De Moslimraad van Groot-Brittannië spreekt afschuw uit over incident in halal slachthuis

Voorlichtingsbureau Halalvoeding heeft Ikea verzoek ingediend om vegetarisch gerecht alcoholvrij te maken
01/02/2015
UK:Petition against religious slaughter sadly misses the point… again
21/02/2015
Show all

De Moslimraad van Groot-Brittannië spreekt afschuw uit over incident in halal slachthuis

De Moslimraad van Groot-Brittannië spreekt afschuw uit over incident in halal slachthuis

Vandaag verscheen in de Engelse media een artikel over stiekeme opnames van een slachthuis die in december gemaakt zijn in Bowood’s lamsslachthuis in North Yorkshire.
De video is gemaakt door de dierenwelzijn organisatie Animal Aid en is bezig de slagers voor de rechter te slepen.

Op het filmpje is te zien dat de lammeren geschopt, geknepen en zonder respect mee gesmeten wordt.  Ook wordt er in de keel even geknepen en is er onvoldoende beweegruim gegeven aan de dieren.

Veel moslims in Engeland zijn geschokt aangezien dierenmishandeling in de Islam verboden is en maken zich ernstig zorgen na dit incident. Een aantal organisaties in Engeland hebben inmiddels met afschuw gereageerd.
De Moslimraad van Groot-Brittannië veroordeelt krachtig de dierenmishandeling in het Britse slachthuis op hun website en zijn ontzet van de meldingen over de “ogenschijnlijke” halal slachtmethode.

www.mcb.org.uk

Ze geven aan dat criminele activiteit de beginselen van humane slacht verraadt. Dierenmishandeling is verkeerd en strafrechtelijke veroordeling hiervoor waar het kan voorkomen. Het welzijn van dieren moet worden nageleefd door alle slachthuizen en zich houden aan de wetgevingen, aldus de Britse moslimraad.
Aangezien elk slachthuis onder toezicht staat van een dierenarts, vraagt de moslimraad zich af hoe deze praktijken over het hoofd werden gezien?  Zij roepen de Food Standards Agency te kijken naar misbruik en de overduidelijke miskenning van de beginselen van humane slacht als een zaak van urgentie.

Om het vertrouwen van consumenten te krijgen is het nu van het grootste belang, omdat de Moslimraad van Groot-Brittannië in het verleden herhaaldelijk heeft gezegd, om te werken aan een nationale reeks van overeengekomen normen en accreditatie in halal slachtmethoden die zich houdt aan gevestigde islamitische voorschriften.
“Wij geloven dat het gebruik van CCTV-camera’s in slachthuizen serieus moet worden overwogen, om het vertrouwen onder consumenten terug te krijgen.” aldus de Moslimraad.

HMC

www.halalhmc.org

Het Britse halal certificeringsbureau HMC (Halal Monittoring Committee) vermeldt op hun site dat zij de praktijken in het slachthuis niet accepteren en dierenwelzijn als strenge eis wordt gesteld als onderdeel van hun Halal Standaardisatie.

Hoe kan het dat de autoriteiten dit niet bekend maakten maar Animal Eid wel?
Als Voorlichtingsbureau Halalvoeding valt ons inderdaad op dat er geen controle lijkt te zijn of bekendmaking vanuit de Voedselautoriteiten in Engeland, VET en MHS ( Ministry of health Inspectors) inspectie die daar aanwezig hadden moeten zijn tijdens het slachten. Ook zien wij geen aanwezige halalcertificeerder die onafhankelijk controleert en dit direct zou afkeuren
“In het verleden heeft de Animal Aid eerder gerapporteerd over soortgelijke misstanden die plaatsvinden op niet-religieuze Britse slachthuizen”, aldus Ruksana Shain van de consumentensite Behalal.org.

“Animal Aid heeft 10 slachthuizen gefilmd sinds 2009 en 1 ervan in een halalslachthuis gefilmd. In deze context is het moeilijk om te zeggen of misbruik zoals deze vaker gebeurt.” Het is ernstig dat deze beelden nu publiekelijk overal verspreid wordt waarin halal in een negatief daglicht komt te staan maar belangrijk is dat het onverdoofd slachten hierin niet gegeneraliseerd wordt.

behalal.org

Regels worden duidelijk volgens de halalwetgeving overtreden waaronder dat het dier niet met zorg is behandeld. Maar daarnaast ook dat er niet snel is geslacht in 1 haal met een scherp mes, maar met een bot mes dat niet scherp lijkt te zijn en te klein in verhouding met het dier waardoor slachten moeizamer gaat.

De heer Mohammed Saleem van de Britse organisatie ANSA  (Association of Non Stun Abbatoirs) vertelde ons “Hier is sprake van totale dierenmishandeling wat niets te maken heeft met verdoofd of onverdoofd slachten. We hopen dat zulke slachters nooit zullen worden toegelaten door de niet-moslim eigenaar van dit slachthuis of zelfs andere halal slachthuizen in Engeland en er beter op wordt nageleefd om dierenwelzijn te waarborgen. Dierenwelzijn is onderdeel dat behoort tot de halalprocedure waaronder de zorg voor het dier voor en tijdens de slacht. Halal gaat dus niet om alleen slachtwijze in Islam. Ansa pleit ook voor strengere toezicht middels camera’s in de slachthuizen”.

www.ansauk.co.uk

Hoe komt het dat het dier erna nog beweegt en lijkt of hij pijn lijdt?
Op het filmpje is duidelijk te zien dat na het slachten het dier nog beweegt. Normaal is direct na  de slacht het dier direct buiten bewust zijn en dood maar beweegt het nog erna wat schokkend lijkt. Het slachten op zich is dat zowel slokdarm als luchtpijp en bloedvaten in 1 haal doorgesneden worden wat zo snel gaat dat het dier het nauwelijks voelt. Gevolg is dat de hersenen geen zuurstof meer toegediend krijgen en het dier niets meer voelt aangezien de pijnfunctie is uitgeschakeld.

Dat komt doordat het autonomisch zenuwstelsel nog wel werkt en signalen afgeeft dat er geenzuurstof in de hersenen komt. Dit zorgt ervoor dat het hart harder gaat kloppen. Hierdoor gaat al het bloed via bloedvat er sneller uit wat de gezondheid en kwaliteit van het vlees ten goede komt. Hoe meer bloed achterblijft hoe ongezonder het vlees.

httpv://www.youtube.com/watch?v=9iBcpmnfWBM

Het is triest dat zulke incidenten van dierenmishandeling in slachthuizen voorkomen en in Nederland zijn we blij dat zulke praktijken goed gecontroleerd door de NVWA en daarnaast ook halalcertificeerders die die taak op zich nemen.

Wij hopen dat deze gebeurtenis wederom organisaties en overheden bewust maakt dat er een heleboel nog te doen is in slachthuizen, zowel halal als niet halalslachthuizen omtrent dierenwelzijn. Onverdoofd slachten is een groot goed en moet in ere bewaard blijven aangezien veel Britten er waarde aan hechten maar belangrijk is verbeterde toezicht in Engeland om dit soort schandalen en dierenmishandeling tegen te gaan wat zwaar in strijd is met zowel de halalwetgeving als de Britse wetgeving.

Auteur: Mariam Aaras
Voorlichtingsbureau Halalvoeding

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.