Oorzaak vogelgriep Limburg nog onduidelijk

Ook matig alcoholgebruik leidt tot meer borstkanker
Cola’s vermijden kankerclaim
Show all

Oorzaak vogelgriep Limburg nog onduidelijk

Oorzaak vogelgriep Limburg nog onduidelijk

 

42.700 kalkoenen gedood
Oorzaak vogelgriep Limburg nog onduidelijk

UPDATE Bij een kalkoenhouderij in het Limburgse Kelpen-Oler is het vogelgriep virus aangetroffen. Alle 42.700 kalkoenen op het bedrijf worden vandaag door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie kort na middernacht gemeld.

Hoe het vogelgriepvirus op de kalkoenhouderij in het Limburgse Kelpen-Oler terecht is gekomen, is nog niet duidelijk. Dat laat een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vandaag weten.

Vervoersverbod

Sinds middernacht geldt er in een gebied van drie kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Herkauwers zoals koeien en ander vee uit een gemengd bedrijf mogen niet worden vervoerd, maar uit een ongemengd bedrijf wel. Vermoedelijk gaat het om een milde variant van het vogelgriepvirus. Dat wordt nader onderzocht.

Binnen de zone zijn ongeveer 25 andere pluimveebedrijven gevestigd. De NVWA onderzoekt al deze bedrijven vanaf maandag op verschijnselen van vogelgriep. De resultaten daarvan worden over ruim een week verwacht. Alle bedrijven moeten tot die tijd het pluimvee binnen houden. Deze afschermplicht geldt alleen voor commerciële pluimveehouders. Hobbydierhouders wordt geadviseerd om uit voorzorg hun dieren binnen te houden.

Vogelgriep is een besmettelijke ziekte onder vogelsoorten zoals pluimvee. In februari werd het virus bij een bedrijf in Drenthe geconstateerd bij 160 zwanen. De dieren werden niet geruimd omdat het om een milde variant ging. In zeldzame gevallen kunnen ook mensen besmet worden.
18/03/12, 10:04 − bron: ANP

 

vogelgriep

Comments are closed.