KFC: helder en transparant wat betreft halalinfo

Wat vind jij van vitaminepillen?
Geen kipderivaten meer uit Nederland naar Indonesië
Show all

KFC: helder en transparant wat betreft halalinfo

KFC halal of haram?

foto: KFC Azerbaijan

Zijn KFC producten halal?

Afgelopen jaren zijn er berichten verspreid dat KFC halal producten verkocht in Nederland. Er werd beweerd dat de kip die KFC verkocht halal gecertificeerd was. Een deel van de producten die KFC verkocht, zou volgens een brief van KFC, halal gecertificeerd ingekocht zijn. Zo dacht men dus halal voedsel te kunnen kopen bij KFC maar ‘het halal voedsel’ werd gemengd gefrituurd waardoor alsnog de gefrituurde kip niet als halal beschouwd kon worden.

Dhr. van Rooyen van KFC te Amsterdam vertelde een aantal jaren terug dat alleen
de kipstukken (bouten, wings), crisy’s en crispy burger van de halal-leverancier af kwamen. De Filets (Colonel en Zinger) waren NIET van deze leverancier afkomstig en deze waren daarom ook niet NIET halal.

Het certificeringsbureau HQC in Den Haag vertelde in 2008 dat de leverancier van KFC voldeed aan hun eisen om het certificaat te krijgen MAAR  wat de KFC deed tussen het moment van afnemen en het moment van afleveren aan de klant was niet bekend.  En daarom was het certificaat ongeldig omdat het NIET aan KFC is uitgegeven maar aan de leverancier.

KFC kocht ook niet direct in bij 1 groot slachthuis maar koopt kleinschalig kipdelen in via Nederlandse poeliers en pluimvee groothandel die hun producten bij  verschillende slachthuizen betrekken onder andere het slachthuis genaamd STORTEBOOM,  aldus halalfood.nl in 2006. Halalfood heet nu Halalcorrect BV.
Vervolgens komen de producten terecht bij KFC.
“In praktijk betekent dit dat er geen controle of inspectie plaatsvindt of alles halalwaardig is en 100% halal is bereid.
Dit gebeurt niet bij: het slachthuis, de groothandel, de poelier en ook niet bij KFC. Er is dus geen sprake van een Halal ketenbewaking.
Daarom zijn de producten bij KFC niet conform de islamitische rituelen geslacht, geproduceerd en klaargemaakt en dus niet als officieel Halal product te verklaren, sterker nog het is eerder een schande dat de Moslim consument op zo een manier wordt behandeld”,  aldus Ben Ali Saleh van Halalfood.

28 november 2009 heeft Voorlichtingsbureau Halalvoeding  certificeringsbureau HFFI/HVV de vraag gesteld over KFC naar aanleiding van onderstaand bericht in de kranten
In Nederland is er nog niet veel belangstelling voor, maar in Zuidoost-Azië raakt de verkoop van de halal transportbanden goed op stoom. Directeur Van der Burg van Holland Conveyor Belting zag een paar jaar geleden een opmerkelijk gat in de markt en sprong erin:
We werken veel in Maleisië. Daar speelde een paar jaar terug de kwestie van de sultan die de ruimte in wilde. Dat leidde tot een publieke discussie over hoe de juiste gebedsrichting te vinden, hoe de wassing daarvoor moest geschieden en hoe je het eten halal moest houden. Zodra eten in aanraking komt met iets slechts, haram, verliest het automatisch zijn halal status.


Toen kwamen we op het idee de Halal Feed and Food Inspection Authority in Den Haag onze transportbanden eens onder de loep te laten nemen.
Hieruit bleek dat het productieproces en de gebruikte plastics niet helemaal halal waren. Uit concurrentieoverwegingen kan ik niet vertellen wat er mis was.
We hebben één productielijn opnieuw ingericht en de compositie van het plastic aangepast. Als nu een halal kip over onze banden rolt, blijft die halal.
We hebben ook een certificaat van de Maleisische autoriteit. Dat heeft toch meer internationaal gewicht. Voor zover ik weet, zijn wij de enigen die hiermee werken.
Of het product aanslaat, is nog afwachten, maar de potentiële markt is enorm. Zuidoost-Azië heeft een grote halal voedselproducerende industrie. De kansen zijn er. We zijn nu nog bezig ook halal containers te regelen, zodat we ons product veilig kunnen verschepen. De halal markt is een interessante. Immers, als een moslim kan kiezen tussen haram of halal, moet hij voor de laatste kiezen.”

Halal Feed and Food Inspection Authority in Den Haag, ook wel bekend als certificeringsbureau HVV ontkende dat zij ooit  certificeerden wat als gerucht de ronde ging en bleek volgens hen dus niet waar te zijn.

In diezelfde periode kwam er een officieel bericht op de website van KFC, van het hoofdkantoor van KFC, met de mededeling op hun website dat KFC niet halalproducten verkoopt.
KFC BOSTON
KFC Nederland
KFC heeft later doorgegeven dat hun kip niet halal is maar veel moslims in Nederland geloofden het nog steeds doordat er weinig betrouwbare informatie beschikbaar was. Veel moslims aten bij KFC omdat zij het erg lekker vonden en blij waren te horen dat het halal was. Dit bleek dus voor velen achteraf een teleurstelling te zijn geweest.
Wederom heeft KFC weer duidelijk nu bevestigd dat ze niet halal verkopen.

“De afgelopen jaren heeft KFC Nederland een sterke groei doorgemaakt. Vandaag de dag heeft KFC 40 restaurants in Nederland en in de komende jaren willen we graag groeien naar 75 vestigingen.

Meer restaurants betekent een grotere vraag naar onze kipproducten en daarom zal KFC nieuwe kipleveranciers moeten selecteren om aan deze vraag te kunnen voldoen. Alle kipleveranciers van KFC voldoen aan onze strenge eisen op het gebied van kwaliteit, bereiding en levering van verse kip. Onze leveranciers houden zich strikt aan de Nederlandse en Europese regelgeving en wij garanderen de hoogste standaarden op het gebied van traceerbaarheid en voedselveiligheid.

De nieuwe en huidige kipleveranciers van KFC zullen niet langer Halal gecertificeerd zijn. Vanaf 1 januari 2013 verkoopt geen van de KFC restaurants in Nederland daarom nog kip van Halal gecertificeerde leveranciers.”

 

Al Yaqeen en KFC
Interessant filmpje over onderzoek naar KFC en halal die in het verleden is gemaakt door Al Yaqeen zie

voor mobiel hier 

AL Jazeera en KFC

Al Jazeera heeft in december 2012 Voorlichtingsbureau Halalvoeding geinterviewd naar aanleiding van hun artikel over “KFC in Nederland” waarbij nu duidelijk is dat de 40 fillialen geen valselijke of vage halalproducten meer verkopen door hun eerlijke en duidelijke transparante informatie naar de moslimconsument toe middels hun berichtgeving.

KFC Aljazeera

KFC en Turkije

kfc turks

Mariam Aaras

Bronnen:
KFC.nl
Halalfood.nl
Ikeethalal.hyves.nl
Aljazeera.net
Alyaqeen.nl

Met dank aan
Mw.Santos en
F.El Aarbaji

bekendmaking KFC omtrent halal

 

KFC

De Profeet (salla allaho aleihi wa sallam – vrede zijn met hem) heeft gezegd:
“Verlaat datgene waar je over twijfelt voor datgene waar je niet over twijfelt.”

Overlevering: At-Tirmidhi en An-Nasaa’i

Zelf KFC fried chicken wings /nuggets maken?
Heb jij zelf ook een lekker recept?
Mail hem naar info@ikeethalal.nl met leuke foto en wie weet wordt hij geplaatst in onze rubriek Halalculinaire cuisine!

KFC

KFC halal of haram?

 

 

 

Zijn KFC producten halal?

 

KFC

KFC

KFC

1 Comment

  1. KFC gezond kip schreef:

    […] is bekend dat kip dat bij KFC verkocht wordt niet halal is zie  hier Maar in hoeverre is kip van KFC gezond? KFC hoort al jaren bij de Amerikaanse traditie. Veel mensen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *