Fijne feestdagen toegewenst!
Duitse voedingsindustrie: “Focus op halal”
Show all

Springend door het leven met kikkererwten

Springend door het leven met kikkererwten

Kikkererwten zijn onmisbaar in de mediterrane en arabische keuken maar bestond al eeuwen.
Zo wordt vanuit religieuze bronnen gezegd dat de profeet Noah (vzmh), toen de Ark op het droge kwam na de zondvloed, de kleine hoeveelheden van de resterende kikkererwten, linzen, rozijnen, vijgen, tarwe en dergelijke samen kookte tot een soort zoete soep. 

In de maand ramadan zijn deze onmisbaar in de marokkaanse harira en in Egypte bekend om de hummus saus.

Ook worden ze gebruikt in couscousgerechten en falafelhapje.
Geroosterd zijn ze heerlijk als tussendoortje.

Kikkererwten: “Groente, koolhydraten en vleesvervanger in één”

Waarom kikkererwten zo gezond zijn?

Kikkererwten zijn peulvruchten en worden ook wel kiemgroenten genoemd.
Ze vallen onder verschillende categorieen van de Schijf van Vijf aangezien ze zowel een groente zijn, koolhydraatbron en eiwitbron en als vleesvervanger kan worden gezien.

De gele knikkertjes zitten vol koolhydraten en vezels.
Bovendien zitten er veel eiwitten, ijzer en B-vitamines in.
Dankzij deze samenstelling zijn ze een volwaardige vleesvervanger.
Maar je kunt ze ook als groente of als bron van koolhydraten op het menu zetten.
Kikkererwten gezond bij slaapproblemen 
Kikkererwten zijn rijk  aan tryptofaan. Tryptofaan is een essentieel aminozuur dat je lichaam niet zelf aanmaakt, je kunt het alleen uit voeding halen. Je hebt tryptofaan nodig voor de aanmaak van serotonine. Er zijn aanwijzingen dat serotonine je stemming verbetert en ervoor zorgt dat je beter slaapt.Rauwe kikkererwten giftig
Rauwe kikkererwten bevatten van nature een giftige stof, LECITINE

Lectine kan de darmen ontregelen en de nieren beschadigen. Verhitting maakt lectine onschadelijk.
De kikkererwten in pot- en blikvariant zijn al gekookt, dus die kun je direct verwerken.
Eet de erwten zo, of warm ze even op.

Gedroogde kikkererwten eerst 8 uur weken
De gedroogde variant is smaakvoller dan de kikkererwten uit blik.
Week ze eerst een nacht in ruim koud water. Kook ze daarna volgens de aanwijzingen op de verpakking. Hoe ouder ze zijn, hoe langer ze nodig hebben om zacht te worden. Reken op zeker een uur. Te lang koken is geen ramp, kikkererwten vallen niet snel uit elkaar.

 

 Wist je dat het velletje rondom de kikkererwt vezelrijk is?


Heb jij een lekker kikkererwt recept? Mail hem gerust!

couscous

kikkererwten

Mariam Aaras

Bronnen:
voedingscentrum.nl
harunyahya.com

kikkererwten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *