Waarom mogen kinderen geen honing?
24/10/2016
Caramel tompoucen vrij van E120 maar bevatten varkensgelatine
16/11/2016
Show all

Kippenslachterij waar ambacht ook nog echt ambacht is!

Kippenslachterij waar ambacht ook nog echt ambacht is!

20160511_120111

Als boer slachtte Peter regelmatig kippen en kreeg steeds meer verzoeken van moslims om halal te slachten. Dit motiveerde Peter om een erkend moslimslachter in dienst te nemen en zijn ruimte om te bouwen tot een echt slachthuis. Vanaf juli 2015 is het een erkend pluimveeslachthuis geworden met EG nr: 212444.

De erkende slachter werd de heer Okacha, een gedreven man die zijn werk met enthousiasme doet.
Okacha, de slachter van Marokkaanse komaf kreeg extra professionele training voor onbedwelmde slacht en kon daarna aan de slag.

okacha1

 

 

 

 

Foto: Slager dhr.Okacha

De kippen worden in de ochtend vroeg bezorgd en worden op twee vaste dagen in de week geslacht (woensdag en vrijdagochtend) door hem. De kippen worden vervolgens van buiten en binnen schoongemaakt, gekoeld om daarna in het kleine winkeltje van Peter bij zijn boerderij te verkopen.
Naast de kippen verkoopt Peter ook hanen, soepkippen, konijnen en scharreleieren, fritesaardappelen, uien en echte boerenroomboter.

Peter is één van de weinige eigenaren van een slachthuis die zijn onderneming ambachtelijk, lokaal en duurzaam heeft.  Zo kiest hij bij voorkeur voor levend pluimvee wat goedgekeurd is op het gebied van dierenwelzijn, eerlijke handel, natuur, milieu en herkomst. Hij slacht alleen wat echt nodig is en voorkomt verspilling. Van massaproductie zoals bij de grote slachthuizen is hier geen sprake van en Peter en zijn personeel bieden elke kip de zorg en aandacht tijdens het slachtproces en ervoor. Wel vertelde Peter me dat hij het erg jammer vindt dat de kippen bij aankomst niet vrij mogen rond lopen op zijn erf van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), maar moeten verplicht in kratten bewaard worden. Dit is helaas de wet in Nederland en kan ik nu niks aan veranderen.

De NVWA controleert het slachthuis regelmatig en heeft onlangs hun compliment gegeven dat alles goed te overzien en controleerbaar is omdat alles met de hand wordt geslacht.
“ Onlangs werd gecontroleerd op “bezoedeld vlees”, maar dat was allemaal in orde bij ons”, aldus de eigenaar Peter, “juist doordat we langzamer en met de hand slachten. Wij zien en controleren elke kip”!

Met trots liet hij me zien hoe zijn slachthuis eruit zag en kreeg ik een rondleiding.

Peter ziet dat de prijs hier in verhouding paar centen duurder is dan bij de grote kippenslachterijen maar hij gaf aan dat hij als kleine slachterij anders niet zijn personeel kan betalen. Ambachtelijk slachten betekent meer aandacht voor het dier en meer slachttijd nodig per kip dan aan de lopende band waar met de machine gesneden wordt en vooraf bedwelming wordt toegepast. Doordat bij Peters slachterij Okacha de kippen juist onbedwelmd slacht is meer meer toezicht van de nVWA noodzakelijk. Ook dit kost meer geld per kip. De kippen zijn daarnaast ‘droog‘ geslacht. Bij deze methode wordt er geen extra vocht in het vlees opgenomen, zodat al de vleessappen 100% natuurlijk zijn. De kippen zijn vrij van hormonen. Hierop wordt gecontroleerd door nVWA.
Het kippenvlees van Peter is daardoor ook smakelijker  al zouden ze wel meer willen investeren in biologisch vlees als hun onderneming blijft groeien. Op aanvraag is dit wel mogelijk.

“Waar we op dit moment wel tegenaan lopen is dat onze kip uniek is in Nederland doordat bijna overal bedwelmd geslacht wordt. We maken ons zorgen als onze kip verkocht wordt met een ander merk kip wat niet te herkennen is bij een slagerij. Het is ons helaas een keer overkomen dat er een kleine afname werd gekocht en de slagerij aan zijn klanten vertelde dat al zijn kip van ons slachthuis kwam. Hier hopen we binnenkort een oplossing voor te vinden”aldus Peter.

Op dit moment verkoopt hij alleen hele kippen die schoongemaakt en gekoeld zijn. Men kan er terecht op

Donderdag: 10.00 – 17.00 uur
Vrijdag: 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 16.00 uur

Adres: Groeneweg 6, 3611 AT Oud – Zuilen
(Tussen Utrecht en Maarssen)

Meer informatie is te vinden op www.halalgeslacht.nl

 

k

kippenslachterij

kippenslachterij

kippenslachterij

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.