Heeft HALAL alleen betrekking op vlees?

Persbericht: Staatssecretaris Van Dam scherpt regels ritueel slachten aan
17/02/2016
Project “Waarborgen onbedwelmde slacht”
08/04/2016
Show all

Heeft HALAL alleen betrekking op vlees?

Heeft HALAL alleen betrekking op vlees?

 

halal more than meat
Antwoord: NEE

Halal betekent taalkundig gezien “toegestaan” in de Islam. Hierbij draait het niet alleen om het eindproduct, maar ook om alle handelingen die voorafgaand aan de productie plaatsvinden. Islamitische voedingsleer waar gebruik wordt gemaakt van producten die halal ofwel toegestaan zijn met specifieke gezonde voorschriften zoals bijvoorbeeld geen alcohol of bedwelmende of verslavende middelen.
Halal staat daarmee voor kwaliteit en hygiëne maar ook dierenwelzijn en gezondheid.

De religieuze voorschriften met betrekking tot het voedsel zijn gebaseerd op:

  • De quran (het heilige boek van de moslims)
  • De soenna (de traditie en levenswijze van de Profeet Mohammed vzmh)
  • De consensus van de moslimgemeenschap
  • Analogie, gebaseerd op de primaire bronnen van de Islam zoals uitgelegd door erkende Islamitische geleerden

In het dagelijks leven is halalvoeding een noodzakelijk onderdeel waardoor deze spijswetten ook een belangrijke rol in het leven van de moslim. Zo is fruit 2x per dag halal en tevens gezond. Veel producten zijn in principe halal maar door productieprocessen haram verklaard door bepaalde ingredienten.
Een voorbeeld is tonijnsalade waar wijn aan toegevoegd wordt zie

Halal lifestyle is een identiteit van bewust en eerlijk leven en een gezonde halalvoeding.
meer informatie zie
“halal te vaak gehoord?”
Wat is halalvoeding?

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

24 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.