Sporen van varkensbloed in sigaretten
30/03/2012
2 glazen wijn tijdens zwangerschap funest
30/03/2012
Show all

Turk vindt kebabrobot uit

Turk vindt kebabrobot uit

 

Door: Marsman

Het hoort bij het straatbeeld: een snackbarmeneer die flarden vlees afsnijdt voor de kebab en shoarma. Maar niet lang meer, dankzij de kebabrobot.

En dat komt door Ahmet Kalyoncu, een Turkse Cyprioot die de Dönner Robotu heeft uitgevonden. Niks meer Turkse (Israëlische, Egyptische) meneer die met groot mes het dronkenmansmaaltje afsnijdt, de Dönner Robotu doet alles volautomatisch.

De grootste innovatie sinds de wankelrotatiemotor: de kebabrobot.

 

In technische termen heet de uitvinding de FFDR-V1004. Volgens Kalyoncu is het een grote stap voorwaarts in het kebabgebeuren. Vleesrollen die met de hand worden afgesneden zijn niet zo hygiënisch, zegt hij. Al dat gesnij en aangeraak zorgt maar voor viezigheid op de rol. Dat is nog bovenop alle andere problemen die shoarma heeft.

Een veelgehoord verhaal over kebab is dat het door een Turkse arbeider in Duitsland zou zijn uitgevonden in 1971. Het verhaal klopt niet, kebab wordt voor het eerst genoemd in een Iraaks kookboek uit de tiende eeuw.
http://www.faqt.nl/?p=5176

 

kebabrobot

 

Turk vindt kebabrobot uit

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.