Shiba thee: een gezonde theesoort in de marokkaanse keuken
06/04/2012
Artisjokken ideaal voor de vetverbranding en ontgiftend
06/04/2012
Show all

Kersen lekker energierijk en niet dikmakend!

Wist je dat het nederlandse woord “kersen” afkomstig is van het arabische woord ” karaz”?
Ook worden ze wel “haboue amoulouk” genoemd wat  letterlijk betekent “korrels der  koningen”

Kersen lekker energierijk en niet dikmakend!

Kersen zijn erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën, snelle suikers en rijk aan vitaminen en mineralen.

Kersen leveren snelle energie
De suikers in kersen zijn glucose en fructose, deze worden snel opgenomen
in het lichaam en daardoor leveren kersen snel energie. Door de snelle suikers die ze bevatten zijn kersen erg goed voor lange afstand sporters, die zouden een glas kersensap voor de wedstrijd en na de wedstrijd moeten nemen voor een sneller herstel.

Voedingswaarde kersen
Kersen bevatten ongeveer 55 calorieën per 100 gram
en zijn rijk aan veel vitamines zoals vitamine A, B1, B2, B6, foliumzuur (B11) en C.
Ook zijn ze rijk aan mineralen zoals ijzer, koper, zink, calcium, fosfor, magnesium en kalium.
Fruit bevat zelden vetten. Kersen bevatten 0,1% vet en is een gezonde onverzadigde vetsoort.

Gezonde voordelen van kersen

Ontstekingremmend
De vitaminen en mineralen die kersen bevatten, zijn  goed tegen ontstekingen en verlagen klachten bij reuma en hartziekte.

Betere darmwerking
Daarnaast bevatten ze veel vezels, dat is weer goed voor de darmen.

Gezonde nieren
Ze hebben ook een vochtafdrijvende werking, waardoor ze dus goed zijn voor de nieren.
Uit onderzoek blijken kersen de plasma-urinezuurspiegel doen dalen waardoor ze ook de strijd aangaan met jichtaanvallen en bovendien een ideaal bestanddeel zijn bij een purine-arm voedingspatroon.

Gezonde botten en tanden
De mineralen zijn vooral voor kinderen gunstig omdat het de vorming van botten en tanden ondersteunt.

Kersen en diabetes mellitis
Mensen met diabetes type 2 profiteren van de bloedglucoseverlagende werking van de in de kersen aanwezig zijnde polyphenolen. Dit zegt voedingsdeskundige Elisabeth Warzecha van het genootschap voor voeding en dietetiek in Aken.

Wetenschappers van de staatsuniversiteit in Michigan (East Lansing, USA) ontdekten door middel van laboratoriumproeven dat de zogenaamde polyphenolen (secundaire plantaardige stoffen) uit kersen de insulineproductie van de alvleesklier kunnen aansporen. De cellen die door de Amerikaanse onderzoekers werden behandeld met de polyphenolen, produceerden zelfs 50% meer insuline dan de onbehandelde cellen. Of deze resultaten ook op mensen van toepassing zijn, moet verder onderzoek nog aantonen.

kersen

Dus een paar keer per week een bakje kersen is goed voor het lichaam en voor de lijn!
Heeft u diabetes en spuit u insuline? Tel wel even de koolhydraten bij insulinespuiten. Mail naar info@ikeethalal.nl als u vragen daar over heeft.

Kersen zorgen voor gezonde slaap

Dagelijks kersensap zorgt voor verbeterde nachtrust. Dagelijks kersensap drinken kan het geheim zijn van een goede nachtrust, dat beweren Amerikaanse onderzoekers althans.

Melatonine
Vrijwilligers die een glas ongezoet kersensap drinken ’s ochtends en ’s avonds slapen beter dan wanneer ze dezelfde hoeveelheid van andere vruchtensappen dronken.
Onderzoekers ontdekten dat kersensap ervoor zorgt dat je gemiddeld 17 minuten langer slaapt. Psychiater Wilfred Pigeon zegt dat dit zou kunnen komen door het hoge gehalte van melatonine in het fruit, dit is een hormoon dat de slaapcyclus van het lichaam regelt.

Het genezen van insomnia
Het genezen van insomnia is één van de grootste gezondheidsuitdagingen van nu, ongeveer één op de vier volwassenen kampt met dit probleem.
Een vijfde krijgt minder dan vijf uur slaap per nacht.
Aangezien tal van slaapmiddelen neveneffecten hebben, is het belangrijk om een goed natuurlijk alternatief te vinden. Melatonine-expert Russel Reiter zegt dat melatoninerijke voeding zoals kersen een beter alternatief is om je melatonineniveau op peil te houden dan supplementen.

Hoofdpijn?
Uit een onderzoek door wetenschappers van de universiteit van Michigan (VS) blijkt dat het eten van 20 [verse] kersen effectiever is dan paracetamol of aspirine. Kersen zouden hoofpijn tienmaal sneller kalmeren dan een klassieke pijnstiller zoals een aspirine of paracetamol.

Mariam Aaras

 

 

Kersen lekker energierijk en niet dikmakend!

Comments are closed.