Opnieuw paardenvleesschandaal in partijen rundvlees

Diplomatic Council certificeert Mekkafood
28/01/2014
Tonijnsalade van AH bevat witte wijn
01/02/2014
Show all

Opnieuw paardenvleesschandaal in partijen rundvlees

Opnieuw paardenvleesschandaal in partijen rundvlees in
slachthuis Van Hattem Vlees in Dodewaard

DODEWAARD – Opnieuw heeft zich een schandaal met paardenvlees voorgedaan.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft ruim 690 ton rundvlees van een slachthuis in Gelderland laten blokkeren omdat er mogelijk paardenvlees in is verwerkt.
Volgens bronnen zou het gaan om Van Hattem Vlees in Dodewaard.
Eerder was tijdens een strafrechtelijk onderzoek paarden-DNA aangetroffen in vier partijen rundvleessnippers van het slachthuis.
De NVWA maakte dit woensdag bekend zonder de naam van het bedrijf te noemen. Volgens het tv-programma EenVandaag gaat het om slachthuis Van Hattem Vlees in Dodewaard, dat onder meer vlees aan de supermarkten Deen, Deka en Vomar zou hebben geleverd.
Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA, toonde ook aan dat de administratie van het slachthuis niet in orde is.
Uit de gegevens (en tracering) van het bedrijf valt dan ook nog niet na te gaan in welke partijen rundvlees ook paardenvlees zit. Volgens de inkoopadministratie zijn in elk geval meer paarden ingekocht dan er volgens het slachtregister zijn geslacht.

Blokkade & Traceren
De blokkade van de ruim 690 ton vlees die in koel- en vrieshuizen liggen, blijft daar tot het bedrijf aantoont wat de inhoud en herkomst is. Ook moet het alle vlees, vleesproducten en karkassen die het de afgelopen 13 maanden in de handel heeft gebracht, traceren.
Het slachthuis heeft tot maandag de tijd gekregen om de tracering op orde te brengen. Anders wordt de erkenning geschorst en mogen er geen dieren meer worden geslacht. Het bedrijf staat nu onder toezicht van de NVWA, wat onder meer betekent dat alleen dieren mogen worden aangevoerd en vlees mag worden afgevoerd als er controleurs van de NVWA aanwezig zijn.
In 2013 kwam ook al een aantal misstanden met paardenvlees dat was vermengd met rundvlees bij Willy Selten in Oss aan het licht. Daar waren destijds niet alleen Willy Selten, maar ook enkele klanten van Willy Selten de dupe van.
Een enkele klanten waren in navolging van Willy Selten ook genoodzaakt faillissement aan te vragen. Vaak door (naderende) claims.
Van Hattem Vlees levert naast de retail aan tal van slagers en ook internationaal.

REACTIE VAN HATTEM SLACHTHUIS
:

“We hebben juist gehandeld”

DODEWAARD – Slachthuis Van Hattem Vlees uit Dodewaard zegt dat er geen paardenvlees voor rundvlees is verkocht. Dat zei een woordvoerder donderdagochtend op Radio Gelderland.

Volgens Van Hattem wordt er in een restproduct dat het bedrijf maakt wel 20 procent paardenvlees verwerkt, maar is dit ook duidelijk te zien op het etiket. Volgens de woordvoerder is er geen paardenvlees bij de consument terechtgekomen dat verkocht als rundvlees.

Administratie

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft geconstateerd dat een deel van de administratie van Van Hattem niet op orde is. Het slachthuis heeft tot maandag de tijd gekregen om te laten zien dat de administratie wel klopt. De woordvoerder heeft er vertrouwen in dat dit gaat lukken.

Supermarktketen Deen heeft naar aanleiding van de berichtgeving vlees uit de schappen gehaald.


REACTIE VOORLICHTINGSBUREAU HALALVOEDING

“Als Voorlichtingsbureau Halalvoeding maken wij ons nu ook zorgen rondom het halalvlees dat wordt verkocht aan veel  halalslagers uit dit slachthuis. 
De vraag is of bij het halalgeslachte vlees ook paardenvlees zit en waar dat paardenvlees vandaan komt en in dat geval hoe die paarden geslacht zijn.
Zijn zij niet halalgeslacht en is het verwerkt in het halalrundvlees dan zal internationaal een signaal afgegeven moeten worden naar islamitische landen die het vlees importeren.

Merendeel van de moslimconsumenten verliezen hun vertrouwen nu in  halal vlees en met name nu ook Van Hattem halalrundvlees en  hopen gauw helderheid hierin te krijgen wat betreft hun halalgeslachte vlees!
Het is jammer dat de nVWA geen onderscheid heeft gemaakt in hun onderzoek tussen het halalgeslachte vlees en de niet-halalgeslachte vlees van de 690 ton rundvlees die in totaal in beslag is genomen.
Niet alleen producenten, maar ook supermarkten en andere retailers moeten in gevallen van onbetrouwbaar halalvlees per direct alle informatie openbaar maken over mogelijke betrokkenheid van hun (huis-)merken.
Conform EU-verordening 178/2002 moeten alle ingrediënten te traceren zijn.

Het is dan ook hoog tijd dat er maatregelen getroffen worden die transparantie en duidelijkheid rondom halalvleesproductie binnen de gehele halalketen garanderen. “

Voorlichtingsbureau Halalvoeding

Bronnen:
EenVandaag 29 januari 2014
omroepgelderland.nl 30 januari

van Hattem

 

van Hattem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.