Fruitcampagne doe ook mee! Heb jij je portie fruit al op?
02/10/2012
Energiedrankjes meer bijwerkingen dan oppepper
03/10/2012
Show all

Moeders voelen zich schuldig bij vroegtijdig stoppen borstvoeding

Moeders voelen zich schuldig bij vroegtijdig stoppen borstvoeding

 


Ruim 40% van de  pas bevallen moeders heeft schuldgevoelens omdat ze gestopt zijn met borstvoeding vóór hun kind zes maanden oud is.
Of omdat ze nooit met borstvoeding zijn begonnen.

Die schuldgevoelens worden versterkt als in voorlichtingsmateriaal een te rooskleurig beeld wordt geschetst van borstvoeding. Dat blijkt uit een onderzoek van IPM Research & Advies in opdracht van het Voedingscentrum.
Als zorgverleners hier rekening mee houden, kunnen ze moeders beter begeleiden in hun borstvoedingsperiode.

Borstvoeding zo lang mogelijk geadviseerd
Het Voedingscentrum, Voorlichtingsbureau Halalvoeding en veel andere instanties raden borstvoeding aan tot in
ieder geval 6 maanden en zelfs 2 jaar.
Borstvoeding bevat stoffen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het kind en het beschermt tegen ziektes.
In 2010 gaf 18% van de moeders 6 maanden na de geboorte nog volledige borstvoeding.
Elke week telt, vindt het Voedingscentrum.

Pijn en vermoeidheid belangrijke redenen om te stoppen
In het onderzoek werden 311 vrouwen ondervraagd. Van de vrouwen die gestopt waren met borstvoeding voor hun baby zes maanden oud was, had 36% destijds schuldgevoelens, en 14% voelt zich nog wel eens schuldig.  Van de vrouwen die nooit aan borstvoeding waren begonnen, heeft 19% destijds schuldgevoelens gehad en 3% voelt zich nog steeds wel eens schuldig. De belangrijkste redenen om te stoppen waren pijn, vermoeidheid, en onzekerheid over de hoeveelheid moedermelk die de baby binnenkreeg. Juist vrouwen die erg overtuigd waren van borstvoeding vanwege de gezondheidsvoordelen of de intimiteit van het voeden, voelden zich schuldig.

Voorlichting: niet te rooskleurig en praktische adviezen
De manier van voorlichten blijkt ook een belangrijke rol te spelen bij het eventueel ontstaan van schuldgevoelens bij moeders.  In het onderzoek werd vrouwen die gestopt waren met borstvoeding gevraagd hoe zij dachten over verschillende voorlichtingsuitingen. De meeste vrouwen onderkennen het belang van voorlichting over borstvoeding, al hebben ze behoefte aan een meer realistisch beeld van borstvoeding.
De vrouwen voelden zich schuldiger als:

  • er een te rooskleurig beeld werd geschetst van borstvoeding
  • de indruk werd gegeven dat borstvoeding altijd bij iedereen kan
  • de gezondheidsvoordelen en de intimiteit werd benadrukt
  • ze in de uiting persoonlijk werden aangesproken (‘jij’ en ‘je kindje’).

Voorlichting over borstvoeding moet niet te commercieel zijn, vonden de vrouwen. Ze hebben vooral veel behoefte aan  informatie en praktische tips. Daarbij is de balans belangrijk. Een te negatief beeld over bijvoorbeeld de nadelen, zou ook niet goed zijn. Zoals een respondente het verwoordt: “Ik denk niet dat vrouwen gestimuleerd worden om borstvoeding te geven als je teveel communiceert over de nadelen. Dan stoppen ze misschien eerder met borstvoeding, of ze beginnen er sowieso niet aan. Dat zou zonde zijn.”

Rol zorgverlener
Als zorgverleners rekening houden met deze gevoelens en suggesties voor de voorlichting, dan kunnen zij moeders tijdens de borstvoedingsperiode beter begeleiden. Moeders houden dan een beter gevoel over aan hun borstvoedingsperiode, waardoor de kans groter is dat zij bij een volgend kind weer kiezen voor borstvoeding, of vrouwen in hun omgeving stimuleren om borstvoeding te geven.

Ruim 40% van de pas bevallen moeders heeft schuldgevoelens, omdat ze gestopt zijn met borstvoeding vóór hun kind 6 maanden oud is of omdat ze nooit met borstvoeding zijn begonnen. Die schuldgevoelens worden versterkt als in voorlichtingsmateriaal een te rooskleurig beeld wordt geschetst van borstvoeding. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het Voedingscentrum.
In het onderzoek werden 311 vrouwen ondervraagd. De belangrijkste redenen om te stoppen waren pijn, vermoeidheid en onzekerheid over de hoeveelheid moedermelk die de baby binnenkreeg. Juist vrouwen die erg overtuigd waren van borstvoeding vanwege de gezondheidsvoordelen of de intimiteit van het voeden, voelden zich schuldig.

De manier van voorlichten blijkt een belangrijke rol te spelen bij het eventueel ontstaan van schuldgevoelens bij moeders. De meeste vrouwen onderkennen het belang van voorlichting over borstvoeding, al hebben ze behoefte aan een meer realistisch beeld van borstvoeding.

Bron: Voedingscentrum

https://www.ikeethalal.nl/afspraak-dieetavisering-online/

https://www.ikeethalal.nl/afspraak-dieetavisering-online/

borstvoeding

borstvoeding

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.