VVD van gedachte veranderd?2010: Van Harte moet halal-afspraak naleven
30/03/2012
Halal eten a la carte in Diakonessenhuis te Utrecht
30/03/2012
Show all

Consumenten zijn weinig op zoek naar voedingsinformatie. Mee eens?

Consumenten zijn weinig op zoek naar voedingsinformatie.

Mee eens?

 

Consumenten zijn weinig op zoek naar voedingsinformatie.

 

‘Richt info op gezónde ingrediënten’

AMSTERDAM – Voedingsvoorlichting moet zich richten op positieve boodschappen (zoals aanbevolen hoeveelheden van voedingsstoffen) en juist niet op ‘negatieve/ongezonde’ ingrediënten.

Dat is de conclusie uit grootschalig consumentenonderzoek van GfK in Frankrijk en Nederland dat werd gepresenteerd op het symposium Nutrient Density/Nutritional aspects of dairy.

Er zijn maar weinig consumenten die op zoek zijn naar voedingsinformatie.
En als ze dit wel willen, kijken ze toch vooral naar de verpakking van producten en op internet, stelt het onderzoek.

Consument kijkt niet
De consumenten wéten wel welke voedingsstoffen gezond zijn, maar ze kijken er niet naar op de verpakking.
Ze weten verder ook weinig van het gehalte aan voedingsstoffen in de producten,
zelfs wanneer ze er wel aandacht aan zeggen te schenken.
Er is hierbij volgens het onderzoek geen onderscheid tussen hoger en lager opgeleiden.

Wel blijkt dat consumenten die weten wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van bepaalde producten zijn,
zich ook beter aan die aanbevelingen houden.

NRF-index
De resultaten van dit onderzoek steunen de Nutrient Rich Foods (NRF)-index, die de Amerikaanse professor Adam Drewowski (Washington University) deze dag presenteerde. De index rangschikt aanbevolen voedingsmiddelen op basis van de hoeveelheid goede voedingsstoffen die zij bevatten in relatie tot de hoeveelheid energie.

In de NRF-index staan negen ‘goede’ voedingsstoffen: eiwitten, vezels, drie vitamines (A, C en E) en vier mineralen (ijzer, calcium, magnesium en kalium. Bovendien bevat het drie ’te vermijden’ voedingsstoffen: verzadigd vet, toegevoegd suiker en zout.
Positieve aspecten
Grote voordeel van dit systeem is, volgens Drewnowski, dat wordt uitgegaan van positieve aspecten van voeding, terwijl de huidige voedingsvoorlichting gedomineerd wordt door de negatieve aspecten.

Het symposium was georganiseerd door Nederlandse (NZO) en Franse (Cniel) zuivelorganisaties.
http://www.evmi.nl/nieuws/voeding-gezondheid/8870/%27richt-info-op-gez%F3nde-ingredienten%27.html

 Consumenten

 

Consumenten

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.