Besmetting zalm in salades vrij laat gemeld
De manieren van het verwelkomen van een pasgeboren kind in de Islam
Show all

HIJAMA, een islamitische geneeswijze maar wat is dat precies?

HIJAMA een islamitische geneeswijze

Historie hijama

In het oude Nederland werd het al toegepast. Sommige ouderen kunnen zich wellicht het gebruik nog herinneren om een melkfles met heet water te vullen, deze leeg te gieten en vervolgens de fles zich vacuüm te laten zuigen op de huid.
De methode om zuigkracht ter genezing te gebruiken is oud en wijdverbreid. In het Engels heet het “cupping”, in het Duits “schröpfen”, in het Arabisch “hijama” in het Chinees “báguàn” en in het Japans “kyukaku”.

hiëroglief hijama

De eerste historische aanwijzingen voor cupping stammen uit Mesopotamië, 3300 voor Christus en Egypte, 2500 v.C. De methode wordt later onder andere beschreven en toegepast door bekende personen als Hippocrates, Galenus en Boerhaave.
Profeet Mohammed vrede zij met hem (sws) heeft Hijama zelfs aangeraden.
Tot het begin van de 20e eeuw wordt cupping zowel in ziekenhuizen toegepast door respectabele artsen als op informele wijze door mensen thuis.
Met de opkomst van de farmaceutische industrie verdwijnt de methode langzaamaan uit de belangstelling.
In Duitsland wordt zij nog altijd beoefend wordt door de Heilpraktiker.
In Nederland zorgde de beeldenstorm in de geneeskunde ervoor dat cupping tegenwoordig als “alternatieve geneeswijze” geldt. Hier wordt het opnieuw geïntroduceerd door accupuncturisten, vanuit de theorieën van de Traditionele Chinese Geneeskunde.
Deze geneeswijze is laatste jaren weer enorm in trek en een trend aan het worden.
Zo heeft onlangs vrouw van de turkse president Erdoğan verzocht dat cupping therapie of andere traditionele methoden absoluut moeten worden toegepast door beveoegde mensen. Zij was aanwezig op de 2e internationale conferentie “cupping therapy 2012” in Turkije.*

Werkwijze hijama
Men werkt met cupping op speciale plekken in het lichaam. De materialen waarvan de cups gemaakt zijn variëren. Momenteel gebruikt men moderne apparatuur maar vroeger werden de cupjes  gemaakt van aardewerk, glas en bamboe tot koehoorn. Glas is wel het meest geschikt, vanwege de hittebestendigheid en de doorzichtigheid, waardoor men de huid door het glas heen kan observeren. Er zijn verschillen de methodes om de cups te plaatsen.

Het meest eenvoudige is het verhitten van de cup met een vlam, hetzij van alcohol, hetzij van een kaars, en de hete cup op het lichaam te plaatsen. Door afkoeling krimpt de cup en zuigt hij zich vacuüm.
Afhankelijk van de snelheid van plaatsen en de temperatuur van de cup zuigt hij zich meer of minder vast en kan de kracht geregeld worden.
Tegenwoordig worden er ook cups gemaakt van kunststof met een handpomp.
Deze zijn gemakkelijker in gebruik.
Bij Hijama of cupping kunnen diverse technieken worden gebruikt afhankelijk van de klachten.

• dry cupping (hijama)

• dry massage (hijama)

• wet cupping (hijama)  Deze valt onder de Sunnah

De “wet cupping methode” valt onder de sunnah van onze profeet vzmh

Op een dergelijke plaats, deze hangt af van de klacht, wordt een glas (of soortgelijk voorwerp) geplaatst en deze wordt vacuum getrokken; dat wil zeggen, al het lucht wordt uit het glas getrokken, waardoor het glas gaat zuigen aan de huid. Na een paar minuten (varierend van 3 tot 10) wordt het glas van de huid gehaald en worden er piepkleine sneetjes gemaakt in de huid. We hebben het wellicht niet eens over een halve centimeter als men ervaren en bedreven is. Het gaat om een sneetje in de huid, dus het is absoluut niet diep of pijnlijk. Het glas wordt vervolgens weer op de huid geplaatst en wordt weer vacuum getrokken waarna er vloeistof uit het sneetje komt.
Deze behandeling kan op verschillende keren op plaatsen verricht worden, en brengt – met de wil van Allah, en Hij is de werkelijke Genezer – genezing tegen allerlei kwalen.

Na een cupping behandeling kan er lokaal een rode of een paarse ronde te zien zijn. Dit is een normaal verschijnsel, welke na een week zal verdwijnen.

Nadat de roodheid is verdwenen zal er verbetering in de symptomen optreden maar het kan ook direct al effect hebben. Het verdwijnen van de kringen gaat meestal in gelijke mate op met de verbetering van de klachten. Deze roodheid beschouwt men als locale bloedstagnatie.
Er zijn wellicht meerdere sessies nodig voor dat u profijt heeft van de behandeling. Al is pijnverlichting meestal direct merkbaar.


Aantal uitspraken over hijama vanuit islamitische bronnen
Ibn’Abbas leverde over:

De profeet (sws) onderging hijama (cupping) en betaalde degene die hem cupte en nam dan Su’ut (medicijn wat via de neus werd opgesnoven) . uit Bukhari: Volume 7, boek 71, nummer 595

Abu Hurairah (RA) vertelde dat de boodschapper (vrede zij met hem) zei:

Als je hijama/cupping ondergaat op de 17e, 19e of de 21e dag (islamitische kalender) dan zal het een genezing zijn voor iedere ziekte. Uit Saheeh Sunan Abi Dawud (3861)

Het is overgeleverd dat Ibn ‘Oemar (moge Allah tevreden met hem zijn) zei, dat de profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd:

“Hijamah op een lege maag is beter, en er is genezing en zegening erin; het versterkt de ‘Aql (hersenen, verstand) en het geheugen. Verricht dus hijama met de zegening van Allah op donderdagen en blijf weg van hijama op woensdagen, vrijdagen, zaterdagen en zondagen, en verricht hijama op maandagen en dinsdagen, want dat is de dag waarop Allah Ayyoeb (Allayhi Salaam) ontdeed van zijn beproeving en Hij trof hem met de beproeving op een woensdag. Dus geen melaatsheid (d.w.z. lepra) begint behalve op een woensdag of de nacht van woensdag.”

(Overgeleverd door Ibn Maadjah, 3487, Geclassificeerd als sahieh door Sheikh al-Albaani in al-Silsilah as-Sah’ieh’ah, 766).

Ondanks deze hadith zijn veel geleerden het erover eens dat hijama op alle dagen is toegestaan. Alleen dat er op bepaalde dagen het extra wordt aanbevolen.

CONTRA-INDICATIES hijama:

Wet cupping is niet geschikt voor mensen met hartproblemen, bloedingen, zwangere vrouwen, vrouwen die in hun menstruatie periode zitten en zware roker en/of drugsverslaafden! Overleg eerst met de huisarts of desbetreffende behandelaar.

Interessante filmpjes over hijama

Mariam Aaras
Zoekt u een betrouwbare erkende hijamist? Mail gerust naar info@ikeethalal.nl
____________________________________________________________________

 

 

 

 

 

hijama

2 Comments

  1. […] kan men het ontgiftingsproces versnellen middels hijama methode. Meer info over hijama zie KLIK HIER Wilt u een dieetadvies om uw eetstijl te verbeteren naar een gezondere levensstijl? Mail gerust […]

  2. Maci schreef:

    Ik raag me af tot hoever je in Turkije alternatieve geneeswijzen mag laen zien? Ik heb mezelf genezen van extreme pijn en toen ik de oorzaak van al mijn klachten in een youtube video wilde vertellen werd ik door de Belgische overheid continue bedreigd (het waren namelijk extra vaccins voor Turkije, de andere meiden die ik daar sprak hadden ook dezelfde soort rugpijn en soms verlammingsverschijnselen), nu denk ik eraan te emigreren naar Turkije maar de vraag is, heb je bepaalde diploma’s nodig om iets te mogen geven aan tips per video?
    Iemand misschien verstand hiervan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *