SCHOKKEND ONDERZOEK: TE VEEL BACTERIEN IN SUSHI

Rode vlekken in kip
02/09/2015
BLOG “Thee brengt diverse culturen met zich mee”
14/09/2015
Show all

SCHOKKEND ONDERZOEK: TE VEEL BACTERIEN IN SUSHI

SCHOKKEND ONDERZOEK: TE VEEL BACTERIEN IN SUSHI

Aangezien er azijn in sushi zit, zou je het haast niet denken maar het blijkt dat 64% van de 160 porties sushi bleek te veel bacteriën te bevatten en geen enkel restaurant uit de test scoort hoger dan een 5,9 uit een onderzoek van de Consumentenbond.

Van Shabu Shabu Haarlem en Sushi Koi uit Arnhem bevatte alle geteste sushi te veel bacteriën.
Op sushi van ParaPara uit Lelystad zit de darmbacterie E. coli.
Yume uit Apeldoorn heeft grote hoeveelheden enterobacteriën op de sushi.

De Consumentenbond vindt dat sushirestaurants de hygiënevoorschriften veel beter moeten naleven.
De versheid en hygiëne verschillen per restaurant, maar geen van de restaurants uit het onderzoek heeft het allebei helemaal op orde. Sommige van de aangetroffen bacteriën duiden op het te lang of te warm bewaren van de sushi, andere duiden op een slechte hygiëne bij de bereiding, bijvoorbeeld door vuile snijplanken of het niet vaak genoeg wassen van de handen. Hoe minder vers en hygiënisch de sushi, des te groter is de kans op ziekteverwekkers.

Inspectiegegevens horeca
Bart Combée, directeur Consumentenbond: ‘Juist bij sushi met rauwe vis is het extra belangrijk dat de boel vers en schoon is. Het is dan ook zaak dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voldoende inspecties uitvoert en de resultaten daarvan openbaar maakt.’
De NVWA is in juli 2014 gestart met het publiceren van inspectiegegevens voor de horeca, maar tot nu toe zijn alleen de resultaten voor lunchrooms te raadplegen door consumenten. De Consumentenbond vindt dat consumenten het recht hebben om te weten hoe het gesteld is met de hygiëne in de horeca en dat de inspectiegegevens van álle eetgelegenheden openbaar moeten zijn.

Van te veel bacteriën word je meestal niet ziek. Maar hoe minder vers en hygiënisch de sushi, des te groter de kans op ziekteverwekkers. De aanwezigheid van E. coli en enterobacteriën wijzen op een slechte hygiëne, bijvoorbeeld het gebruik van vuile snijplanken of niet vaak genoeg handen wassen.

sushi

sushi

augustus 2015
Bron: Consumentenbond

sushi

 

sushi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.