PvdA wil begrijpelijk etiket op voedsel
18/12/2013
Producten CONIMEX niet halal
10/01/2014
Show all

Laboratorium en Klinisch Bewijs: Kanker chemopreventie door granaatappel

Kankerchemopreventie door granaatappel : Laboratorium en Klinisch Bewijs

Vaqar Mustafa Adhami , Naghma Khan en Hasan Mukhtar
Afdeling Dermatologie , Universiteit van Wisconsin – Madison , Madison , Wisconsin , USA

Granaatappel vruchten van de boom Punica granatum wordt  omschreven als de “natuurlijke power fruit . ”
De vrucht dateert al voor de tijd van profeet Mohammed sws en de boom  wordt zelf toegeschreven aan buitengewone geneeskrachtige eigenschappen die het bezit in oude geschriften.
De geografische spreiding van de boom, die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en sommige Aziatische landen , wordt over het algemeen toegeschreven aan een gebrek aan belangstelling voor zijn geneeskrachtige eigenschappen door veel westerse wetenschappers.
Toch heeft de unieke biochemische samenstelling van de granaatappel, die  rijk aan antioxidant tannines en flavonoïden is onlangs aandacht van vele onderzoekers aangetrokken door de uitzonderlijke helende kwaliteiten te bestuderen.
Recent onderzoek heeft aangetoond dat granaatappel extracten selectief de groei van borst-, prostaat-, darm-en longkanker cellen in kweek remmen.
In preklinische dierstudies blijkt orale consumptie van granaatappel extract de groei van de longen , huid , colon-en prostaattumoren te remmen.

Van de vrucht van de boom Punica granatum , voornamelijk momenteel geteeld in het Middellandse Zeegebied, is aangetoond dat deze vele geneeskrachtige eigenschappen heeft zoals anti-oxidant en ontstekingremmend. (1 ).
De antioxiderende activiteit van flavonoïden uit de verkregen granaatappelsap ( Pomegrate Jus) bleek erg te lijken op die van de eigenschappen van butylhydroxyanisool , maar in het bijzonder aanzienlijk nog groter effect dan bij rode wijn en groene thee ( 2,3 ).
De in de handel verkrijgbare granaatappelsap werd getest op hun anti-oxidant activiteit door de Trolox Equivalent Antioxidant Capacity ( TEAC ) test. Deze test toonde antioxidant activiteit van ~ 18-20 TEAC aan wat betekent dat de activiteit drie keer hoger was dan die van rode wijn en groene thee (6-8 TEAC ).
In de eerste fase II klinische trial van granaatappelsap bij patiënten met prostaatkanker werd gemeld: significante verlenging van de prostaat specifiek antigeen verdubbelingstijd. Duidelijk bleek hier granaatappel effectief te zijn tegen prostraatkanker.

Deze beoordeling richt zich op recent onderzoek naar de effecten van granaatappel op verschillende vormen van kanker waarbij het effect op prostaatkanker duidelijk aantoonbaar was.

Granaatappels zijn onderzocht op hun gevolgen tegen verschillende vormen van kanker (zie  tabel 1 )

Tabel 1 Verschillende vormen van granaatappel en het effect ervan bij  kanker

Laboratory and clinical evidence for cancer chemoprevention by pomegranate fractions

Cancer Type Pomegranate
Fraction
Evidence
(Reference No.)
Breast Juice, seed-oil,
fermented juice
polyphenols, extract
5 –8
Prostate Seed-oil, fermented juice
polyphenols, extract,
juice
91113
1518,18
(phase II
clinical trial)
Lung Fruit extract 19,20
Colon Seed-oil, juice 22,24
Skin Seed-oil, fruit extract 2529
Miscellaneous
(Leukemia)
Fresh and fermented
juice
30

Granaatappel en PROSTAATKANKER

De effecten van granaatappel op prostaatkanker (PCA ) zijn onderzocht in de celkweek systeem , diermodellen , en in een fase II klinische studie in de mens . Verschillende preparaten granaatappel , in de vorm van oliën , gefermenteerde sap polyfenolen en pericarp polyfenolen, werden getest op humane prostaatkanker celgroei , zowel in vitro als in vivo ( 9-18 ).
Elke bereiding remde groei van humane prostaatkanker LNCaP , PC – 3 en DU 145 cellen, terwijl normale prostaat epitheelcellen  significant minder beïnvloed waren  ( 9 ). Alle soorten verbindingen uit de granaatappel remden invasie (tumorwerking) wanneer afzonderlijk 4 ug / ml werd toegepast.

Proliferatie en proapoptotische eigenschappen van de granaatappel fruit extract ( PFE )
Orale toediening van PFE aan muizen resulteerde in een significante remming van tumorgroei zoals waargenomen door verlenging van verschijnen van de tumor.

In een fase II klinische studie , Pantuck et al. .( 18 ) aangeworven patiënten met een stijgende PSA werden 8 gram granaatappelsap dagelijks gegeven en bleek de progressie te vertragen.
Granaatappel verlengt niet alleen de overleving,  maar ook het verbeteren van de kwaliteit van leven van patiënten met prostaatkanker.

Ook blijkt granaatapple effectief te zijn bij huidkanker, longkanker, darmkanker en huidkanker.
Kanker Granaatappel

Meer info over het onderzoek:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2989797/?tool=pubmed

Mariam Aaras

 

granaatappel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.