Het Parool “Verwarring over kip”

Wat zegt de islam over eetstoornissen?
04/02/2013
Moslims in Amsterdam gaan broodverspilling tegen
10/02/2013
Show all

Het Parool “Verwarring over kip”

 

Het Parool zaterdag 22 januari 2013

Het Parool zaterdag 22 januari 2013

Verwarring over halal kip

Mogen moslims nu wel of niet halal kip uit Nederland eten? Verwarring alom bij belijdende moslims en paniek in de halalindustrie.

‘Het vertrouwen van moslims is weg,” zegt diëtist en consulent Mariam Aaras van ikeethalal.nl, die online vragen van moslims beantwoordt over voeding.
“Veel moslims kopen geen kip meer, omdat ze niet weten waar ze aan toe zijn.” Aaras heeft tal van vragen over kip ontvangen, vooral sinds 1 januari, de dag dat de Europese regels voor het slachten van dieren zijn aangescherpt. Kip moet volgens die nieuwe regels worden verdoofd met een fellerestroomstoot (150 mA) dan voorheen (100 mA).

Diervriendelijker, vinden voorstanders. Dat kippen dan nog pijn lijden bij het slachten, is zo vrijwel uitgesloten. Met 150 mA zijn veel kippen al dood voordat ze geslacht worden, en dan is het vlees niet langer halal, oordelen islamitische geestelijken. Voorwaarde voor het halal slachten van kippen is volgens vele moslims dat ze niet dood of stervend zijn.

Sjeik Ahmed Salaam heeft moslims via Sunnah-tv op YouTube ook geadviseerd bij twijfel geen kip te eten.

Een deel van de Nederlandse slachterijen die voor moslims kip slachten,houdt zich niet aan de nieuwe norm en slacht nog op dezelfde manier. Andere houden zich wel aan de nieuwe regels.
Eén slachterij zou zijn overgegaan op een verdoving met gas: een methode die moslimorganisaties niet halal achten.

Het Contactorgaan Moslim en Overheid (CMO) is nog met het ministerie van Economische Zaken in gesprek om alsnog tot een oplossing te komen.
“Een nieuwe methode, de koptot-kopverdoving, of het gedogen van de oude, zwakkere stroomschok zou een oplossing kunnen zijn,” zegt Abdulfatteh Ali-Salah, halalcertificeerder van Halal Correct Certificate.

Deze week hadden de resultaten van het overleg tussen het CMO en het ministerie duidelijk moeten worden, maar de gesprekspartners zijn er nog niet uit.

Hoe moslims voor wie het belangrijk is dat hun kip halal is, omgaan met de onzekerheid, verschilt. Sommigen eten geen kip meer. Anderen willen zelf kippen in de achtertuin houden en die ook zelf slachten en er zijn er gezamenlijke initiatieven van islamitische slagerijen om kip in Frankrijk of België in te kopen. Ook gaan petities rond om halal kip in Nederland verkrijgbaarte houden.

Het Parool halal kip 

 

“Bij ons is de omzet de afgelopen maand een paar procent gedaald,

vanwege de nieuwe regels,” zegt Bilal Çaki, inkoopdirecteur van het Amsterdamse islamitische kipproductiebedrijf Bilalchicken. “Op een omzet van ongeveer tien miljoen euro per jaar is dat heel veel.”

Sommige van zijn vaste klanten doen al zaken met concurrenten in het buitenland. Çaki: “Ze kopen dan de helft van hun kip bij mij en de andere helft ergens anders, zodat ze elk moment over kunnen stappen.”

Het Parool halal kip in Nederland vaak te koop 

De ondernemer spreekt van paniek in de halalkipindustrie.

“Sommige slachterijen hebben niets veranderd, andere hebben zich aan de Europese regels gehouden.” Met die laatste groep doet hij geen zaken meer, ook al riskeren slachterijen een boete van de Voedsel- en Warenautoriteit, die scherp toeziet op de Europese norm van 150 mA. “Dat de kip halal is, staat voor ons op voorop. Boetes betalen we gewoon, zolang we dat volhouden.”
Çaki kijkt reikhalzend uit naar de uitkomst van het gesprek tussen het CMO en het ministerie. “Ik wil mijn klanten gerust kunnen stellen.”

HEIBA TARGHI BAKKALI
Het Parool zaterdag 22 januari 2013
Verwarring over halalkip

halal kip

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.