Kok: ‘Voedingswetenschap moet onzin corrigeren’
30/01/2013
Melk
01/02/2013
Show all

De voordelen van olijfolie

De voordelen van olijfolie

Olijven groeien aan bomen. Ze bevatten een pit en het vruchtvlees van de vrucht is gevuld met olie.
Rijpe olijven kunnen geperst worden om op die manier de olie eraan te onttrekken. We kennen hierbij twee soorten olijven: de groene en de zwarte.
In feite zijn beiden gelijk aan elkaar, het enige verschil is de mate van de rijpheid. De zwarte olijf is het meeste gerijpt.

Olijfolie supergezond

Olijfolie bestaat voor 75% uit onverzadigde vetten die goed zijn voor het hart en de bloedvaten.
Olijfolie bestaat voor slechts 13% uit verzadigd vet. Verder bevat het werkzame ingrediënten, zoals de sterke ontstekingsremmende stof oleocanthal, wat werkt tegen hartaanvallen en kanker.
Ook bevat het de natuurlijke antioxidant polyphenool, wat zorgt voor een verlaging van het cholesterolgehalte en de bloeddruk. En het gebruik van olijfolie verlaagt het risico op een hartinfarct.

Zoals we al gezien hebben, bezitten olijven vele voordelen voor de gezondheid van de mens. Naar deze voordelen wordt al een lange tijd onderzoek gedaan en deze onderzoeken leiden steeds weer naar nieuwe voordelen. Enkele van deze voordelen zijn dat het bescherming biedt tegen kanker en dat het gebruik van olijfolie werkt tegen een hoge bloeddruk.

Verschillende studies hebben aangetoond dat het gebruik van olijven en olijfolie binnen een gezond dieet beschermen tegen verschillende vormen van kanker. Sterker nog: onderzoek heeft uitgewezen dat de werkzame ingrediënten van olijfolie de mens beschermen tegen het vermenigvuldigen van de cellen van darmkanker.

Daarnaast heeft een studie (Journal of Nutrition, 2007) uitgewezen dat het gebruik van olijfolie binnen een verantwoord dieet de hoge bloeddruk verlaagt. Veel grote en nuttige voordelen heeft olijfolie.

Olijfolie in de islamitische voedingsleer

In de quraan wordt de olijfboom beschreven als een gezegende boom in het vers An-Noer (24:35):

Allah geeft het licht aan de hemelen en de aarde. De gelijkenis van Zijn licht is met een nis met een lamp erin: de lamp bevindt zich in een glas. Het glas is als een stralende ster, die brandt (van de olie) van een gezegende olijfboom.

Allah heeft ook over de olijfboom gezegd:
“And a tree that grows out of Mount Sinai which produces oil and a condiment for those who eat. For olive oil is the supreme seasoning.” Allah has also called it the Blessed Tree (Qur’an 24:35).

Profeet Mohammed (vrede en zegeningen zij met hem) heeft ook gesproken over de voordelen van olijfolie:

“Nuttig olijfolie en smeer jezelf ermee in, want het komt van een gezegende boom.”At-Thirmidhi

Ibn Al-Qayyim heeft de voordelen van olijfolie beschreven in zijn boek ‘De geneeskunde van de profeet’.
In zijn boek heeft hij gesteld dat de voordelen van olijfolie velen malen groter zijn dan er gedacht wordt wat in Nederland vaak genoemd wordt in het mediterrane dieet.

Ibn Al-Qayyim heeft onder andere gezegd dat de kenmerken van olijfolie afhankelijk zijn van de olijfsoorten waar de olie uit geperst wordt.
Zo is de olie van bijvoorbeeld rijpe olijven beter dan de olie van onrijpe olijven.
Volgens de schrijver is oudere olie effectiever. De olijfolie is heilzamer  wanneer deze geperst is met water.

Het is dus niet alleen goed om de olijfolie van de gezegende boom te nuttigen, maar het is ook goed om jezelf ermee in te smeren. Volgens Ibn Al-Qayim verzachten alle soorten olijfolie de huid en olijfolie grijze haren tegengaat.

Welke soort olie is nu het beste om te gebruiken?

Olijfolie is verkrijgbaar in 3 verschillende soorten:

  • Extra vierge olijfolie: de duurste kwaliteit olijfolie met de meest uitgesproken smaak. Deze olie komt van 1 persing.
  • Vierge olijfolie: deze olijfolie is 2 keer geperst en heeft daardoor wat minder smaak dan extra vierge olijfolie.
  • Olijfolie: de gewone olijfolie heeft een neutraler smaak dan de duurdere kwaliteiten. Deze olijfolie is verkregen uit een mengsel van geraffineerde olijfolie met extra vierge olijfolie. Bij raffinage worden onzuiverheden uit de olie gehaald. Daarbij gaat dus ook wat van de smaak verloren.

Kies voor de extra vierge variant van olijfolie wanneer je een olie wilt met de grootste hoeveelheid antioxidanten. Deze is ideaal om te nuttigen met lekker brood of te mengen met een gebakken ei zonder de olie te verhitten.
De nuttige bestandsdelen van olijfolie gaan verloren gaan en hiermee gaan helaas ook de gezondheidsvoordelen.
Deze wordt ook niet aangeraden om mee te bakken.

Gewone olijfolie en vierge olijfolie zijn geschikt voor bakken of braden.

Tip voor afvallers:

Olijfolie met brood is supergezond maar eet het met mate aangezien het ook calorien bevatten.

Mariam Aaras

 

olijfolie

 

 

 

 

 

 

 

olijfolie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.