Litouwen gaat weer onverdoofd slachten

Leden Arrahma-moskee Den Bosch schonken massaal vlees aan Voedselbank
23/10/2014
persbericht HMC: WARNING: CUSTOMERS IN FRANCE
24/10/2014
Show all

Litouwen gaat weer onverdoofd slachten

Litouwen gaat weer onverdoofd slachten

 

Litouwen onverdoofd slachten in 2003

In 2003 verbood Litouwen het ritueel – onverdoofd – slachten. In september 2014 besloot het Litouwse parlement het ritueel slachten opnieuw toe te staan.

Dat zorgde voor een zucht van verlichting door de Litouwse vleessector. Sinds Rusland de grenzen sloot voor landbouwproducten uit de EU en VS, staat de vleessector zwaar op verlies. De sector hoopt dat het ritueel geslachte vlees de export naar het Midden-Oosten en met name Turkije en Israel gaat vergemakkelijken.

Faina Kukliansky, voorzitter van de Joodse Gemeenschap van Litouwen, verwelkomde de mogelijkheid van de rituele slacht. “Voor de Joden in Litouwen, Litouwen en verder,  is dit een zeer belangrijke stap,” zei ze van de mogelijkheid om vlees dat de Joodse spijswetten voldoet produceren.

In buurland Polen werd het ritueel slachten van jaar 2013 in eerste instantie volledig verboden op verzoek van dierenrechtenactivisten. De wijziging lokte aanhoudende protesten van joodse en islamitische organisaties en vleesproducenten die ernstige economische verlies lijden omdat ze niet meer in staat om vlees uit te voeren in de Arabische landen. Ondertussen mogen nu Poolse joden en moslims weer ritueel slachten voor eigen.

Voor de toepassing van de Litouwse regering hadden in het Parlement 57 Kamerleden met vier stemmen tegengestemd en elf onthoudingen. De regering in Vilnius hoopt nieuwe exportmarkten te creeren.
Veel moslims in Europa zijn hier ook blij mee en zijn benieuwd of er geimporteerd kan worden gezien er veel wantrouwen op europese slachthuizen is en verdoving als dieronvriendelijk en ongezond vlees wordt beschouwd. en zeer twijfelachtig is
of het wel halal genoemd kan worden.

Litouwen onverdoofd slachten

Litouwen onverdoofd slachten

Litouwen onverdoofd slachten 

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.