Marokkaanse Voedsel en Warenautoriteit haalt rundvlees uit de schappen

Verkade – Cafe Noir bevat gelatine
22/02/2013
Wat is halalvoeding?
26/02/2013
Show all

Marokkaanse Voedsel en Warenautoriteit haalt rundvlees uit de schappen

Marokkaanse Voedsel en Warenautoriteit haalt rundvlees uit de schappen

Na  17 van de 27 EU-landen is ook in Marokko paardenvlees in halalproducten gevonden aldus diverse media. Inmiddels hebben 17 landen verdachte gevallen aan Brussel gemeld. Bij zes meldingen uit Duitsland, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Oostenrijk gaat het om verdenking van fraude.
De verkeerd geëtiketteerde producten zijn pastagerechten, stoofschotels, hamburgers en bevroren vlees. In al die producten zou paardenvlees zijn verwerkt in plaats van rundvlees.
De maaltijden gingen naar Duitsland, Ierland, Oostenrijk, Denemarken, Finland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Nederland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije, Cyprus, Tsjechië, Griekenland, Portugal, Zweden maar nu ook Marokko.

Marokkaanse Voedsel en Warenautoriteit haalt Findus”halal” rundvlees producten uit de schappen

Marokkaanse Voedsel en Warenautoriteit vaak niet goed zijn 


Volgens de nieuwssite Hespress wordt gemeld dat de Marokkaanse Voedsel en Warenautoriteit (ONSSA) heeft besloten om een aantal “halal”producten van het merk Findus uit de schappen te halen.

Findus verkoopt halalproducten in de grote supermarkten Marjane, Acima en Carrefour. Het assortiment bestaat uit vier producten op dit moment: gratin van rundvlees dus gevulde tomaten, moussaka, shepherd’s pie, lasagne bolognese.

Andere media melden dat uit onderzoek blijkt dat er daadwerkelijk paardenvlees in de producten in Marokkaanse schappen gevonden is maar het betrouwbare Hespress meldt dat de autoriteiten maaltijden hebben meegenomen om deze te controleren.
Uit voorzorg is er 1,6 ton aan bevroren maaltijden in beslag genomen door ONSSA. Volgens het bedrijf Findus zijn de zorgen van Marokko ongegrond omdat halalvoedsel van het bedrijf op een andere manier en plek worden gemaakt.

findus-halal-sfcvh

Findus halal?

Een vertegenwoordiger meldt dan ook dat het voedsel ‘voldoet aan de kwaliteiten die aan halal worden gesteld’. Resultaten van ONSSA worden spoedig verwacht.

Marokkaanse Voedsel en Warenautoriteit

Findus volgens Al Kanz niet halal
V
orig jaar mei 2012 meldde de organisatie Al Kanz dat Findus deel uitmaakt van een Brits investeringsfonds die een een assortiment halal laat certificeren door de moskee SFCVH in Parijs.
Over deze certificeringsinstelling zijn diverse klachten geweest en zijn  Zakia halal, Herta en Quick gestopt met het laten certificeren door de moskee SFCVH in Parijs.
Volgens Al Kanz heeft Findus dus gekozen voor een certificeringsorganisatie  die halalproducten certificeert zonder dat ze hallal zijn, zonder onafhankelijk , systematische en permanente controle  namens de SFCVH-moskee in Parijs die geen halalcontroleurs in dienst hebben. Het beoordelen wat halal is of niet laat de SFCVH-moskee, die het halalcertificaat uitgeeft,over aan het slachthuis, hun  industriële partner.

De moskee in Parijs SFCVH zou verdienen aan het in dienst nemen van onafhankelijke controleurs. Die zouden dan zorgen dat alle gecertificeerde halalvlees goed gecontroleerd wordt gedurende de productieketen van begin tot eindproduct.
Ze zouden dus zelf testen en niet alleen certificeren. Het proces zou veilig zijn en iedereen zou tevreden zijn: consumenten, de industriële partner en SFCVH moskee in Parijs, die zijn reputatie zou kunnen herstellen. Maar daarvoor hebben we behoefte aan echt  meer belang hechten aan een maatschappelijke kwestie om te veranderen aldus het artikel op Al Kanz.

Mariam Aaras

Bronnen:
Hespress
Al-kanz.org

rundvlees

Marokkaanse Voedsel en Warenautoriteit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.