Tabasco en Heinz HP saus halal erkend
17/04/2012
Comazuipers moeten zelf hun ziekenhuisrekening betalen
18/04/2012
Show all

Hollandse garnalen lekker maar vrouwonvriendelijk in Marokko

Garnalenpelsters protesteren in Marokko

TANGER – Garnalenpelsters in het Noord-Marokkaanse Tanger voerden gisteren en vandaag actie om te protesteren tegen slechte werkomstandigheden.
De vrouwen klagen erover dat hun werkgever geen of te weinig sociale premies afdraagt en met contracten sjoemelt.
Ze leggen het werk op deze dagen zeker een uur neer.

Hoewel Marokko een werkweek van 44 uur kent,
moeten de vrouwen vaak 13 uur per dag werken om een redelijk dagloon bij elkaar te verdienen.
Ook is er geen vervoer voor het personeel, terwijl ze ’s nachts naar hun werk gaan.

Veel Nederlandse vishandelaars laten garnalen die ze in Nederland vangen naar Marokko vervoeren om ze daar te laten pellen.

De garnalenpelsters die nu staken werken voor Mernissi, een bedrijf dat garnalen pelt voor onder andere de Nederlandse bedrijven Telson en Roem van Yerseke.

Een woordvoerder van Roem van Yerseke zegt geschrokken te zijn van de berichten:
„Voor zover wij weten wordt er op dit bedrijf conform Europese richtlijnen gewerkt, anders zouden wij ook geen exportvergunning krijgen. Als de klachten van de werkneemsters allemaal kloppen, zouden we dat zeer ernstig vinden.”
Volgens een woordvoerder van de Marokkaanse vakbond UMT leeft geen enkel garnalenpelbedrijf de regels na.

Ook bij de Nederlandse bedrijven Klaas Puul en Heiploeg, die eigen vestigingen in Tanger en Tetouan hebben, zou in de visie van de UMT veel mis zijn.

bron: http://www.linkedin.com/groups/Garnalenpelsters-protesteren-in-Marokko-3338205.S.108569305?view&gid=3338205&type=member&item=108569305

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.