Door: Fatema Albalooshi – Gediplomeerd Studente – Moslim Studentenvereniging
12 februari 2014
In een gemeenschap wat gedomineerd wordt met hormonen geinjecteerd vlees en chemisch verwerkt voedsel,
is een golf van verandering ontstaan met vraag naar gezonder voedsel,
vrij van deze toevoegingen.
Meer en meer mensen bestuderen de herkomst van vlees – hoe de dieren hebben geleefd, wat ze hebben gegeten,
hoe ze werden behandeld om te kijken of het volgens correcte normen is. Vaker wel dan niet, is dit niet het geval.
Ter vergelijking, is halal vlees een mogelijkheid wat respect voor dieren belicht en voortdurend de versheid van het vlees benadrukt.
Volgens traditie consumeren moslims halal voedsel, echter nu anderen
er ook kennis mee hebben gemaakt,
heeft het tevens de voorkeur van veel niet-moslims.
Volgens de definitie, is “halal” een Arabisch woord wat legaal of
geoorloofd betekent. Om het vlees als halal en tayib te beschouwen,
moet het dier biologisch gevoed worden, op een humane manier behandeld worden en in een omgeving opgroeien wat natuurlijk is voor het betreffende diersoort.
Het dier mag gedurende zijn leven niet mishandeld worden of gevoed worden met bijproducten van andere dieren,
omdat dit kan leiden tot kruisbesmetting en het ontstaan van toxines in het dier. Het moet zich vrij kunnen bewegen in zijn leefomgeving
met toegang tot verse lucht, voedsel en water.
Geschikte behandeling van het dier gedurende zijn leven is net zo belangrijk als de behandeling van het dier wanneer het geslacht gaat worden.
Het resultaat na het koken van halal vlees is een malse structuur en een duidelijk verschil in smaak.
Volgens een levensgrondslag en de Islam, behoort men zijn of haar lichaam te vullen met gezond voedsel, omdat ons lichaam daar recht op heeft.
Ons lichaam is al een ‘tempel’ en we moeten deze met respect behandelen.
Dit respect strekt zich uit tot het vullen van ons lichaam met voedsel wat geen pesticides, toxines en vervuilers bevat.
Dit is een maatstaaf die niet alleen door Moslims gewenst wordt,
maar door de gehele mensheid.
Halal vlees is niet alleen voor Moslims, maar is toereikend voor alle mensen, ongeacht hun geloof of culturele achtergrond.Voetnoot:
Dit artikel is geschreven door een Moslim studente die pleitte voor halal voedsel in het restaurant op de campus van de universiteit waar ze studeert.
Bron: https://flyernews.com/opinion/letter-to-the-editor-halal-meat-a-better-alternative/02/12/2014/
vertaald door Oem Noeh
Lees ook “De invloed van stress op vlees”