Egypte krijgt meer invoerrechten van vetten uit Europa door tekort maar geen varkens en pluimveevet

Plannen voor Europese halal-hub op Liège Airport
EHPM dient klacht in bij Ombudsman
Show all

Egypte krijgt meer invoerrechten van vetten uit Europa door tekort maar geen varkens en pluimveevet

Egypte krijgt meer invoerrechten van vetten uit Europa door tekort maar geen varkens en pluimveevet

MVO publiceert Quick Scan over Egypte

Op 1 juni jl zijn de vorig jaar tussen de EU en Egypte gesloten vrijhandelsprotocollen in werking getreden.

 

Egypte krijgt meer invoerrechten van vetten uit Europa

 

Op grond van deze protocollen hebben beide partijen de invoerrechten in het onderlinge handelsverkeer van oliën en vetten (w.o. margarine, gehydrogeneerde/omgeësterde vetten en speciaalvetten) van oorsprong volledig afgeschaft.
De enige uitzondering hierop geldt voor varkensvet en pluimveevet waarvoor
Egypte de EU geen tariefconcessies verleent.

Deze vrijhandelsafspraken zijn voor MVO de belangrijkste reden geweest om de Egyptische markt voor oliën en vetten in de vorm van een zogenaamde (Engelstalige) “Quick Scan” in kaart te brengen. Hoewel de Egyptische import van margarine, gehydrogeneerde/omgeësterde vetten en speciaalvetten van oorsprong uit de EU zeer beperkt is, biedt de handelsliberalisatie toenemende exportkansen voor deze producten vanuit de EU.

De Quick Scan verschaft na een korte inleidende paragraaf over de algemene economische situatie in Egypte duidelijk inzicht in de productie, handel en consumptie van oliën en vetten. Ook wordt in deze Quick Scan de teelt, verwerking en handel m.b.t. oliezaden grondig belicht. Tevens wordt in deze publicatie uitgebreid stilgestaan bij de douanetarieven die Egypte toepast en de vrijhandelsafspraken die Egypte met een groot aantal landen voor oliën en vetten is overeengekomen.
In de Index vindt u een gedetailleerder overzicht van deze hoofdstukken.

Door de beperkte binnenlandse productie van plantaardige (liquide) oliën -hoofdzakelijk sojaolie en katoenzaadolie – is Egypte een grote netto-importeur. Sinds de start van de financiële crisis/mondiale recessie in de tweede helft van 2008 is de Egyptische consumptie van deze producten gestaag gedaald.
Desondanks zijn de vooruitzichten voor herstel gunstig door de relatief sterke economische groei en demografische ontwikkeling.

Door de afnemende binnenlandse (niet-gesubsidieerde) vraag is de focus van de Egyptische spijsolie-industrie meer verschoven naar exportmarkten in met name het Midden-Oosten en Noord-Afrika.
De binnenlandse vraag werd ook negatief beïnvloed door de toenemende beschikbaarheid van gesubsidieerde spijsoliën.

 

invoerrechten

 

Egypte krijgt meer invoerrechten

Comments are closed.