Gezond eten maar niet te duur, mogelijk?

Belgische markt halalvoeding geschat op 1,7 miljard euro
16/09/2013
22 TON VALS RUNDVLEES IN BESLAG GENOMEN IN CHINA
20/09/2013
Show all

Gezond eten maar niet te duur, mogelijk?

Gezond eten maar niet te duur, mogelijk in Ramadan?

Vaak denkt men dat gezond eten erg veel kost en dure merken nodig zijn.

Doordat steeds meer mensen in Nederland lijden onder de wereldwijde financiële crisis letten ze steeds bewuster op hun uitgaven.
Soms bezuinigen zij op voeding die helaas noodzakelijk is en verkiezen dan goedkope snacks die ongezond zijn.

Gezond en gevarieerd eten is echt belangrijk, ook al zit je even krap bij kas. Hoe doe je dat?

‘Gezond’ en ‘voordelig’ gaan prima samen.
Vorig jaar heb ik met mijn college Samira de lowbudget halalrecepten wedstrijd georganiseerd en kwamen voor kleine prijsjes heerlijke en gezonde gerechten tevoorschijn.
Je kunt best goedkoper eten en je toch houden aan de Schijf van Vijf.
Het is alleen handig als je weet waar je op moet letten bij het boodschappen doen.
In de maand Ramadan zijn dit jaar de avonden kort en is het belangrijk zo gezond en lekker mogelijk te eten en hoeft niet te duur te zijn.
Mijd overbodig weggooien van etensresten door bijvoorbeeld gebakken vlees,soep, zelfgemaakte gevulde pizza, cake,voorgekookte groentes en andere hapjes in te vriezen. Dat bespaart energie en om minder tijd bezig te zijn met koken en tegelijk geld te besparen.

Een aantal handige gratis tips voor mensen die gezond,halal en voordelig willen eten

1 Melk en melkproducten tips
• Halfvolle of magere melk en melkproducten zijn vaak goedkoper dan de volle producten. Omdat er minder verzadigd vet in halfvolle melk en yoghurt zit, is het bovendien beter voor de gezondheid.
• Zelfgemaakte toetjes en smoothies zijn vaak voordeliger.Voeg zelf wat fruit toe
aan  kwark of yoghurt. Smoothies  met vers fruit in de blender zijn ideaal bij het vasten breken.
Limonadesiroop of jam – zijn toevoegen aan kwark is vaak voordeliger dan kant-en-klare toetjes en bevatten uiteindelijk dan gemiddeld minder suiker en vet.

2 Groente en fruittips
• Diepvriesgroente en groente uit blik of glas kunnen voordeliger uitpakken dan vers en bevat tegenwoordig bijna evenveel vitamines en mineralen dan de zelf vers gekookte groente.

Indien men vers goedkoop kan inslaan, kook de groente paar minuutjes(blancheren) en vries ze in porties in.

• Zelf snijden en schillen is goedkoper dan voorgesneden groente en panklare aardappelen gebruiken.

• Koop groente en fruit van het seizoen aangezien deze vaak dan afgeprijsd zijn.

3 Vlees en vis tips
• Per dag is 100 tot 120 gram vlees en vleeswaren per persoon voldoende.
• Een maaltijd met peulvruchten, zoals bonen en linzen, is ook volwaardig zonder vlees. Kopen van gedroogde bonen en  kikkererwten is vaak voordeliger als men ze weekt vooraf en kookt en vervolgens in porties invriest.
• Eieren zijn een voordelig alternatief voor vlees.
• Vis in blik, zoals sardientjes, zalm en tonijn, of uit de diepvries, is goedkoper dan vers en even goed.

4 Tussendoortjes
• Vers fruit tussendoor is gezond, beter voor de lijn en minder duur dan een snack of reep.
• Zelfgemaakte sandwiches voor onderweg maken snoep en snacks overbodig.

5 Dranken
• Nederlands kraanwater is net zo goed als water uit flessen.
• Thee is voordeliger dan fris en beter voor de lijn.
Sappen zijn soms goedkoper dan fruitdranken. Sap bevat geen toegevoegde suikers.

Extra tips:
– Voorkom weggooien: koop niet meer dan je gebruikt en houd rekening met houdbaarheidsdata.
– A merken staan vaak boven aan de schappen en onderaan de goedkopere merken. De dure merken zijn niet per definitie gezonder dan de goedkopere merken.
– Grote verpakkingen kunnen voordeliger zijn – als je ze tenminste ook daadwerkelijk binnen de houdbaarheidstermijn opmaakt.
– Maak vaker zelf sauzen: dat is goedkoper dan kant-en-klaar waar de kans is dat er ingredienten in zitten die niet halal zijn.

Gezond  duur eten

Gezond  duur eten

 

Gezond

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.