Meest gestelde vragen
Marokkaanse thee gezond?
Show all

Depressieve mensen vaak te laag foliumzuur en vitamine B12 gehalte

Depressieve mensen vaak te laag foliumzuur en vitamine B12 gehalte

Uit wetenschappelijk onderzoek onder Amerikanen blijkt dat depressieve mensen vaker een lagere concentratie foliumzuur hebben dan mensen zonder depressie.

Eenderde van de mensen met zware depressie blijken een tekort aan foliumzuur.

Ook een sterk gebrek aan vitamine B12 kan de oorzaak zijn van zware depressie.
Behandeling met de vitamine B12 leidt tot een grotere kans van slagen van reguliere behandelingen van depressie zoals het gebruik van antidepressiva.
Dit verband is echter minder sterk dan het verband tussen depressie en foliumzuur.

Te hoog homocysteïnegehalte in bloed
Een mogelijk verband tussen foliumzuur en vitamine B12 kan zijn de relatie met het homocysteïnegehalte.
Dit homocysteïne is een natuurlijk stofwisselingsproduct in het menselijk lichaam dat vrijwel meteen na het ontstaan ervan weer wordt afgebroken.
Wanneer het niet snel genoeg wordt afgebroken en de concentratie ervan in het bloed stijgt,kan dit leiden tot een heel scala aan problemen, waaronder depressie.

Foliumzuur en vitamine B12 zijn samen met vitamine B6 en TMG (betaïne) nodig voor een efficiënte afbraak van homocysteïne.
Bij een tekort aan één van deze stoffen zal de homocysteïnespiegel dan ook stijgen.
Of in het geval van een depressie het hoge homocysteïnegehalte de boosdoener is of dat het alleen een indicator is voor een te lage foliumzuurstatus is tot op heden nog niet bekend. Mogelijk heeft foliumzuur een directe preventieve invloed op depressie.

Voedingsbronnen foliumzuur en vitamine B12

Natuurlijke bronnen van foliumzuur zijn onder andere fruit, groenten en granen.

Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten en hebben vegetariers daar sneller kans op een tekort van.Bij een al aanwezige depressie is het gebruik van een foliumzuur-supplement naast gezonde voeding aan te raden.

Hersenschade bij langdurig vitamine B12 tekort

Bij een langdurig vitamine B12-tekort ontstaat onherstelbare neurologische schade en dus is het verstandig om foliumzuur nooit alleen te gebruiken maar altijd in de vorm van een goede multivitamine of in de vorm van een supplement dat zowel foliumzuur als vitamine B12 bevat.
Er is ook een grote groep mensen die genetisch vatbaar is voor een foliumzuurtekort.
Bij deze groep mensen laat de activering van foliumzuur te wensen over en als gevolg hiervan hebben zij voor eenzelfde werking méér foliumzuur nodig.
Foliumzuur kan echter door iedereen zonder problemen permanent worden gebruikt in de vorm van een supplement, mits óók vitamine B12 wordt ingenomen.

Multivitamine?
Beter is om een goede multivitamine te gebruiken van één van de betere merken. Deze bevat ook voldoende foliumzuur en daarnaast alle andere voedingsstoffen zoals B12, en B6 waarvan velen ook nodig zijn voor een goede gemoedstoestand.
Het gebruik van alleen foliumzuur kan namelijk een vitamine B12-tekort maskeren;
Bij een tekort aan vitamine B12 ontstaat een afwijkend bloedbeeld, maar wanneer er extra foliumzuur wordt ingenomen dan zal dit afwijkende bloedbeeld niet ontstaan.

Extra B12 suppletie is nodig indien de opname ervan in het lichaam vanuit voedselbronnen verminderd is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij maagklachten, ouderdom en medicatiegebruik die de maagzuurproductie remmen zoals metformine bijvoorbeeld die geslikt wordt bij mensen met diabetes mellitus.

Meer info? Mail naar info@ikeethalal.nl

Hadiths/ uitspraken over depressief gedrag vanuit islamitisch perspectief

Aboe Oemaamah (radiAllahoe ´anhoe) overleverde dat de Profeet (sallallahoe ´aleihi wa sallem) zei:

“De slechtste man is degene die zijn familie depressief maakt.” Ze vroegen: “O, RasoelAllah! Hoe maakt een man zijn familie depressief?” Hij antwoordde: “Wanneer de man zijn huis binnengaat, wordt zijn vrouw nederig, rent zijn kind weg en verstopt zijn bediende zich. Maar wanneer hij zijn huis verlaat, lacht zijn vrouw en zijn familie wordt vrolijk en komt tezamen.”(At-Tabarani in “Moedjam al-Awsaat”)

 Oem Koelthoem bint ´Oeqbah (radiAllahoe ´anha) overleverde dat de Profeet (sallallahoe ´aleihi wa sallem) zei:

Waarlijk, ik haat de man die kwaad is en die over zijn vrouw neergebogen staat met zijn slagaderen opgezwollen, terwijl hij haar slaat.” (Daylami) Iyaas ibn ´Abdoellah (radiAllahoe ´anhoe) vertelde dat de Profeet (sallallahoe ´aleihi wa sallem) zei over degenen die hun vrouwen slaan: “Zij zijn zeker niet de besten van jullie.”
(Ahmed, Aboe Dawoed, an-Nasaa´i, sahieh verklaard door al-Haakim en Ibn Hibbaan)

Interessante lezing van een imam over depressie met handige tips:

 

Mariam Aaras

bronnen:
Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry
Pubmed

vitamine B12

Comments are closed.