Litouwen gaat weer onverdoofd slachten

Leden Arrahma-moskee Den Bosch schonken massaal vlees aan Voedselbank
23/10/2014
persbericht HMC: WARNING: CUSTOMERS IN FRANCE
24/10/2014
Show all

Litouwen gaat weer onverdoofd slachten

Litouwen gaat weer onverdoofd slachten

 

Litouwen onverdoofd slachten in 2003

In 2003 verbood Litouwen het ritueel – onverdoofd – slachten. In september 2014 besloot het Litouwse parlement het ritueel slachten opnieuw toe te staan.

Dat zorgde voor een zucht van verlichting door de Litouwse vleessector. Sinds Rusland de grenzen sloot voor landbouwproducten uit de EU en VS, staat de vleessector zwaar op verlies. De sector hoopt dat het ritueel geslachte vlees de export naar het Midden-Oosten en met name Turkije en Israel gaat vergemakkelijken.

Faina Kukliansky, voorzitter van de Joodse Gemeenschap van Litouwen, verwelkomde de mogelijkheid van de rituele slacht. “Voor de Joden in Litouwen, Litouwen en verder,  is dit een zeer belangrijke stap,” zei ze van de mogelijkheid om vlees dat de Joodse spijswetten voldoet produceren.

In buurland Polen werd het ritueel slachten van jaar 2013 in eerste instantie volledig verboden op verzoek van dierenrechtenactivisten. De wijziging lokte aanhoudende protesten van joodse en islamitische organisaties en vleesproducenten die ernstige economische verlies lijden omdat ze niet meer in staat om vlees uit te voeren in de Arabische landen. Ondertussen mogen nu Poolse joden en moslims weer ritueel slachten voor eigen.

Voor de toepassing van de Litouwse regering hadden in het Parlement 57 Kamerleden met vier stemmen tegengestemd en elf onthoudingen. De regering in Vilnius hoopt nieuwe exportmarkten te creeren.
Veel moslims in Europa zijn hier ook blij mee en zijn benieuwd of er geimporteerd kan worden gezien er veel wantrouwen op europese slachthuizen is en verdoving als dieronvriendelijk en ongezond vlees wordt beschouwd. en zeer twijfelachtig is
of het wel halal genoemd kan worden.

Litouwen onverdoofd slachten

Litouwen onverdoofd slachten

Litouwen onverdoofd slachten 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.