Eetstoornissen bij moslimjongeren
26/12/2012
Wie heeft het lekkerste uiensoep recept?
26/12/2012
Show all

De totstandkoming van het verbod op alcoholische dranken

Alcoholische dranken

 

De totstandkoming van het verbod op alcoholische dranken

Bij de bestudering van de geschiedenis van de Islam zien we dat het verbod op alcohol niet vanaf het begin is ingevoerd.
Men ziet echter dat Allah het verbod tot stand heeft laten komen in drie fasen.
De eerste fase richting het verbod op alcohol was de neerzending van een vers uit de quraan waarin Allah (de Verhevene) zowel de positieve als de negatieve aspecten van alcohol beschrijft.
Hij gaf ook te kennen dat de negatieve aspecten overheersen.
يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَا أَكْبَرُ مِن نَّفْعِهِمَا
Zij vragen jou over al-khamr en het kansspel. Zeg: ‘In beide is grote zonde en nut voor de mensen, maar de zonde in beide is groter dan hun nut.’”
 (Al-Baqarah, 219)

Al-khamr komt van ‘hetgeen het verstand bedekt.’
De Arabieren noemden de alcoholische dranken dan ook al-khamr vanwege het bedwelmende effect van de drank op het denkvermogen van de mens. Het woord alcohol komt ook uit het arabisch “alkuhul”
In de tweede fase heeft Allah een vers geopenbaard waarin het gebruik van alcohol werd beperkt.
Het was de moslims niet toegestaan om dronken naar het gebed te komen.يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَقْرَبُواْ الصَّلاَةَ وَأَنتُمْ سُكَارَى حَتَّىَ تَعْلَمُواْ مَا تَقُولُونَ“O jullie die geloven, nadert niet de salaat terwijl jullie dronken zijn, totdat jullie weten wat jullie zeggen.” (Annisaa’, 43) Buiten het gebed bleef het voor de moslims toegestaan om alcoholische dranken te nuttigen.
Tot slot werd het verbod op alcoholische dranken volledig doorgevoerd. Het oordeel over alcoholische dranken is dan ook dat het haraam is, omdat de voorgaande verzen worden opgeheven door het volgende vers:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالأَنصَابُ وَالأَزْلاَمُ رِجْسٌ مِّنْ عَمَلِ
الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ
“O jullie die geloven! Voorwaar, al-khamr en het gokken en de afgodsbeelden en pijlen om te verloten zijn slechts onreinheden die tot het werk van de shaytaan behoren, vermijdt deze (zaken) dus. Hopelijk zullen jullie welslagen!” (Al-Maa’idah, 90)

alcoholische dranken

 

 

alcoholische dranken

alcoholische dranken

alcoholische dranken

Comments are closed.