Dier & Recht’s dreiging met aangifte tegen kippenslachterijen effect geweest?

Fruitdipje? Varieer eens met banaan!
Met rechterhand eten is gezonder
Show all

Dier & Recht’s dreiging met aangifte tegen kippenslachterijen effect geweest?

Rechten van kippen worden helaas nog steeds niet gehoord!

Dier & Recht dreigde in februari 2009 met aangifte tegen kippenslachterijen maar helaas geen gehoor aan gegeven. Juist het tegendeel waarbij het voltage van het electrisch waterbad nog  meer verhoogd is per 1 januari 2013 zonder de gevolgen te hebben overzien.

Het gevolg nu 2013 is dat de meeste  kippenslachterijen over zijn gaan op gasverdoving omdat het niet mogelijk is met een hoog voltage de dieren te bedwelmen zodat er gezond normaal vlees van te verkrijgen maar rood gekleurd door inwendige bloedingen vlees die door hoge voltage ontstaat.

Helaas is hier niet wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Bij gasverdoving heeft Voorlichtingsbureau Halalvoeding grote vraagtekens of deze methode diervriendelijk is en vindt dat meer wetenschappelijk onderzoek nodig is.

Vooral als men het gasverdoven van varkens in dit schokkende filmpje bekijkt:

target=”_blank” rel=”nofollow nofollow”>

Stichting Dier & Recht bekritiseert al enkele jaren de wijze waarop kippen bedwelmd en geslacht worden.

Recent wetenschappelijk onderzoek van de Animal Sciences Group toont het gelijk aan van de stichting wat betreft electrisch waterbadverdoving maar steunt gasverdoving helaas ;

Animal Science Group vindt de manier waarop kippen worden geslacht inhumaan, wreed en in strijd met de wet.

Dier & Recht stelde in 2009  een ultimatum aan de kippenslachters en aan de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA), die dit al jaren tolereert. Zij dienden voor 1 september 2009 met een plan te komen waardoor de circa 450 miljoen kippen die per jaar worden geslacht, op humane en legale wijze aan hun einde komen. Komt dit plan er niet, dan zal Dier & Recht aangifte doen tegen alle kippenslachterijen die elektrisch bedwelmen; kortom tegen meer dan 90 procent van de kippenslachters.

In 2006 organiseerde Dier & Recht verschillende hoorzittingen voor Tweede Kamerleden over de barbaarse bedwelmingsmethoden in pluimveeslachterijen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een elektrisch waterbad. De levende kippen worden met de poten aan haken gehangen en met de kop door een waterbad gesleept dat onder stroom staat. Veel kippen worden niet verdoofd, maar slechts geïmmobiliseerd. De stroomstoot en de daaropvolgende messnede zijn zeer pijnlijk.

Het bedwelmen van kippen met behulp van een elektrisch bad kan onmogelijk goed gaan: de wettelijk verplichte stroomsterkte veroorzaakt scheurtjes in het bindweefsel, bloedingen in het vlees en soms zelfs botbreuken. Dit ontstaat bij te hoge voltages waarbij het dier niet verdoofd wordt maar letterlijk gedood waarbij vraagtekens zijn hoe gezond dat vlees nog is. Het bloed kan er namelijk niet voldoende meer uit doordat het zenuwstelsel is aangetast

Naar aanleiding van de hoorzittingen heeft minister Verburg de Animal Sciences Group opdracht gegeven om onderzoek te doen naar het elektrisch bedwelmen. Het resultaat is even zorgwekkend als voorspelbaar: slachterijen blijken nauwelijks zicht hebben op de stroomsterkte van de waterbaden waarmee het pluimvee wordt verdoofd. Zo zijn er slachthuizen waar gebruik wordt gemaakt van een stroomsterkte van 20 mA per kip, terwijl het wettelijke minimum 100 mA is. Daarnaast wordt geen rekening gehouden met de verdovingsduur, de golfvorm, de frequentie van de stroom en de elektrische weerstand van de dieren. Dit blijken echter belangrijke variabelen te zijn, aldus ASG.

Als men hier geen rekening mee houdt, is het volstrekt onduidelijk of de verdoving wel werkt of zelfs pijn en leed alleen maar verhoogt. De vraag is bij welke grens spreekt men van diervriendelijkheid?

Ook is de vraag of de gasverdoving het betere alternatief is die vanuit de Overheid wordt gestimuleerd.

Volgens de diverse islamitische organisaties  zoals de World Halal Organisation is gasverdoving niet geaccepeerd en is de enige optie nog om onverdoofd halal te slachten of uitzondering op de wet aan te vragen om een lagere voltage te hanteren waarbij dier niet inwendig doodbloedt maar licht verdoofd is. Ook zijn er nog andere alternatieven die momenteel ontwikkeld worden om dierenleed tegen te gaan en de kip zo min mogelijk te laten lijden maar zoals gezegd wetenschappelijk onderzoek is er onvoldoende tot bijna niet. Zelfs de 100 ampere is de vraag of deze veilig is en diervriendelijk is.

kippenslachterij ‘gasverdoving’

 

Mariam Aaras

Bronnen:

www.stichtingdierenrecht.nl/index.php?id=346

Freefromharm.org

kippenslachterij

kippenslachterij

kippenslachterij

2 Comments

  1. dobsonz schreef:

    ARUfEt http://pills2sale.com/ levitra nizagara

  2. Victororded schreef:

    even though importantly-impotence is a exemption have suspicions about cheap cialis generic canada I host inoculated a unembroidered of my former smokers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.