Oorzaak vogelgriep Limburg nog onduidelijk

Ook matig alcoholgebruik leidt tot meer borstkanker
29/03/2012
Cola’s vermijden kankerclaim
29/03/2012
Show all

Oorzaak vogelgriep Limburg nog onduidelijk

Oorzaak vogelgriep Limburg nog onduidelijk

 

42.700 kalkoenen gedood
Oorzaak vogelgriep Limburg nog onduidelijk

UPDATE Bij een kalkoenhouderij in het Limburgse Kelpen-Oler is het vogelgriep virus aangetroffen. Alle 42.700 kalkoenen op het bedrijf worden vandaag door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie kort na middernacht gemeld.

Hoe het vogelgriepvirus op de kalkoenhouderij in het Limburgse Kelpen-Oler terecht is gekomen, is nog niet duidelijk. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vandaag weten.

Vervoersverbod

Sinds middernacht geldt er in een gebied van drie kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Herkauwers zoals koeien en ander vee uit een gemengd bedrijf mogen niet worden vervoerd, maar uit een ongemengd bedrijf wel. Vermoedelijk gaat het om een milde variant van het vogelgriepvirus. Dat wordt nader onderzocht.

Binnen de zone zijn ongeveer 25 andere pluimveebedrijven gevestigd. De NVWA onderzoekt al deze bedrijven vanaf maandag op verschijnselen van vogelgriep. De resultaten daarvan worden over ruim een week verwacht. Alle bedrijven moeten tot die tijd het pluimvee binnen houden. Deze afschermplicht geldt alleen voor commerciële pluimveehouders. Hobbydierhouders wordt geadviseerd om uit voorzorg hun dieren binnen te houden.

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte onder vogelsoorten zoals pluimvee. In februari werd het virus bij een bedrijf in Drenthe geconstateerd bij 160 zwanen. De dieren werden niet geruimd omdat het om een milde variant ging. In zeldzame gevallen kunnen ook mensen besmet worden.
18/03/12, 10:04 − bron: ANP

 

vogelgriep

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.