Noodzaak bekendheid betreft eerlijke halal slachthuizen!
17/02/2014
Carob
18/02/2014
Show all

Halal vlees, een beter alternatief

“Halal vlees, een beter alternatief”

Brief aan de Redactie van The University of Dayton’s Student Newspaper

Door: Fatema Albalooshi – Gediplomeerd Studente – Moslim Studentenvereniging

12 februari 2014

In een gemeenschap wat gedomineerd wordt met hormonen geinjecteerd vlees en chemisch verwerkt voedsel,
is een golf van verandering ontstaan met vraag naar gezonder voedsel,
vrij van deze toevoegingen.

Meer en meer mensen bestuderen de herkomst van vlees – hoe de dieren hebben geleefd, wat ze hebben gegeten,
hoe ze werden behandeld  om te kijken of het volgens correcte normen is. Vaker wel dan niet, is dit niet het geval.
Ter vergelijking, is halal vlees een mogelijkheid wat respect voor dieren belicht en voortdurend de versheid van het vlees benadrukt.

Volgens traditie consumeren moslims halal voedsel, echter nu anderen
er ook kennis mee hebben gemaakt,
heeft het tevens de voorkeur van veel niet-moslims.
Volgens de definitie, is “halal” een Arabisch woord wat  legaal of
geoorloofd betekent. Om het vlees als halal en tayib te beschouwen,
moet het dier biologisch gevoed worden, op een humane manier behandeld worden en in een omgeving opgroeien wat natuurlijk is voor het betreffende diersoort.

Het dier mag gedurende zijn leven niet mishandeld worden of gevoed worden met bijproducten van andere dieren,
omdat dit kan leiden tot kruisbesmetting en het ontstaan van toxines in het dier. Het moet zich vrij kunnen bewegen in zijn leefomgeving
met toegang tot verse lucht, voedsel en water.

Geschikte behandeling van het dier gedurende zijn leven is net zo belangrijk als de behandeling van het dier wanneer het geslacht gaat worden.
Het resultaat na het koken van halal vlees is een malse structuur en een duidelijk verschil in smaak.

Volgens een levensgrondslag en de Islam,  behoort men zijn of haar lichaam te vullen met gezond voedsel, omdat ons lichaam daar recht op heeft.
Ons lichaam is al een  ‘tempel’ en we moeten deze met respect behandelen.
Dit respect strekt zich uit tot het vullen van ons lichaam met voedsel wat geen pesticides, toxines en vervuilers bevat.
Dit is een maatstaaf die niet alleen door Moslims gewenst wordt,
maar door de gehele mensheid.
Halal vlees is niet alleen voor Moslims, maar is toereikend voor alle mensen, ongeacht hun geloof of culturele achtergrond.Voetnoot:
Dit artikel is geschreven door een Moslim studente die pleitte voor halal voedsel in het restaurant op de campus van de universiteit waar ze studeert.
Bron: https://flyernews.com/opinion/letter-to-the-editor-halal-meat-a-better-alternative/02/12/2014/

vertaald door Oem Noeh

Lees ook “De invloed van stress op vlees” 

halalvlees

halalvlees

es

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.