Verstandige snoeptips voor kinderen
09/04/2012
Tartrazine E 102 onschuldig?
09/04/2012
Show all

Turkse kruidenwijzer

Nederlands (Turks)

Anijs (Anason) voor gebakjes en vissauzen

Basilicum (Fezlegen) voor vlees- en gevogeltegerechten

Cayennepeper (Kirmizi Biber) voor groente, vlees, vis en sauzen

Kurkuma (Zerdeçal) een goedkope vervanging voor saffraan

Dille (Dereotu) voor yoghurtgerechten, salades, vullingen, groente in olijfolie en sauzen

Gember (Zencefil) voor gebakjes en marmalade

Kaneel (Tarçin) voor desserts, gehaktballen, rijstgerechten, taart, fruitgebak en compôte.

Kappertjes (Kapari) voor salades, vissalades en mayonaise

Nigellazaag ook wel zwarte komijnzaad (Çörek Otu) voor brood

Knoflook (Sarimsak) voor marinades, yoghurtgerechten, groentegerechten, vlees, vis en salades

Komijm (Kimyon) voor gehaktballen en het paneren van vissen

Laurierblad (Defne Yapragi) voor marinades, vlees- en visgerechten, soepen en sauzen

Nootmuskaat (küçükhindistancevizi tohumu) voor vleesbouillon en groente

Peper, rood en zoet (Kirmizi ve Taltli Biber) voor alle vleesgerechten

Peper, zwart (Karabiber) voor marinades, vlees- en visgerechten, soepen en sauzen

Peper, wit (Beyaz Biber) deze is minder scherp dan de zwarte maar wordt net zo gebruikt.

Peterselie (Maydanoz) voor salades, soepen, vlees- en visgerechten, vullingen voor groente en om
mee te garneren.

Pepermunt (Nane) voor soepen, vullingen en salades

Piment (Yeni Bahar) voor rijstgerechten, vullingen voor groente en voor vis- en gehaktrecepten

Rozemarijn (Biberiye) voor lams- en schaapvlees

Safraan (Safran) voor vissoepen, rijstgerechten en desserts

Sumak gemalen rinse bessen van de looiersboom (Rhus coriaria), die Turken en Libanezen over salades, gegrild vlees en kebabs strooien ter vervanging van het drupje citroensap

Tijm (Kekik) voor marinades, grill-vlees, gehakt, gevogelte, vleesgerechten en thee tegen
het hoesten.

Turks (Nederlands)

Anason (Anijs) voor gebakjes en vissauzen

Beyaz Biber (Peper, wit) deze is minder scherp dan de zwarte maar wordt net zo gebruikt.

Biberiye (Rozemarijn) voor lams- en schaapvlees

Çörek Otu (Karwijzaad) voor brood

Defne Yapragi (Laurierblad) voor marinades, vlees- en visgerechten, soepen en sauzen

Dereotu (Dille) voor yoghurtgerechten, salades, vullingen, groente in olijfolie en sauzen

Fezlegen (Basilicum) voor vlees- en gevogeltegerechten

Kapari (Kappertjes) voor salades, vissalades en mayonaise

Karabiber (Peper, zwart) voor marinades, vlees- en visgerechten, soepen en sauzen

Kekik (Tijm) voor marinades, grill-vlees, gehakt, gevogelte, vleesgerechten en thee tegen
het hoesten.

Kimyon (Komijm) voor gehaktballen en het paneren van vissen

Kirmizi Biber (Cayennepeper) voor groente, vlees, vis en sauzen

Kirmizi ve Tatli Biber (Peper, rood en zoet) voor alle vleesgerechten

Maydanoz (Peterselie) voor salades, soepen, vlees- en visgerechten, vullingen voor groente en om mee te garneren.

Nane (Pepermunt) voor soepen, vullingen en salades
foto:kirimizi

Küçükhindistancevizi tohumu (Nootmuskaat) voor vleesbouillon en groente

Safran (Safraan) voor vissoepen, rijstgerechten en desserts

Sumak gemalen rinse bessen van de looiersboom (Rhus coriaria), die Turken en Libanezen over salades, gegrild vlees en kebabs strooien ter vervanging van het drupje citroensap

Tarçin (Kaneel) voor desserts, gehaktballen, rijstgerechten, taart, fruitgebak en compôte.

Yeni Bahar (Piment) voor rijstgerechten, vullingen voor groente en voor vis- en gehaktrecepten

Zencefil (Gember) voor gebakjes en marmalade

Zerdeçal (Kurkuma) een goedkope vervanging voor saffraan…..maar wel gezond!!:)

Diëtist Mariam
Diëtist Mariam
Mijn naam is Mariam Aaras en heb deze website gemaakt door en voor jullie om zoveel mogelijk informatie te bieden daar waar veel vragen, discussie en behoefte naar was. Dieetadviezen vanuit de Nederlandse keuken, maar ook rekening houdend met de halalrichtlijnen die moslims hanteren. Daarnaast heb ik een brede interesse in de multiculturele keukens. Zelf ben ik een dubbelbloedje van Marokkaanse en Nederlandse komaf wat mij rijk heeft gemaakt aan voedingskennis. Het is de granaatappel waarmee mijn vader me heeft geïnspireerd om de genezende werking van fruit te gaan onderzoeken en de vijgenboom van mijn opa in Marokko. Mijn moeder heeft me de gezondheidseffecten van boerenkoolstampot en erwtensoep geleerd met een halaltintje. Je bent wat je eet en gezond eten begint bij kennis. Voeding brengt mensen bij elkaar en de verscheidenheid aan culturen is een rijkdom want na zoveel jaren ben ik nog steeds niet uitgeleerd. Voeding mijn levenspassie en help er graag anderen mee om er van te genieten en gezonder van te worden.

Comments are closed.