Egypte krijgt meer invoerrechten van vetten uit Europa door tekort maar geen varkens en pluimveevet
30/03/2012
Eiwit uit kip verlaagt bloeddruk
30/03/2012
Show all

EHPM dient klacht in bij Ombudsman

EHPM dient klacht in bij Ombudsman

 

Europese Federatie van Volksgezondheid Fabrikanten (EHPM) heeft een klacht over de nieuwe regelgeving ingediend bij de Europese Ombudsman.

Vele honderden voedselclaims zijn de afgelopen maanden afgewezen door de Europese voedingsautoriteit (EFSA), omdat de claims onvoldoende onderbouwd waren. Bedrijven als Danone, DSM en FrieslandCampina verliezen door de nieuwe regelgeving veel geld voordat het product op de markt wordt gebracht. Het proces van onderzoek en ontwikkeling duurt langer en wordt kostbaarder.
Regelgeving
Veel producten komen door de regelgeving niet of heel laat op de markt. Volgens EFSA zijn claims vooral afgekeurd omdat het voordeel voor de gezondheid niet bewezen is of omdat er onvoldoende studie is gedaan om de claim te ondersteunen. In artikel 13.1 staan de eisen waaraan fabrikanten moeten voldoen.
Eisen
Fabrikanten noemen de eisen in de nieuwe regelgeving onacceptabel. Er is volgens hen geen gehoor gegeven aan vele verzoeken uit de industrie om beoordelingscriteria te gebruiken. De Europese Commissie geeft aan dat lidstaten hun voorstellen opnieuw kunnen voorleggen. Bedrijven als Danone en FrieslandCampina hebben al hun aanvragen opnieuw ingediend.

Ombudsman

De Europese Ombudsman onderzoekt klachten over wanbeheer bij instellingen en organen van de Europese Unie. De ombudsman geeft advies aan de Europese Commissie, maar hun advies is niet bindend.

Artikel 13.1

http://www.efsa.europa.eu/en/ndaclaims/ndaclaims13.htm

EHPM

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.