“Sojamelk”voortaan verboden

EU verbiedt ‘sojamelk’ en ‘vegakaas’

U mag het gerust nog sojamelk noemen maar bedrijven mogen dit niet meer op hun verpakkingen zetten.
Het Europees Hof van Justitie heeft producenten van plantaardige alternatieven zoals ‘sojamelk’, ‘vegakaas’ en ‘tofoeboter’ namelijk verboden hun producten te verkopen onder betreffende namen.


Dierlijke oorsprong

Zuiver plantaardige producten mogen in principe niet op de markt worden gezet met woorden als melk, kaas, room, boter of yoghurt op de verpakking. Dergelijke benamingen zijn volgens het Europees recht uitsluitend bedoeld voor producten van dierlijke oorsprong, aldus het Europees Hof van Justitie. Voor alle duidelijkheid: niet de producten zelf worden verboden, wel het soort benamingen.

Een aantal producenten beargumenteerde dat de consument niet van gisteren is en intussen het verschil wel kent tussen dierlijke en plantaardige producten.

TofuTown

Mag een producent zijn sojadrankje melk noemen? Helemaal niet, vond een Duitse vereniging die zich inzet voor eerlijke concurrentie. Het schept immers verwarring bij de consument en is door Europa verboden.

In Duitsland was een rechtzaak aangespannen tegen het bedrijf TofuTown. TofuTown maakt vegetarische en veganistische producten met woorden als boter en kaas in de naam, zoals ‘Tofubutter’ en ‘Pflanzenkäse’. De rechtbank in Trier had het EU-hof gevraagd om uitleg van de regels.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft het juridisch getouwtrek beslecht: het mag niet.
Benamingen als sojamelk, tofuboter of plantenkaas zijn dus uit den boze. Hetzelfde geldt voor andere zuivelbenamingen, zoals yoghurt en room. Daarmee bevestigt het Hof de gangbare interpretatie van de wet.

sojamelk

 

Misleidend? 

Het Europese Hof wijst er echter op dat de Europese wetgeving duidelijk is: melk, kaas, boter, yoghurt en room verwijzen naar producten van dierlijke oorsprong. Die termen gebruiken voor plantaardige alternatieven kan misleidend overkomen.

Saillant detail: de wetgeving geldt enkel voor zuivelalternatieven. Vlees- en visvervangers hebben deze beperkingen niet. Termen als ‘vegetarische kip’ of ‘veggieburger’ zijn dus toegestaan. “Die producten zijn aan andere regelgeving onderworpen”, aldus het Europese Hof.

De vraag is of de consument echt voor de gek wordt gehouden. Voor een deel begrijpen we dit als we het vanuit halal bier en halal wijn dat op de markt is maar in hoeverre is het Europese Hof rechtvaardig hierin is.

Als de consument echt voor de gek gehouden wordt, dan is het wel bijzonder namelijk dat de Europese wet
wel kokosmelk, pindakaas en cacaoboter toelaat, terwijl die ook niet van melk gemaakt worden.
De Europese wetgever vindt een aantal uitzonderingen kunnen, als ‘de precieze aard op grond van traditioneel gebruik duidelijk is’. Om het nog verwarrender te maken, verschilt die lijst ook nog eens per taal. Zo mag crème de riz wel, terwijl rice cream verboden is.

Vegetarisch kip en vlees mag bijvoorbeeld ook en gaat het hier dus uitsluitend om melkproducten.

Nieuwsvideo engelstalig:

 

Bron: https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2017-06/cp170063nl.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sojamelk

sojamelk

sojamelk