China misleidt moslimconsument met vals halal etiket

Kip van KFC gezond?
100% halal biologisch vlees; Welk stukje vind jij nou echt het lekkerst?
Show all

China misleidt moslimconsument met vals halal etiket

China misleidt moslimconsument met vals halal etiket

China halal voedsel kopen

 

Uyghurs, ofwel Oeigoeren in het Nederlands vertaald,

zeggen dat Chinese bedrijven hun “halal” invoer goederen labelelen alsof ze uit  moslimlanden geimporteerd zijn om hun marktaandeel te verbeteren bij de moslim-bevolkte noordwestelijke regio Xinjiang, volgens bronnen.

De producten met buitenlandse labels gemarkeerd als  islamitisch beschouwd, zijn populair onder Oeigoeren, maar  wantrouwen de certificering door het chinese overheid’s orgaan van moslims, aldus bronnen in Xinjiang.

Een bedrijf,  dat benaderd werd door RFA Oeigoerse Service, Tianren International Ltd,  heeft toegegeven dat de productie van de “halal import” in eigen land was geproduceerd en moslims misleidde met etiketten waarop stond dat deze gecertificeerde halal goederen waren uit Maleisië.
“Ons bedrijf werd  een lange tijd geleden opgericht en is uitgegroeid tot megaproductie bedrijf. We produceren voornamelijk halal voedsel voor de hele regio Xinjiang en de netto honderdduizenden tot enkele miljoenen yuan [per jaar], “of honderdduizenden dollar, zei de directeur van het bedrijf, genaamd Luo.
“We bestempelen ons voedsel als een Maleisische merk en markeren ze als halal, maar het grootste deel van het halal voedsel dat we naar Xinjiang brengen,wordt geproduceerd in onze fabriek,” zei ze.

“We hebben een grote markt in Xinjiang,” zei ze, verwijzend naar 9 miljoen in de regio overwegend islamitische, Turkssprekende Oeigoeren in China.

Op de vraag hoe het bedrijf staat tegenover overheden als bekend wordt gemaakt en zij consumenten inkoop verliezen in Xinjiang als zij ontdekken dat het ten onrechte werd geëtiketteerd als halalproducten, antwoordde Luo : “Het is geen probleem.”

In een vervolggesprek, zei Luo dat haar bedrijf zijn voedsel met behulp van halal ingrediënten maakt, maar ze weigerde om details over de manier waarop de productie werd gecontroleerd te bieden.

Middels onderzoek naar het adres, vermeld op een Tianren International productlabel met haar kantoor in Maleisië, werd een persoonlijke opslagruimte en niet een verwerking van levensmiddelen centrum gevonden.

Online forum

Tianren waren uitgekozen op een online forum van Oeigoeren als een van de twee bedrijven die gezegd had dat het verkeerde etikettering producten afkomstig uit islamitische landen met exacte halal richtlijnen had, terwijl ze dus in feite worden geproduceerd in China.
Er kwamen berichten op de Oeigoerse taal chatforum die later verwijderd waren als “Internet censuur”.  Er stond dat de netizens zei dat ze was “bedrogen” door Tianren en een importeur genaamd Albert Lim,
verwijzend naar hen als “malafide handelaren”  die als  detailhandel “nep halal voedsel verkopen. ”
Ambtenaren bij Albert Lim invoer kon niet worden bereikt voor commentaar, maar het bedrijf het adres in Maleisië bleek een auto-garage.

China halal VLEES

 

Gebrek aan vertrouwen
Bronnen binnen Xinjiang zeiden dat het aantal levensmiddelen die beweren dat ze worden geïmporteerd uit het buitenland recentelijk is toegenomen en dat er grote vraag naar was dan de bekende vergelijkbare voedingsmiddelen die zelf gemaakt worden in China.
Ze zeiden dat, omdat China niet een islamitisch land is en Oeigoeren anders wantrouwen voedsel dat daar daar geproduceerd wordt, zelfs als ze worden aangeduid als halal.

In China is halal voedsel, dat een belangrijke rol speelt in de Oeigoerse cultuur , alleen geproduceerd in fabrieken die speciale vergunningen van de overheid hebben onder toezicht van de officiële Islamitische Vereniging.

Moslims mijden niet-halal producten zoals varkensvlees, alcohol, bloed en het vlees van dieren die niet zijn geslacht op basis van religieuze praktijken.
Non-food producten, zoals farmaceutische producten en cosmetica, zijn ook onderworpen aan halal normen.
Chinese bedrijven importeren “halal voedsel” uit islamitische landen als Maleisië niet ingelicht door de Islamitische Vereniging, en Oeigoerse bronnen zeiden dat ze niet de halal normen van de vereniging vertrouwen, zelfs als zij deden.

Er is ook een tendens onder Oeigoeren om de Chinese producten te boycotten naar aanleiding van juli 2009 etnisch geweld tussen Oeigoeren en Han-Chinezen in de Xinjiang hoofdstad Urumqi dat bijna 200 mensen het leven gelaten volgens officiële rapporten.

Aanbevolen halal goederen in China

Bronnen in Xinjiang bevestigen dat voedsel, verondersteld dat het halal en ingevoerd is uit het buitenland zijn, meer populair is onder Oeigoeren, zelfs wanneer de ingrediënten etiketten alleen in het Engels zijn.
Een Oeigoerse jongen zegt dat een van de meest gewilde producten geïmporteerde energydranken  zijn, met name onder de jongere generatie .
Op de vraag waar de energy dranken werden geïmporteerd , zeiden de jongen dat hij geloofde dat ze afkomstig waren van “Maleisië en andere Arabische landen.”
“Natuurlijk gaan we de producten uit islamitische landen kopen, ook al is het duur, want het is geloofwaardiger [als een halal product],” zei hij.
“We dronken de Chinese-en-klare drank hiervoor ook, maar niet veel,” zei hij.
“Toen ze begonnen te met importeren uit moslimlanden gaven we de voorkeur aan het meer te kopen.”
Maar een Oeigoerse zakenman die fungeert als handelaar in Urumqi voor een Chinese importeur van energiedranken zei dat hij was verrast dat de binnenlandse bedrijven hun eigen producten een verkeerde etikettering “als afkomstig uit islamitische landen” gaven.
“Hebben ze dat echt gezegd? ” vroeg hij nadat hij vernomen dat Tianren International had toegegeven wat betreft de productie van de voedingsmiddelen in haar fabriek in China.
Hij zei dat hij was ervan overtuigd dat de producten die hij ingekocht had voor wederverkoop in Urumqi  rechtmatig uit Maleisië waren .
“Het bedrijf waar ik contact mee heb in China heeft een filiaal in Maleisië. ” Ik weet dit omdat ik … met hen sprak, “zei hij.
Maar hij gaf toe dat als hij halal producten die werden geproduceerd door Chinese bedrijven te kopen “het goedkoper moet zijn”  dan ze te importeren uit moslimlanden.
“Geïmporteerde halal voedingsmiddelen zijn duurder dan degenen die dat niet zijn geïmporteerd,” zei hij.

 

China halal vlees voorzichtige mee doen 

Oeigoerse spanningen
Zelfs Oeigoeren die zicht niet strikt aan islamitische halal normen houden, zijn vaak bereid om een ​​premie te betalen voor buitenlandse goederen in plaats van hun geld te geven aan Chinese bedrijven.
Ze zeiden dat de Chinese ondernemingen slechts willen verdienen aan de Oeigoerse gemeenschap door middel van  hun producten te etikettering als vreemd en halal in een poging om groter marktaandeel te werven.
Maar Oeigoeren zijn uitgesloten van dezelfde markt, zeiden ze.
Leden op het online forum die klaagden over nep-producten Tianren,  vol frustratie omdat slechts een handvol van Oeigoerse bedrijven-zoals importeurs Arman en Ihlas die eigendom zijn van Turkse Oeigoeren-toestemming had gekregen van de Chinese autoriteiten om voedsel te importeren uit het buitenland.
Naast dat men eist dat meer moslims bedrijven in de regio mogen om goederen uit het buitenland te importeren, hebben Oeigoeren ook gepleit  voor strengere controles op “halal” producten die worden gemaakt in China.
Maar de Oeigoerse gemeenschap heeft weinig macht om op te komen voor de rechten van consument in China,”aldus  Charles Burton, een senior consultant op het Chinese aangelegenheden aan agentschappen van de Canadese regering.
“Veel van dit heeft te maken met de omkoping van voedsel inspecteurs en corruptie door de bedrijven die voorwerpen verkopen die niet zijn zoals ze zijn beschreven op de verpakking,” zei hij.
Het probleem wordt vaak over het hoofd gezien, zei hij, omdat Han-Chinezen geen rekening houden met de religieuze rechten van de Oeigoerse moslims’.
Dat is een bijproduct van de Chinese overheid  “onderdrukkende Oeigoerse religieuze vrijheden.”
“Het is verschrikkelijk voor moslims om voedsel te kopen voedsel waarin zij geloven dat het halal is, maar eigenlijk het niet zo is,” zei Burton.
“Het trieste is dat Oeigoeren door zeer weinig ingang hebben tot hun eigen groep en netwerken om invloed uit te oefenen in naam van hun groep,” zei hij.
“Er zijn geen niet-gouvernementele organisaties om dit soort zaken te begeleiden.”

Mariam Aaras
Bron: http://www.rfa.org

 

China halal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.