Mogelijk duurder halalvlees door nieuwe wetgeving

De invloed van voeding op haaruitval
Wat vind jij van vitaminepillen?
Show all

Mogelijk duurder halalvlees door nieuwe wetgeving

Mogelijk duurder halalvlees door nieuwe wetgeving

 

 

Duurder halalvlees

 

Halalvlees en ander ritueel geslacht vlees worden vanaf volgend jaar mogelijk duurder.
Ook moeten rituele slachthuizen straks aan veel nieuwe regels voldoen.

Zo moeten de slachters vanaf 1 januari volgens Europese regels een speciaal diploma hebben waar de opleiding gisteren van start is gegaan.

Dat zijn flinke kostenposten, waarschuwt de Vereniging van Slachterijen en Vleesverwerkende bedrijven.

Frank Wouters uit De Hoef in Utrecht, één van de grootste rituele slachters van Nederland, heeft veel last van de nieuwe regels.
Om de nieuwe machine neer te zetten heeft Wouters tot nu toe ongeveer 20.000 euro geïnvesteerd.


Nieuwe machine voor runderen

“Ik heb al een splinternieuwe machine die aan de nieuwe eisen voor het welzijn voldoet, voor het ritueel slachten van de runderen”, vertelt Wouters. “Het rund blijft staan en wordt gefixeerd op een diervriendelijke manier. De opzet is dat er minder stress ontstaat bij het dier.”

“Bij de oude manier liep het dier in een stalen machine. Dan werd ‘ie gefixeerd en gedraaid. Dat omdraaimoment gaf een paar seconden stress en om dat te voorkomen zijn we aan het testen met de nieuwe machine.”


Toezicht

Een andere belangrijke aanpassing is het permanente toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
“Dat gaat ons zo’n beetje tot 100.000 euro per jaar kosten. Er zijn ook kleinere slachterijen die minder kwijt zijn, maar die dat zeker niet kunnen betalen en zullen gaan sluiten.”

Wouters vervolgt: “Maar er komt nog meer bij, want ook onze rituele snijders moeten examens doen en die kosten ook geld.”

 

Dubbel gevoel
Wouters heeft een dubbel gevoel. “We zijn wel blij met de mogelijkheden die ons geboden zijn om te blijven draaien. Want in het andere geval hadden we gewoon het bedrijf – wat we toch al 35 jaar runnen – dicht had moeten gooien omdat de eisen omgegooid waren.”


Duurder vlees

De uitslag is dat het vlees duurder gaat worden, meent Wouters. “De vraag is of de slagers  de hogere prijzen weer kunnen doorberekenen. Als ze dat niet kunnen, wordt het voor ons ook lastiger om te overleven.”

 

BNR-verslaggever Harmen van der Veen in gesprek Frank Wouters over zijn investeringen om te mogen blijven slachten op 

Voor mobiel hier

http://www.bnr.nl/?service=player&type=fragment&articleId=1732731&audioId=1732761

Mariam Aaras

 

duurder halalvlees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *