Wortels niet alleen goed voor je ogen
29/03/2012
Depressieve mensen vaak te laag foliumzuur en vitamine B12 gehalte
29/03/2012
Show all

Meest gestelde vragen

Vraag via de mailbox:
Ik heb nu al maanden klachten (sinds juli om specifiek te zijn) maar dokters konden maar niet vinden wat het was, tot afgelopen woensdag sobhan’allah… ik weet dat ik helemaal geen melkproducten mag eten, maar heb ook gehoord dat lactose verborgen zit in bepaalde producten en daar heb ik het dus moeilijk, ik weet niet wat ik precies mag en wat wel…ik kan pas 13 januari naar een dietist en wilje graag alvast om advies vragen door de klachten

Antwoord
Lactose intolerantie komt gemiddeld vaker voor bij mensen uit de middellandse zeegebied en Afrika dan uit Europa en kunnen na hun 3e levensjaar lactose oftewel de natuurlijke melksuiker niet goed verdragen wanneer zij er teveel van binnenkrijgen.
Bij allergie zou het betekenen dat je er helemaal niet tegen kan, bij intolerantie kan men vaak een klein beetje melksuiker(lactose) verdragen.

Om lactose te kunnen verteren hebben we het stofje/enzym lactase nodig. Lactase wordt door onszelf in de dunne darmwand aangemaakt. Als er geen of niet voldoende lactase wordt aangemaakt, kan lactose in onze voeding niet goed verteerd worden.

In jouw geval is er dus te weinig aanmaak van lactase waardoor de bacteriën in de dikke darm (darmflora) de onverteerde lactose laat ‘vergisten’. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals buikpijn, krampen, diarree, winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Lactose (melksuiker) zit met name in:
zoete melkproducten zoals gewone melk, chocolademelk en melk met (fruit)smaakjes;
smeerkaas, smeltkaas en de meeste buitenlandse kazen;
vla, pudding, pap en andere zuiveltoetjes;
roomboter, slagroom, koffieroom, koffiemelk, room en crème fraiche;
roomijs;
zuivelfrisdranken op basis van wei zoals rivella.
In zure melkproducten zoals gewone yoghurt, kwark en karnemelk zit veel minder lactose. Ook Nederlandse (harde) kaas bevat nauwelijks lactose. Deze producten worden dan ook door de meeste mensen met lactose-intolerantie goed verdragen.

Lactose kan ook voorkomen in andere producten dan zuivel.

Melkpoeders of melkbestanddelen worden ook gebruikt in sommige soorten chocolade, koek, soep, worst, sausjes en snoep.
Daarnaast kan lactose toegevoegd zijn aan medicijnen en voedingssupplementen (vitaminepillen).
Het gaat hier om zeer kleine hoeveelheden die voor een beperkte aantal mensen met lactose-intolerantie klachten zullen geven. Bij mensen met aangeboren, erfelijke lactose-intolerantie kunnen deze zeer kleine hoeveelheden lactose echter wel klachten veroorzaken.

Enzympreparaten
Met behulp van een enzympreparaat kunt u lactosearme melk maken van gewone melk. Dit enzympreparaat bevat het enzym lactase, waarmee lactose afgebroken wordt.
Daarnaast zijn er tabletten die het enzym lactase bevatten. Deze tabletten kunt u innemen als u een keer melk(producten) wilt gebruiken. Beide enzympreparaten zijn vrij verkrijgbaar bij de apotheek.

Mariam Aaras, dietist/halalconsulent
Voorlichtingsbureau Halalvoeding

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.