Halalvoeding, de uitdaging in het Midden-Oosten

Duitsland, het land waar veel twijfels rijzen omtrent halal wetgevingen rondom het slachten
11/04/2015
Mechanisch slachten van kip versus handgeslacht
11/04/2015
Show all

Halalvoeding, de uitdaging in het Midden-Oosten

Halalvoeding, de uitdaging in het Midden-Oosten

Door Paul Cochrane | 9 april 2015

Met 317 miljoen moslims in het Midden-Oosten en Noord-Afrika is de vraag naar halal vlees steeds groter en liggen er enorme kansen voor importeurs en exporteurs.
Echter, het ontbreken van een wereldwijde halal standaard betekent dat er verwarring afgelopen jaren is ontstaan voor wat in aanmerking komt als halal.
Het leveren van ‘halal’ vlees naar de regio is dan ook een veel complexere taak dan je zou denken.
deed verkenning en .
“De  halal vleesmarkt in het Midden-Oosten anticipeert op een aanzienlijke groei in de komende jaren, gedreven door de stijgende bevolking en toenemende bewustwording van de consument over voedsel inhoud. Echter, het ontbreken van een gemeenschappelijke wereldwijde halal norm belemmert de potentiele markt, gezien de regio sterk afhankelijk is van de invoer uit niet-islamitische landen”,
Tot oktober 2014, toen de Verenigde Arabische Emiraten startte met een ‘Nationaal Halal Keurmerk’ om de halal industrie te reguleren en te certificeren,  waren er geen duidelijke halalstandaardisatie in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, aldus Paul Cochrane, van justfood.com.
Desondanks bestonden er een aantal losse standaarden bij bijvoorbeeld de GCC standaard.

“Het concept van de MENA (Middle East and North Africa) was ‘koe’loe halal’ (alles is halal in het Arabisch), maar dat is niet het geval niet meer in onze geglobaliseerde economie, en is beperkt tot controles op het slachten door ministeries. Helaas is er veel contaminatie met niet-halal in voedingsingrediënten, vooral in bewerkte voedingsmiddelen, “aldus Asad Sajjad, CEO van de Verenigde Arabische Emiraten gevestigde Golf Halal Center en Halal Development Council.

Halal, wat het Arabische woord is voor toegestaan, vereist de naleving van de islamitische wetgeving. Moslims mogen geen varkensvlees eten of bijproducten ervan, dieren die ongezond of dood voorafgaand aan het slachten waren, dieren die niet goed geslacht zijn of niet in de naam van God, vleesetende dieren of dieren besmet door bloed of alcohol. Slachten moet middels een scherp mes die direct de halsader, halsslagader en de luchtpijp doorsnijdt, waarbij het bloed afgetapt wordt uit het karkas. De rest van het slachtproces kan mechanisch zijn.
De meningen verschillen over de vraag of een bedwelmen halal is of niet.
Dit is met name relevant in de EU waar het verplicht is om vee te bedwelmen, maar landen zoals het Engeland en in Nederland is er vrijstelling voor het religieus slachten.
Ondanks dat blijkt 88% van de dieren door halal methoden in het Verenigd Koninkrijk geslacht waarbij vooraf verdoofd blijkt te worden volgens een rapport  van 2012 van Food Standards Agency in Engeland.

Echte halal is met de hand geslacht, niet bedwelmd, maar vanwege enorme vraag en snelle productie is er compromis gesloten door sommigen dat bedwelmen bij groot vee werd toegestaan​.
Een probleem met bedwelmen, vooral bij pluimvee, weet men niet zeker of het dier dood of levend is.
Sommige landen accepteren niet de bedwelming, zoals in Iran, Pakistan en Egypte, “legt Sajjad uit.

Het ontbreken van halal normalisatie-instellingen is te wijten aan 85% vleesimport in de 56 landen van de Organisatie van Islamitische Samenwerking (OIC) wat uit niet-OIC-landen ingevoerd is, volgens DinarStandard, een groeistrategie onderzoeks- en adviesbureau in New York .
Als gevolg hiervan werden de normalisatie-instellingen vastgesteld in de grote exporterende landen.
De top exporteurs van vlees en levende dieren naar de OIC in 2013, waren Brazilië met een omzet van US $ 4,7 miljard, India met een export ter waarde van $ 2,1 miljard, Australië op $ 1,6 miljard, de VS op $ 1.15bn en Frankrijk met zendingen ter waarde van $ 804m, volgens een ThomsonReuters-DinarStandard rapport ‘Staat van het Global Islamic Economie 2014-2015′.

De top importerende OIC landen van vlees en levende dieren in 2013 waren Saoedi-Arabië, waarvan
$ 2,7 miljard waard van zendingen gekocht, de Verenigde Arabische Emiraten met $ 1,5 miljard, Egypte met US $ 1,2 miljard, Maleisië met $ 897m en Irak met $ 864m – gevolgd door Jordanië, Qatar, Indonesië, Koeweit en Libië met tussen de $ 500 VS elk respectievelijk $ 600m.

Met de wereldwijde halal voedselmarkt geschat op een waarde van $ 1.09trn, volgens DinarStandard, en naar verwachting groeien tot $ 1.6trn in 2018, gedreven door de vraag van 1,6 miljard moslims, is er een groeiende behoefte aan halal certificering standaardisatie.

“Er zijn opportunistische, door winst gedreven initiatieven betrokken bij de halal markt. Dat veel problemen in niet-gereguleerde landen veroorzaakt, doordat iedereen in een niet-moslimland een halalstandaard op kan zetten om halal te zijn, en daar ga je, zonder goede controle of erkenning wat pijn doet in de halalindustrie “, zegt Rafi-Uddin Shikoh, CEO en gedelegeerd bestuurder van DinarStandard.
Op dit moment sturen MENA landen ministeriële delegaties naar slachthuizen in het buitenland om het slachten te controleren en of het sharia-compliant is en werken met lokale certificatie-instellingen. |
Er zijn nog meer inspecties tijdens de invoer. Sommige fabrikanten voeren toezicht zelf om naleving te waarborgen.

“Wij doen al het toezicht, van A tot Z. We hebben een supervisor in het slachthuis en onze eigen slachter die goed is opgeleid, ofwel vanuit een islamitisch land of een Braziliaanse moslim”, zegt Saleh Abdullah Lootah, managing director van VAE Based Al-Islami Foods, de regio’s grootste halal voedsel producent.
Om de normen wereldwijd te verbeteren, heeft de OIC normalisatie-instelling, de normen en metrologie Instituut voor Islamitische Landen (SMIIC) een initiatief gelanceerd om de verschillende normen die er bestaan ​te ​globaliseren, door het verstrekken van een sjabloon voor de landen om op te nemen.

Voedingsbedrijven zouden dan halal-accreditatie krijgen van de lokale certificeerder.
Dit is wat er is gebeurd door middel van nieuwe norm van de Verenigde Emiraten, die zijn eerste ‘Halal keurmerk’ Global Food Industries (GFI), onderdeel van de Albatha Group, in februari heeft uitgereikt.
Van het merk wordt verwacht dat het de positie van de Verenigde Emiraten als een halal-hub verbetert. “Een van onze doelstellingen is om de Emiraten te helpen om te gaan van een netto-importeur naar het het worden van een halal exporteur”, zegt Sajjad.

Maleisië wordt beschouwd als de wereldwijde marktleider op het gebied van halal-certificering, het verstrekken van een benchmark voor normalisatie-instellingen om te emuleren.
“Het doel van SMICC is om deze normen kloof te dichten, omdat we geloven wat er zal gebeuren is dat de OIC overheden gaan om strenger op wat halal is te krijgen, en niet alleen te zijn ‘kulu halal’, ‘Shikoh legt. “We verwachten dat elk land zijn eigen standaard heeft, maar zorg ervoor dat het inter-operabele is om de handel over de hele linie te vergemakkelijken, om te weten hoe Maleisische normen anders zijn dan zeggen dat de normen in de Verenigde Arabische Emiraten.”

Bron: just-food.com

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.