Opleiding halalslachter in Nederland van start
Mogelijk duurder halalvlees door nieuwe wetgeving
Show all

De invloed van voeding op haaruitval

De invloed van voeding op haaruitval

haaruitval

De invloed van voeding op haaruitval

Haaruitval is een algemeen voorkomend probleem
Ongeveer 40% van de vrouwen en 50% van de mannen heeft ermee te maken.
Als je last hebt van haaruitval, wil je misschien weten wat je zou moeten eten om dit tegen te gaan. Er zijn veel behandelingen die wonderen beloven voor haargroei maar werken vaak niet effectief.
De juiste voeding eten is echter eerst belangrijk en een van de gezondste manieren om haargroei te stimuleren.

Oorzaken haaruitval

Haaruitval kan diverse oorzaken hebben.
Het is bekend dat in het najaar het soms onder invloed van hormonale veranderingen een versnelling van de fase van het haarverlies voorkomt.
Dat is te verklaren door het feit dat de haarzakjes gevoelig zijn voor bepaalde hormonen, zoals oestrogenen of progesteron.
Er zijn veel oorzaken op te noemen voor hormonale veranderingen in het lichaam. Veel van deze oorzaken kunnen haarverlies tot gevolg hebben.

 • Haarverlies na bevalling

Het is niet ongebruikelijk dat sommige vrouwen ongeveer 3 maanden na de bevalling enig haarverlies ervaren. Dit haarverlies is teweeg gebracht door de plotselinge veranderingen in de hormoonspiegels.

Sommige statistieken suggereren dat 20% van de moeders hun haar verliezen na de bevalling, andere suggereren dat dit aantal dichter bij de 45% ligt. Gelukkig is het zo dat in de meeste gevallen het haar 9-12 maanden na de bevalling weer terug komt.

Veel vrouwen merken dat hun haar dikker en gezonder is tijdens de zwangerschap.Dat komt doordat het niveau van de hormonen oestrogeen en progesteron toegenomen is met als gevolg dat de haren langer in de groeifase blijven. Echter na de bevalling gaan veel van de haarzakjes die met vertraging de rustfase waren ingegaan, plotseling de rustfase in met als gevolg een sterke daling in de hormoonspiegels. Dit heeft tot gevolg dat 3 maanden na de bevalling de haren uitvallen.

 • Haarverlies door de anti-conceptie pil
  Anti-conceptie pillen hebben invloed op de hormoonspiegels in het lichaam en deze hormoon spiegels kunnen de haargroei beïnvloeden. Soms komt het voor dat het haar dunner wordt door de mannelijke hormonen die in sommige pillen zitten. Dit soort haarverlies is hetzelfde als “patroon” kaalheid ofwel Alopecia Androgenetic. Maar stoppen met de pil kan eveneens haarverlies tot gevolg hebben. Dan lijkt het op het haarverlies na de bevalling vanwege de daling in de hormoonspiegels.
 • Haarverlies als gevolg van een slecht werkende schildklier
  De eerste test die een dokter of specialist in het algemeen doet als een patiënt aan haarverlies lijdt, is een schildklierfunctie test, omdat een probleem met de schildklier vaak haarverlies veroorzaakt. Twee verschillende aandoeningen van de schildklier kunnen haarverlies veroorzaken. De aandoeningen zijn Hypothyroidism (te traag werkende schildklier) en Hyperthyroidism (te snel werkende schildklier).Haarverlies kan bij zowel hypothyroidism als bij hyperthyroidism voorkomen. In sommige gevallen is het haarverlies minimaal, maar sommige mensen ervaren extreem haarverlies. Gelukkig is het haarverlies normaal gesproken omkeerbaar met de juiste behandeling. Als u denkt een probleem te hebben met uw schildklier, dan zou u een bezoekje aan uw dokter moeten brengen.
 • Infecties aan de hoofdhuid
  Infecties zoals ringworm kunnen het haar en de hoofdhuid beschadigen en dat kan weer leiden tot haarverlies. Zodra de infecties behandeld zijn, groeit het haar over het algemeen weer terug.
 • Ingrijpende operatie
  De shock die samen gaat met een ingrijpende operatie kan tot acuut haarverlies leiden. Ook na micro- en mini transplantaties, waarbij haarzakjes getranplanteerd worden in de hoofdhuid, zal bijna altijd telogene effluvium ontstaan. Als gevolg van de shock van de operatie zullen de haarzakjes binnen ongeveer 3 maanden na de operatie uitvallen, daarna zullen er nieuwe haren groeien vanuit de getransplanteerde haarzakjes.
 • Chemo en bestraling
  Chemotherapie is een zeer heftige ingreep op uw lichaam. Door deze manier van therapie worden zowel kankercellen als normale cellen in het lichaam vernietigd. Chemotherapie veroorzaakt meestal wel haaruitval en is van tijdelijke aard. Sommige behandelingen tegen kanker zullen de haren stoppen zich te verdelen. Cellen die zorgen voor haargroei delen zich het snelste van het lichaam. Dit is de reden dat bij chemotherapie sprake zal zijn van een sterk toegenomen haaruitval doordat de celdeling wordt gestopt.
 • Het haar wordt dun en breekt af zodra het uit de hoofdhuid komt. Dit gebeurt 1 tot 3 weken na de behandeling. Patiënten kunnen tot 90% van hun haar verliezen.
  Na bestraling groeit het haar normaal gesproken weer terug, dit kan soms echter wel tot 6 maanden duren. Indien er sprake is van meerdere bestralingen, kan dit het haar permanent beschadigen, waardoor uw haardos niet zo terug groeit als het voorheen was.
  Het bedekken van uw hoofd bij haaruitval met een sjaal kan de pijn mogelijk verzachten, omdat uw hoofdhaar erg belangrijk is voor het aangezicht. Hoofdhuidkoeling wordt toegepast om haaruitval ten gevolge van chemotherapie te verminderen.
  Wanneer de chemotherapie is gestopt en het lichaam zich herstelt, zal er opnieuw haar gaan groeien. Het is echter wel mogelijk dat de textuur en in sommige gevallen ook de kleur van het haar verandert nadat een chemotherapie is ondergaan.
 • Hevige psychologische stress
  Sommige mensen ervaren haaruitval na een traumatische gebeurtenis, zoals de dood van een familielid of een goede vriend, een ongeluk, mishandeling of ieder andere traumatische gebeurtenis.
  Deze gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat de haarzakjes prematuur de rustfase in gaan, wat dan weer leidt tot extreem haarverlies 3 maanden na de gebeurtenis.
  Als de stressvolle situatie voorbij is, of het lichaam aan de nieuwe situatie gewend is, groeit het haar normaal gesproken weer terug.
 • Crash Diëten/Onvoldoende eiwitten/ Ijzertekort
  Sommige mensen die beginnen aan “crash” diëten met een laag proteïne gehalte of die extreme eetgewoonten hebben, kunnen een eiwittekort ontwikkelen. Het lichaam zal proteïne bezuinigen door groeiend haar in de rustfase te laten gaan. Twee tot drie maanden later kan zwaar haarverlies ontstaan.
  Het haar kan dan heel gemakkelijk bij de wortels worden uitgetrokken.
  Deze aandoening kan omkeerbaar gemaakt worden of voorkomen worden door genoeg eiwitrijke voeding te eten en bij diëten voldoende proteïne te blijven innemen.
 • Medicijnen/Geneesmiddelen
  Sommige voorgeschreven medicijnen kunnen tijdelijk haarverlies veroorzaken. Voorbeelden zijn medicijnen die gebruikt worden voor: jicht, artritis, depressie, hartproblemen, hoge bloeddruk of bloedverdunners.
  Een hoge dosering vitamine A kan ook haarverlies veroorzaken.Lijst van medicijnen waarvan gezegd wordt dat ze haarverlies als bijverschijnsel hebben:
 • Alloppurinol (voor de behandeling van jicht)
 • Heparin (bloedverdunner)
 • Coumarin (bloedverdunner)
 • Clofibrate (medicijn om cholesterol gehalte te verlagen)
 • Gemfibrozil (medicijn om cholesterol gehalte te verlagen)

De bovenstaande medicijnen zijn maar een klein deel van de medicijnen waarvan gezegd wordt dat ze bijdragen aan haarverlies. Als u denkt dat uw voorgeschreven medicijnen haarverlies veroorzaken, bespreek dat dan met uw dokter.

 • Haaruitval door te hoog DHT
  DHT is een vorm van testosteron die haaruitval veroorzaakt en prostraatvergroting bij mannen.
 • Groene theeGroene thee verlaagt het de DHT
  Onderzoekers van de Universiteit van Kansas schrijven dat de stof EGCG in groene thee een krachtig middel is om hart en bloedvaten gezond te houden maar dat deze stof bij mannen er ook voor zorgt dat de aanmaak van DHT wordt verminderd. Hierdoor is indirect de kans op haaruitval minder.
  Roken bevordert juist het kaalwordingsproces door de toename van DHT.
 • Voorkom haaruitval met gezonde voeding!
  Beste is een gezond eetpatroon te hebben.
  Zowel een tekort als een teveel aan vitamines kan namelijk haarproblemen geven en een passend dieet kan al een stuk helpen. Een dieet hoog in vezel, vers fruit en groenten en laag in vet kan hebben een grote invloed op het stoppen van genetische en leeftijd gerelateerde haaruitval. Gezonde voeding is daarom erg belangrijk.
 • B- vitamines
  B- vitamines spelen de belangrijkste rol.
  Tevens zorgen B-vitamines voor meer energie en een gezondere huid en nagels.
  Deze vitamines zitten voornamelijk in gevogelte, vlees, eieren, noten, granen en zaden.
  Van vitamine B8 en vitamine B5 is bekend dat bij een tekort ervan dit kan leiden tot haaruitval.
  Met een vitamine B complex kun je dit tekort mogelijk aanvullen.
  Van vitamine B5 in shampoo is nauwelijks bewezen dat het effectief is terwijl vitamine B5 uit voeding wel effectief is tegen haaruitval.
  |
 • Proteïne
  Een haar bestaat onder andere uit proteïnes.
  Om je haar te laten groeien moeten er dus proteïnes in je dieet zitten.
  Proteïne zitten onder andere in lever, yoghurt, vis, bonen, eieren.
 • IJzer
  IJzer is een ander belangrijk voedingsmiddel voor het haar.
  IJzer zit in lever, eieren, cornflakes met hele granen, donkergroene bladgroenten zoals broccoli, dadels en rozijnen.
 • Essentiële vetzuren 
  Deze vetzuren werken als anti-oxidanten die vrije radicalen in het lichaam bestrijden. Ze zitten in vette vis waaronder zalm, walnoten, soja, canola-olie en olijfolie. Omegavetzuren kun je ook slikken als supplement.
 • Vitamine E
  Vitamine E is ook een type anti-oxidant.
  Vitamine E is essentieel voor groei en sneller herstel van haar.
  Een van de rijkste bronnen van vitamine E is olie zoals bijvoorbeeld argan-, hebba sauda- en olijfolie.
  Andere bronnen van vitamine E zijn noten, zaden en avocado’s.
 • Zwavel
  Zwavel zit in uien, vlees, vis, peulvruchten en noten.
  Zwavel helpt het haar gezond te houden. Het is dus belangrijk deze essentiële voedingsstoffen in je dagelijkse voeding op te nemen.
 • Wees matig met koffie en te veel vet
  Wees matig met koolzuurhoudende dranken, cafeïne, suiker en vet aangezien wordt gezegd dat deze negatieve invloed hebben op haargroei.
  Groene thee heeft positief effect op haargroei aangezien deze het hormoon EGCG bevat zoals eerder vermeld.
 • Voedingssupplementen
  Er bestaan ook voedingssupplementen op basis van zink, catechine en vooral van taurine.
  Hiervan wordt gezegd dat de scheikundige stof het proces van vervorming en verdunning van de haarwortel tegen gaat en voorkomt dat het weefsel rond de haarwortel verandert en tot vroegtijdig haarverlies leidt.

Wil je graag eens je eetpatroon laten beoordelen door de dietist? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl voor meer info.

 

 __________________________________________________

 

Nog een paar extra tips tegen invloeden van buitenaf voor gezond haar!

Wist je dat een hoofddeksel geen oorzaak van haaruitval is?
Toen de dienstplicht nog bestond in Nederland, werd het dragen van een helm nogal eens de schuld gegeven van haaruitval. Men dacht er destijds niet aan dat je in die tijd volwassen werd en erfelijk haarverlies kon gaan optreden door het opspelen van hormonen.
Je kan stellen dat de meeste invloeden van buitenaf geen reden zijn voor haaruitval.

Onderstaand een paar tips tegen invloeden van buiten die wel invloed hebben:

Tip tegen haaruitval: Draag een hoofdddoek, burkini, pet of sjaaltje om je haar te beschermen!

Bescherm je haar in de zomer en winter tegen de zon, zout en chloor.
In de zomer moet niet alleen je huid beschermd worden, je haar heeft het ook zwaar te verduren.
UV-stralen, zout en chloor in water, zand en wind kunnen je haar dof maken, uitdrogen en de kleur aantasten.

Zon en wind
Op het strand zijn bijna alle slechte invloeden voor je haar aanwezig.
Warmte en wind maken je haar droog en breekbaar en de zon zorgt ervoor dat je haar pigment verliest. Hierdoor wordt het haar dor en onhandelbaar.

Zout, chloor en zand
Als je in zee hebt gezwommen, wrijf je het haar meestal droog.
Dit is normaal al niet goed voor het haar, maar aan het strand zit er ook nog zout en zand tussen de haren. Deze beschadigen het haar bij het afdrogen nog meer. Dep dus je haar voorzichtig droog.
Zout water samen met zonlicht zorgt ervoor dat je haar lichter wordt.

Chloor: boosdoener voor het haar
Als je veel in chloorwater zwemt, kan je haar droog worden.
Ook kan chloor je haarkleur vervagen, of erger, je haarkleur veranderen.
Blond haar kan bijvoorbeeld groen worden.
Dit los je op door er tomatenketchup in te smeren. Even in laten trekken en uitspoelen. Je haar is nu weer mooi blond.

Spoel na een dag aan het strand of in het zwembad je haar goed uit
Gebruik speciale sun care’-producten zoals oliën voor je haar en gebruik een goede conditioner.

Mariam Aaras,dietist

voor mobiel hier 

 

bron:haarstichting.nl

 

 

 

haaruitval

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *