees

Wat is glycerine en is het halal?
17/09/2015
REVIEW
07/10/2015
Show all

Chatar runderworst zonder rundvlees

Chatar runderworst zonder rundvlees

Wanneer je worst verkoopt met de tekst “rund” of “beef” erop, mag de klant verwachten dat daar ook rundvlees in zit. Dit is echter niet het geval bij runderworst van een aantal vleesproducten zoals runderworst van het merk Chatar. Een ingrediënt dat in de naam of op de verpakking van een product vermeld wordt, moet ook daadwerkelijk in een product zitten. Als dat er niet in zit, is dit in strijd met de wet. Op diverse sites waaronder die van Albert Heijn en Allamarcafood wordt dit product aangeduid met runderworst.

De worst van Chatar bevat geen rundvlees maar alleen puur rundsvet (9%) en kippenvet.
Het vlees dat er voor 50% in verwerkt is, is separatorenvlees van kip en kalkoen.*

Separatorvlees of spuitvlees is een restproduct uit de vleesindustrie en bestaat uit een substantie geproduceerd van de resten spierweefsel en dergelijke die aan beenderen overblijven nadat het vlees er vanaf is gesneden. De botten van een uitgebeend karkas worden met behulp van een hogedrukmachine, de separator, ontdaan van de laatste in de voedingsindustrie verwerkbare vleesresten. Hierdoor verwijdert men dus mechanisch vleesbestanddelen van karkassen en beenderen van pluimvee. De spierstructuur van het vlees is gewijzigd .
In België spreekt men ook wel van schraapvlees, naar de manier van winning.

Kipseparatorvlees is bijvoorbeeld een bijproduct van kipfilet.
De laatste stukken worden onder hoge druk van de beenderen afgespoten en worden daarna verwerkt in vleesdeeg of farce, waar goedkope vleesproducten van gemaakt worden zoals bijvoorbeeld salami, kipnuggets of frikandellen.

Separatorenvlees wordt ook wel MSM (Mechanical Separated Meat) genoemd of MDM (Mechanically Deboned Meat). Volgens Wikipedia mag separatorvlees niet gelabeld worden als “vlees” maar is men verplicht op het etiket “separator vlees” te plaatsen.

De 50% kip- en kal­koen­se­pa­ra­to­ren­vlees in Chatar worst wordt onder hoge druk vermalen en vervolgens vermengd met de volgende ingrediënten die op AH staan vermeld:
chatar ah
water, tarwe-,mais- en aardapelzetmeel, -bloem, zout, ca­se­ï­n­aat (be­vat melk), E450, E541, dextrose, E621, suiker, kruiden en specerijen, E262, E250, E325, glucosestroop, E331, E310, caramel.*

Sinds 2001 in Engeland en in 2004 in America is runder separatorvlees verboden voor menselijke consumptie. In Nederland is deze wet inmiddels ook van kracht.
Niet toegestane grondstoffen in Nederland voor menselijke consumptie zijn: beenderen van runderen, schapen en geiten. Voor de productie van separatorvlees is het op grond van de Verordening (EG) nr. 999/2001 niet toegestaan om beenderen van runderen, schapen en geiten te hanteren als grondstof voor separatorvlees. Deze Verordening vindt zijn bestaan in de BSE (bovine spongform encephalopathy) problematiek en dient om de verspreiding van BSE te voorkomen.
Vandaar dat vaak alleen kip separatorvlees wordt gebruikt zoals bij Chatar.

Zie video separatorenvlees proces
httpv://www.youtube.com/watch?v=TBBSY5Z5YVk

Voorlichtingsbureau Halalvoeding is benieuwd hoe het zit met andere merken salami en worstsoorten.
5 oktober 2015

*Bron:AH.nl

 

 

UPDATE 6 oktober GOED NIEUWS
Naar aanleiding van ons artikel heeft 1 van de bedrijven die Chatarworst verkoopt hun site aangepast zodat ze het geen runderworst meer noemen.
We kregen overweldigende reacties op het artikel en ruim 27000 bezoekers op onze site.
Zo erg dat onze webprovider ons contacteerde dat ze het bezoekersaantal moesten limiteren en de site onbereikbaar was tijdelijk.

Onderstaande mail die we hebben ontvangen van 1 van onze lezers:

Geachte heer/mevrouw,
Het bericht over de chatar worst is vandaag bij ons aangekomen. Wij willen u ervan op de hoogte stellen dat wij niet bewust waren over het feit dat er geen rund in de zogenoemde runderworst zit. Wij hebben de informatie per direct van onze website gehaald omdat wij niemand willen misleiden.
Helaas zijn wij er wat laat achter gekomen, maar door jullie oplettendheid zullen wij hier in het vervolg meer aandacht aan besteden zodat dit in de toekomst niet meer kan voorkomen. Bedankt!
Met vriendelijke groet, Het Alla Marca Food team

 

runderworst*Bron:Ah.nl

 

runderworst

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

22 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.