Europeanen grootste drinkers
30/03/2012
Online hulp werkt echt
30/03/2012
Show all

Starbucks stopt insecten in ijskoffie

Starbucks stopt insecten in ijskoffie

 

Starbucks, de koffieketen die tegenwoordig goed vertegenwoordigd is in de stad, heeft een geheim ingrediënt in z’n ijskoffie: insecten!

Dat melden verschillende Amerikaanse media, waaronder The Seattle Times. In de ijskoffies van Starbucks, die de hippe naam Frappuccino’s hebben, zit ‘cochineal extract’. Dit wordt ook wel E120 genoemd.
En dat extract is gemaakt van insecten uit Zuid-Amerika. Ze zijn nodig om de Frappuccino’s een kleurtje te geven.

Een woordvoerder van Starbucks heeft inmiddels toegegeven dat de aardbeienfrappuccino’s niet roze zijn vanwege het fruit, maar vanwege de vermorzelde insecten. Volgens hem is het nog altijd beter dan kunstmatige kleurstoffen.
Bron:  http://www.at5.nl/artikelen/78490/starbucks-stopt-insecten-in-ijskoffie

 NIEUWE UPDATE ijskoffie!

Geen insecten meer in Starbucks-drankjes

BAARN – Sinds eind maart gebruikte Starbucks een nieuwe kleurstof voor de rode en roze drankjes en glazuur: een stof gemaakt van geplette schildluizen. Wegens klachten van klanten heeft de koffieketen de receptuur weer aangepast.
Foto:  ANP

In plaats van echte aardbeien, besloot Starbucks drie weken geleden om karmijn te gebruiken in bijvoorbeeld de aardbeiensmoothie en -frappuccino. De voedingsindustrie gebruikt dit vaker om producten een roze of rode kleur te geven. De stof wordt verkregen door een insect, de Zuid-Amerikaanse cochenilleluis, te vermalen.

Starbucks wilde zo afkomen van het gebruik van kunstmatige kleurstoffen. Maar het gebruik van insecten in de koffie bleek niet erg in de smaak te vallen.

Vegetariërs
Veganisten en vegetariërs die de sojamelkvariant van het aardbeiendrankje bestelden, kwamen erachter dat deze ineens dierenproducten bevatte. Sterker nog: het bevatte insecten die veel mensen als ongedierte beschouwen. In de koffiecafés, op online forums en in YouTube-filmpjes reageerden Starbucks-fans verontwaardigd. Een online petitie leverde bijna 7000 handtekeningen op.

Lycopeen
Het hoofd van de Amerikaanse keten laat het nu weten dat het bedrijf na grondig onderzoek heeft besloten om voortaan lycopeen te gebruiken, een kleurstof uit rijpe tomaten.

Nu.nl

 

Meer info over de rode kleurstof E120? Zie https://www.ikeethalal.nl/waarschuwing-omtrent-de-rode-kleurstof-e120-afkomstig-van-bladluizen-japan/

 

ijskoffie

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.