Felle kritiek internationaal op verbod onverdoofd slachten in Denemarken
24/02/2014
Halal certificeerders in kaart
26/02/2014
Show all

Medicinale werking honing ontrafeld

Medicinale werking honing ontrafeld

Foto

Medicinale werking honing ontrafeld

Lekker en Gezond
Waarom heeft honing een ontsmettende werking?
Onderzoekers van de afdeling Medische Microbiologie van het AMC hebben voor het eerst de antibacteriële werking van  het zoete broodbeleg ontrafeld.
Een ontwikkeling voor nieuwe antibiotica die op de huid konden worden gesmeerd, werd hiermee in gang gezet. De resultaten staan in  het juninummer van het AMC Magazine 2010, het maandelijkse tijdschrift van het
Academisch Medisch Centrum.
Microbioloog Paul Kwakman heeft gepromoveerd in zijn onderzoek in 2010.

Dat honing de eigenschap heeft om bacteriën te doden, was al eeuwenlang bekend. Het middel wordt sinds jaar en dag gebruikt. `De volkswijsheid klopt’,

zei Kwakman.  `Alleen was niet helemaal duidelijk waarom honing die eigenschap heeft.’

De hoge suikerconcentratie in honing (ongeveer 80 procent) speelt een rol. Sommige bacteriesoorten kunnen daar niet tegen. Daarnaast breekt een enzym in honing suiker af, waarbij een beetje waterstofperoxide ontstaat. Niet schadelijk voor de huid, maar genoeg om sommige bacteriën te doden.
Maar zelfs als de honing wordt gemengd met een stof die de vorming van waterstofperoxide blokkeert, heeft hij nog een sterke antibacteriële werking.
Voor zijn onderzoek heeft Kwakman honing gescheiden, onder andere op de grootte van de deeltjes in de honing en de lading van de deeltjes.
Steeds keek hij welk fractie van de honing actief was. Na veel monnikenwerk vond de onderzoeker een klein eiwit waaraan de resterende antimicrobiële werking kon worden toegeschreven. Bijen gebruiken dit eiwit in hun eigen afweersysteem.

Het onderzoek was een belangrijke stap naar de ontrafeling van de helende eigenschap van honing.
Elke soort is anders, bijen verzamelen nectar van verschillende bloemen.
Van elke honingsoort moest dan ook afzonderlijk worden vastgesteld welke stoffen verantwoordelijkheid waren voor de antimicrobiële werking.
Voor zijn onderzoek heeft Kwakman honing uit Wageningen gebruikt die in kassen onder gecontroleerde omstandigheden werden geproduceerd.
Uit welke bloemen de nectar voor de honing is gehaald, is het geheim van de leverancier.

Bron: AMC

honing

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.