Overgewicht nadelig voor sperma
Zittend plassen beter voor jongens en mannen
Show all

Turkse en Marokkaanse Amsterdammers: vaker diabetes, minder hoge bloeddruk

Turkse en Marokkaanse Amsterdammers: vaker diabetes, minder hoge bloeddruk

Turkse en Marokkaanse Amsterdammers hebben minder vaak een hoge bloeddruk dan andere bevolkingsgroepen. Dat blijkt uit onderzoek van Joanne Ujcic-Voortman naar de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij deze etnische groepen.
Ujcic-Voortman:
“Het risicoprofiel dat uit mijn onderzoek naar voren komt, is verrassend.

We zien minder vaak een hoge bloeddruk of een hoog cholesterol onder deze groepen, maar diabetes en overgewicht komen vaker voor.

Er zijn cultuurspecifieke preventiestrategieën nodig voor bijvoorbeeld het verminderen van overgewicht en hart- en vaatziekterisico.
Deze strategieën moeten zich
specifiek richten op de verschillen tussen etnische groepen. Want die zijn er zeker.”
Ujcic-Voortman promoveert 14 december aan de faculteit der Aard- en Levenswetenschappen.

In een videofragment legt promovendus Joanne Ujcic-Voortman uit waar zij onderzoek naar heeft gedaan en wat zijn resultaten zijn.

 Risico op hart- en vaatziekten 

Zij onderzocht een aantal belangrijke risicofactoren voor hart- en vaatziekten bij deze etnische groepen. De GGD Amsterdam deed een grootschalig bevolkingsonderzoek samen met het RIVM. Ujcic-Voortman analyseerde de gegevens over bloeddruk, diabetes, overgewicht, ontstekingsgraad en cholesterolgehalte: de voornaamste risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

uit:
PERSBERICHT op http://www.vu.nl/nl/Images/pb%2011.205%20Hart-%20en%20vaatziekten_tcm9-246999.pdf

VIDEOFRAGMENT is te zien op op http://www.vu.nl/nl/nieuws-agenda/nieuws/2011/okt-dec/turkse-en-marokkaanse-amsterdammers-vaker-diabetes-minder-hoge-bloeddruk.asp

Mariam Aaras, dietist

Comments are closed.