Spaanse honden- en kattenvlees in gehaktballetjes

Mondflora van honden voor de mens gevaarlijk
05/04/2013
Zesde dode nieuwe vogelgriep in China
05/04/2013
Show all

Spaanse honden- en kattenvlees in gehaktballetjes

Spaanse honden- en kattenvlees in gehaktballetjes

Na de massale paardenvleespaniek trekken instanties in Spanje aan de bel over de verwerking van honden- en kattenvlees in dierenvoeding. In dit scenario wordt niet uitgesloten dat de vlees- en botresten ook zijn vermengd om gehaktballetjes te produceren.

De Guardia Civil is bezig met een onderzoek waarin ook een link gelegd wordt met een recent opgedoekte vleesgroothandel uit Amsterdam.
In de noordelijke Spaanse regio Galicië onderzoeken milieuautoriteiten de verdachte handel en wandel van een groep bedrijven die actief zijn in de voedingsindustrie, aldus de Telegraaf.

Na de paardenvleesrel zouden Spaanse instanties nu alarm slaan over de verwerking van honden- en kattenvlees in dierenvoeding, maar mogelijk ook in gehaktballetjes. Zo zouden firma’s geld bieden om overleden huisdieren thuis op te halen en werden asiels benaderd.
Vorig jaar alarmeerde Olga Costa, eigenaar van een asiel voor in de steek gelaten honden, de Guardi Civil na meerdere klachten over een bedrijf in het noordelijke Pontevedra. ‘

De firma in kwestie haalde in ruil voor een redelijke slachtvergoeding overleden huisdieren op bij mensen thuis’, aldus Costa op AT5.

‘Wanneer de eigenaar van zo’n beestje nog even afscheid wilde nemen, dan werd hem bot de deur gewezen.’ Een paar dagen nadat de dieren waren opgehaald, waren deze nergens meer te vinden. Ook eigenaren van vermiste honden en katten die wilden komen kijken of hun dier tussen de gevonden kadavers lag, kregen nul op rekest.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat de voedselwaakhond in Spanje bevragen over de verwerking van honden- en kattenvlees in gehaktballetjes.
Dat meldt een woordvoerder van de NVWA na berichtgeving over de zaak in De Telegraaf van donderdag 4 april.
De NVWA heeft nog geen officiële melding gekregen van de Spaanse autoriteiten.

Het is onduidelijk of de autoriteiten in Spanje inmiddels een onderzoek heeft ingesteld. “Die vraag zetten wij nu uit. Afhankelijk daarvan bekijken we of er verdere stappen moeten worden ondernomen”, aldus de zegsman.

Voorlichtingsbureau Halalvoeding wacht de NVWA af welke firma het is en of er ook aan halalvleeshandelaren is ingekocht. Honden- en kattenvlees is in de Islam strikt verboden en zorgt bij de moslimconsument extra veel opschudding.

 

 

 

Spaanse honden- en kattenvlees in gehaktballetjes

honden- en kattenvlees

honden- en kattenvlees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.