Klanten misleid door etiketten op vleesproducten

Impermissibility of animals killed with electrical stunning
Publicatie Richtlijnen goede voeding 2015
Show all

Klanten misleid door etiketten op vleesproducten

Klanten misleid door etiketten op vleesproducten

Klanten misleid door etiketten op vleesproducten

Themabeeld Foto: Niloo / Shutterstock.com

 

Etiketten op producten die vlees bevatten scheppen niet altijd duidelijkheid over de inhoud en kunnen misleidend zijn. Dat concludeert de European Consumer Organisation (BEUC), waarvan Test-Aankoop lid is, na een onderzoek. De organisatie dringt er bij de lidstaten op aan de Europese regels strikter toe te passen.

Misleidende etiketten

De organisatie stelde ook vast dat de hoeveelheid vlees in bijvoorbeeld brochettes niet correct wordt weergegeven. Als er meer dan 5 procent water wordt toegevoegd, zoals vaak gebeurt, moet dat worden vermeld.

Een andere manier waarop de consument wordt misleid is een gebrek aan vermelding dat het vlees mechanisch van het karkas is verwijderd, wat een lagere kwaliteit oplevert. Lamsvlees of kalfsvlees wordt in sommige gevallen dan weer vervangen door gevogelte.

Controle

Consumenten moeten hun aankopen kunnen baseren op eerlijke, correcte en complete etiketten, zegt Monique Goyens, directrice van BEUC. “Het is niet omdat een product goedkoop is dat het etiket misleidend moeten zijn. U betaalt voor vlees, niet voor water.”

De organisatie vraagt de Europese lidstaten frequenter te controleren op de etiketten. “Het is momenteel zo makkelijk om te frauderen dat er geen reden is om te stoppen”, aldus Goyens. De Europese Commissie moet dan weer betere definities opstellen voor vleesproducten en -bereidingen. Zo worden volgend jaar nieuwe wetgevende initiatieven verwacht over het nitraatgehalte in voeding.

Uit: standaard.be
4 november 2015

Lees ook AH runderworst zonder rundvlees

 

misleidende etiketten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *