EFSA: Hogere aanbeveling voor koper aangeraden

EFSA: Hogere aanbeveling voor koper aangeraden

Maand oktober 2015 zijn de EFSA aanbevelingen voor koper uitgebracht.

De EFSA (European Food Safety Authority) heeft dagelijkse adequate innames voor koper opgesteld
mannen: 1,6 mg
vrouwen: 1,3 mg
kinderen van 1-3 jaar: 0,7 mg,
kinderen van 3-10 jaar:  1,0 mg
jongens en meisjes van 10-18 jaar:  respectievelijk 1,3 mg en 1,1 mg per dag

De koperaanbevelingen voor zwangeren en lacterenden zijn volgens de EFSA verhoogd
met 0,2 mg/dag naar 1,5 mg/dag.

Europa heeft een hogere aanbeveling dan in Amerika
De Europese koperaanbevelingen liggen hoger dan de Amerikaanse aanbevelingen.
Zo wordt in de Amerikaanse aanbevelingen voor volwassenen uitgegaan van 0,9 mg koper/dag.

Waarom hebben we koper nodig?

Koper is een spoorelement en is betrokken bij de vorming van bindweefsel en botten.

Koper zorgt dat ijzer wordt vastgelegd in hemoglobine, de rode kleurstof in ons bloed, en speelt zodoende een rol bij het zuurstoftransport in het lichaam. Het zorgt ook voor de vorming van pigment van het haar en een goede werking van het afweersysteem. Koper is ook van belang voor een goede weerstand en draagt bij aan de energievoorziening van ons lichaam.

In Nederland zijn er geen aanwijzingen voor het bestaan van kopertekorten. Een ernstig tekort leidt tot bloedarmoede, een lichtere huid en botontkalking. Als je meer ijzer, zink en vitamine C (1500mg)* binnenkrijgt dan er in de normale voeding aanwezig is, neemt het lichaam minder goed koper op.

Waar zit koper in?
Koper zit in groente, fruit, vlees, orgaanvlees, vis, schaal-en schelpdieren, brood en andere graanproducten, en cacaoproducten. *

Kans op te veel koper?
De kans is klein dat je via eten te veel koper binnenkrijgt. Alleen mensen met de zeldzame ziekte van Wilson hebben te veel koper in hun lichaam.

Meer info over de nieuwe aanbeveling? Download gratis  PDF EFSA


*Bron: Vitamine Informatie Bureau

 

koper

 

 

koper