Rode vlekken in kip

525 euro boete bij 6 slagers
02/09/2015
SCHOKKEND ONDERZOEK: TE VEEL BACTERIEN IN SUSHI
02/09/2015
Show all

Rode vlekken in kip

Ingezonden post:
Goedenavond ik heb een vraagje
Weten jullie wat dit inhoudt bij kip( zie foto). Die rode vlekken ik hoor van veel mensen dat het komt door stroom
Dit is niet mijn foto maar ik heb dit ook op mijn kip van een turkse slager waarvan heel apeldoorn verwacht dat het een halal slager is.

ingezonden foto:

kip
Antwoord:

Dank je wel voor je vraag.
Inderdaad duiden de bloedspikkels veelal erop dat er onvoldoende bloed uit de kip is gekomen na het slachten.
Wit kippenvlees wordt namelijk verkregen door het leegbloeden van de kippen direct nadat ze geslacht zijn.
Voor het leegbloeden is het essentieel dat het hart blijft kloppen, anders wordt het bloed niet uit de kip gepompt en blijft het vlees rood. Als er een te hoge stroom door de kippen gaat worden ze geëlektrocuteerd in plaats van bedwelmd en stopt het hart met kloppen en zijn op slag dood. Een te hoge stroom zorgt ook voor botbreuken door spasmen van de kippen en voor rode spikkels in het vlees door gesprongen bloedvaten. Zaken die het vlees ook minder waard maken. Slagers willen dit niet en zijn na de nieuwe Europese wet om het voltage verplicht te verhogen veelal overgestapt naar gasverdoving wat leidt tot de dood van het dier.
Hierdoor is er weinig “eerlijk” halal kip in Europa.
Sommige bedrijven verkopen deze bedwelmde kip als halalzijnde.
Hier zijn veel discussies over gaande waardoor wij onze lezers adviseren het onbedwelmd slachten van kippen volgens de profetische methode te blijven opvolgen om de zekerheid te garanderen. Helaas maakt de wet het steeds moeilijker maar gelukkig zijn er nog mogelijkheden om eraan te komen.

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

21 Comments

  1. Amina schreef:

    Salamoe aleikum,
    Hebben jullie een lijst van vleesleveranciers binnen Nederland die halal vlees verkopen en welke niet (vaak doen alsof wel)?
    Kunnen jullie specifiek aangeven voor Amersfoort welke slagerijen en bezorgdiensten halal vlees verkopen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.