Is het wel goed zoveel paranoten te eten?

Het geheim achter de friet van Mc Donald’s Donald onthuld
22/01/2015
Vraag: Is penschot op kalveren en runderen voordat het halalgeslacht toegestaan?
27/01/2015
Show all

Is het wel goed zoveel paranoten te eten?

Is het wel goed zoveel paranoten te eten?

Dieetvraag inbox
Hey Mariam, alles goed? Ik heb een vraag, want mijn oma die eet veel noten waardoor haar suikerspiegel de laatste tijd gewoon goed zijn rond 6, 7 in plaats van 11, 12. Maar is het wel goed zoveel noten? Ze eet het trouwens omdat ze het lekker vind alleen viel het op de laatste tijden bij het prikken. Ik vraag het omdat me oma soms echt 3 pakken opkrijgt in 1 week dus dacht misschien is dat teveel zijn van die grote noten naar ongezout. In Sha Allah

Antwoord:

Dank je wel voor je vraag. In principe zijn ongezouten noten erg gezond en geen bron van suikers en niet bloedsuikerverhogend. Wel bevatten ze veel calorien dus bij overgewicht met mate nemen. Ook de eiwitten die ze bevatten vragen voor goede vochtinname om de nieren goed hun werk te blijven doen en vooral op haar leeftijd.
Belangrijk is dat in dit geval ik speciaal wat betreft specifiek de paranoten
echt maar maximaal 6 per dag van aanraadt.
Dit vanwege het feit dat specifiek paranoten rijk zijn aan seleen.
In 100 gram paranoten zit maar liefst 3485% van de ADH aan seleen. Dit is zo hoog dat er nooit 100 gram paranoten per dag gegeten moeten worden want anders kun je een seleenvergiftiging krijgen.
Bij vijf tot zes noten kom je aan de maximale toegestane hoeveelheid voor seleen.
Officieel zit er in 1 a 2 paranoten al genoeg van de aanbevolen minimale dosering. Een seleenvergiftiging kan leiden tot maagpijn, vermoeidheid, broze nagels, witte nagels, haaruitval, jeuk, huiduitslag en geïrriteerdheid.

Het beste is gemixte noten te nemen.

Salaam alikom
Dietist Mariam
juli 2014

paranoten  eten

paranoten eten

ingezonden foto

paranoten

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.