Mandarijnen veilig?

Halalworst bevat varkensvlees als hoofdingredient
13/12/2013
Nitraat in groente gevaarlijk?
17/12/2013
Show all

Mandarijnen veilig?

Mandarijnen veilig?

slak atika

Tijdens de Fruitcampagne in de maand november kregen we verontrustende mailtjes over onderstaand bericht die via facebook zich verspreidde:
__________________________________________________________________________________________

“Sinds de mandarijnen in de aanbieding zijn, heb ik veel mandarijnen aangesleept én gegeten. Vanaf dat moment, gingen mijn slijmvliezen irriteren. Een vervelend verkoudheidgevoel. Ik vond het wel apart, maar ben de dagen erna gewoon doorgegaan met het eten van mandarijnen. Dit resulteerde in ‘griep’: de slijmvliezen nog steeds geïrriteerd, zwak en kortademig. Nu vraag ik mij af: is dit wel griep of zitten er soms veel gifstoffen in mandarijnen ?(–Ga naar de rest van deze mail en bekijk de uitzendingen over mandarijnen en gifstoffen-) Ik ging op zoek naar informatie over mandarijnen. En wat blijkt: er zitten zoveel gifstoffen in mandarijnen dat het schadelijk is voor de gezondheid.

Reportage Eén Vandaag: onthutsend
Eén Vandaag heeft een reportage gemaakt over mandarijnen. Volgens Milieudefensie zitten mandarijnen vol landbouwgiffen (meer dan 10 soorten), met name de mandarijnen van C1000. Milieudefensie nam een steekproef in acht supermarkten. En wat bleek? In sommige mandarijnen zitten zulke hoge concentraties gifstoffen, dat een kind bij inname van twee vruchten al meer gif zou binnenkrijgen dan volgens de internationale norm toegestaan is.

Leerstoornissen en gedragsproblemen
De giffen zitten niet alleen in de schil, maar ook op de vrucht zelf. Kinderen krijgen vrij snel irritaties aan huid en ogen. Op lange termijn kunnen de giffen leiden tot leerstoornissen, gedragsproblemen, motorische stoornissen. Met name voor kleine kinderen is dit zorgelijk, en het eten van mandarijnen uit de supermarkt wordt sterk afgeraden door Milieudefensie.

Voedsel en Waren Autoriteit: ‘veiligheid staat niet ter discussie’

En toch voldoen de mandarijnen aan de ‘wettelijke normen’ volgens de Voedsel- en Warenautoriteit, en de ‘autoriteit’ maakt zich dan ook ‘geen zorgen’. De veiligheid staat ‘niet ter discussie’ volgens hen. Bekijk de uitzending van Eén Vandaag.

Behoorlijke overschrijdingen
Ook Tros Radar onderzocht Radar de veiligheid van groente en fruit. (Bekijk de uitzending van najaar 2013 ‘Teveel landbouwgif op groente en fruit’) Hierin komt naar voren, dat veel mensen zich niet bewust zijn van wat zij binnenkrijgen, wanneer zij groente en fruit eten. Volgens onderzoek worden ongeveer 800 pesticiden (gifstoffen) gebruikt in de productie van groente en fruit. U krijgt deze er niet af door de groente en het fruit te wassen. De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) heeft in 2006 zo’n 3350 keer producten getest op het voorkomen van bestrijdingsmiddelen. Zestien keer heeft de VWA een overschrijding van de acute gezondheidsnorm geconstateerd.

Kwetsbare groepen: zwangere vrouwen en kleine kinderen
Vooral kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen en kleine kinderen hebben een hoger gezondheidsrisico. Bij kleine kinderen kan dit zelfs een negatief effect hebben op de afweer, de groei en de mentale ontwikkeling. Er bestaan veel stoffen waarvan wij weinig tot niks weten. Uit analyse van Milieudefensie blijkt dat de acute gezondheidsnorm ook overschreden kan worden, wanneer een stof onder de wettelijke norm (MRL) blijft. Helaas komt dit regelmatig voor, omdat de wettelijke normen en gezondheidsnormen internationaal niet hetzelfde zijn. Het komt vaak voor, dat het gehalte aan gifresten op groente en fruit onder de wettelijke norm blijft. Terwijl internationaal erkende gezondheidsnormen wel overschreden worden. In de Zuid Europese landen zoals Spanje, Italië en Frankrijk wordt de gezondheidsnorm regelmatig overschreden. Daarom is het belangrijk, om als consument wel goed te letten op de herkomst van groente en fruit. Veel consumenten weten ook niet, dat er meer gif in mandarijnen kan zitten in vergelijking met een kiwi, daarnaast bevat paprika meer gif dan champignons.

Fruitwijzer
Centraal Bureau Levensmiddelenhandel een groente en fruit wijzer uitgebracht. Daarin kunt u onder andere lezen welke soorten groente en fruit u kunt nemen en welke supermarkten de schoonste producten verkopen. U kunt deze hier bekijken Uit de uitzending van Tros Radar ‘Gif in groente en fruit’ het volgende: Uit een analyse van de milieuorganisatie Milieudefensie en voedselwaakhond Foodwatch blijkt namelijk dat er te veel landbouwgif op groente en fruit zit en je kan hier wel degelijk ziek van worden.

Hormonale verstoringen en kankerverwekkend
Bij de productie van groente en fruit worden bestrijdingsmiddelen gebruikt. Deze middelen zijn niet goed voor je gezondheid. Ze kunnen huidirritaties geven, kunnen zorgen voor hormonale verstoringen en zijn mogelijk kankerverwekkend, aldus Hans Berkhuizen, directeur Milieudefensie. Emeritus hoogleraar kindergeneeskunde Pieter Sauer betoogt, dat het al jaren duidelijk is dat roken slecht is tijdens de zwangerschap en dat hetzelfde zou kunnen gelden voor een aantal landbouwgiffen.

David D. ”
________________________________________________________________________________________

Is deze bovenstaande  info over mandarijnen waar?
Voorlichtingsbureau Halalvoeding heeft deze mail voorgelegd bij het Ministerie van Volksgezondheid en heeft ons doorverwezen naar de Voedsel en Warenautoriteit.
Bij het Voedingscentrum was inmiddels zelfonderzoek gedaan en antwoord op dezelfde  vraag gepubliceerd.
Hierin schreef het Voedingscentrum het volgende:

“Mandarijnen eten ongevaarlijk’

Op sociale media gaat het bericht rond dat er in mandarijnen te veel bestrijdingsmiddelen zitten. Volgens het Voedingscentrum hoeven we ons geen zorgen te maken. 

Het bericht dat circuleert is deels gebaseerd op verouderde informatie.
In 2005 vertelde Milieudefensie in een tv-uitzending van 1Vandaag dat er veel bestrijdingsmiddelen zouden zitten op mandarijnen.
Inmiddels heeft Milieudefensie zelf laten weten dat, in vergelijking tot 8 jaar geleden, er veel minder bestrijdingsmiddelen zitten op mandarijnen.

Overschrijdingen
Stephan Peters, specialist voedselveiligheid van het Voedingscentrum:

“Elk jaar worden er handhavingsgegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit gepubliceerd. Ik houd die nauwlettend bij om te kijken of er gevaarlijke overschrijdingen worden gevonden.”

Hoewel er in zeldzame gevallen overschrijdingen worden gevonden van gezondheidsnormen, zijn deze nooit zo groot dat er echt negatieve gezondheidseffecten zijn te verwachten.”

Klein risico
De risico’s van het eten van groente en fruit zijn verwaarloosbaar klein.
Dit geldt ook voor mandarijnen. De mandarijnen die in de winkel liggen zijn gewoon veilig om te eten.

“Het is goed om waakzaam te zijn op wat je eet, maar voor bestrijdingsmiddelen op mandarijnen hoef je niet bang te zijn. Juist het niet eten van groente en fruit geeft op langere termijn gezondheidsrisico’s”,aldus Peters.

Mandarijnen gezond en tegen kanker

Vanuit diverse voedingsonderzoeken blijken mandarijnen gezond te zijn.
Een belangrijk fytonutriënt in de mandarijn is hesperidine. Vrije radicalen die voor allerlei ziektes zorgen worden onschadelijk gemaakt door hesperidine.

Onderzoekers hebben aangetoond dat mensen met hepatitis c een duidelijk kleinere kans hebben op leverkanker door het eten van mandarijnen. Daarnaast is van andere onderzoeken bekend dat hesperidine preventief werkt tegen de vorming van kankercellen in het menselijk lichaam.

Mariam Aaras

 

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.